Gasztró archív – zöldség és gyümölcs ABC

ÉLETMÓD

Végre itt a tavasz! Reggelente madárcsicsergésre ébredünk, délutáni séta közben a virágzó fák illata kísér bennünket. Tavasszal a hölgyek nagy része őrült fogyókúrába kezd, mert mindjárt itt a bikini szezon és mindenki a legjobb formáját akarja mutatni a nyáron. Sokan megrohamozzák a szoláriumokat, elkezdenek sportolni, megújítják ruhatárukat.

A következőkben hasznos tanácsokat, ötleteket szeretnék megosztani a Marcal-parti olvasóival. Természetesen most sem maradhat ki a gasztronómia, kezdjük is talán ezzel a tavaszi felfrissülést!

Zöldség – gyümölcs ABC

Lassan megújul a zöldség boltok kínálata. A hosszú tél után végre hazai termékek is kerülnek a standokra. Élvezzük ki a gazdag kínálat nyújtotta lehetőségeket, merjünk új dolgokat kipróbálni! Gyakran találkozunk a polcokon számunkra ismeretlen, vagy alig ismert zöldséggel, gyümölccsel. A bátrabbak talán vesznek belőle, de a rossz elkészítés miatt nem kedvelik meg az adott újdonságot. Ezzel a rovattal szeretnék bemutatni néhány ma már eléggé közismert, ugyanakkor sajnálatosan mellőzött zöldséget, gyümölcsöt, kedvet csinálva ezzel a háziasszonyoknak, hogyan gazdagítsák ismereteiket, hogyan varázsoljanak új ízeket az asztalra, valamint hogyan ismerjék fel azokat a kincseket, amiket ezek az ételek rejtenek magukban vitamin, ásványi anyag és nyomelem formájában. Gyarapítsuk étrendünket, segítsük a szervezetünknek belülről is megújulni, feltöltődni energiával!

 

Aszparágusz – spárga

Különösen sok káliumot, magnéziumot, vasat, C-vitamint és B-vitaminokat tartalmazó zöldség. A zöldspárga csak mosást, míg a fehér spárga hámozást is igényel. Általában rövid párolás (kb. 10-15 perc) után kevés vajon megpirítva fogyasztjuk köretként, de első rendű vinegrett mártással salátának is, és krémlevesnek sem utolsó.Spárga

 

Avokádó

Az avokádó telítetlen zsírsavakban gazdag, B-, C-, E- és A-vitamint tartalmaz. Az érett gyümölcsben kálium, foszfor, vas, nátrium valamint kalcium és magnézium is megtalálható. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, továbbá kitűnő antioxidáns. Nyersen fogyasztandó. Elkészítéséhez vágjuk ketté, távolítsuk el a magját, és kanál segítségével kaparjuk ki a héjából. Önmagában saláta részeként fogyasztható, továbbá kevés citromlé, só, bors, valamint koriander zöld hozzáadásával mexikói mártogatóst – guacamole-t – készíthetünk belőle.

avokado

 

Articsóka

A növény igen gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban. Tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt, nátriumot és kalciumot is, valamint A-, B2-, és C-vitamint is. A fiatal articsókák vastag sziromlevelei nyugodtan felhasználhatók, míg a fejlettebb, idősebb virágzatok megkeményedett sziromvégei nem alkalmasak étkezésre. Ezeket el kell távolítani. A húsos csészeleveleket még bimbós állapotban fogyasztják. A virágzata kellemes, fűszeres íze miatt ínyencségnek számít. Az articsókát a magyar konyha előételként, sütve vagy salátaként használja fel, de van, aki puhára főzi és olívaolajjal és citromlével tálalja. A virágzatkezdemények finom csemegék, de tölteni is lehet.

articsoka

Batáta – édesburgonya

A gumószerűen megvastagodott húsos édesburgonya-gyökér szénhidrátban és béta-karotinban gazdag élelmiszer. A sárgás húsú fajták karotin tartalma magasabb, mint a fehéres húsúaké, továbbá C-vitamin-tartalma is figyelemre méltó. A legtöbb édesburgonya recept főtt vagy sült batátával dolgozik. Azonban az édes burgonyát lehet főzni, sütni, párolni vagy grillezni is. Alkalmazhatjuk burgonya helyett – pl: krumplipüré, sült krumpli vagy hajában sült krumpli formájában. Mivel az íze kissé édes, így ideális süteményekbe, édességekbe. Gyors desszertet készíthetünk, ha pürésítjük és elkeverjük banánnal, juharsziruppal, fahéjjal és dióval.

batáta

Cikória – endívia

Jól segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostokat, meszet, foszfort tartalmaz. Karotin és A-vitamin tartalma is említésre méltó, valamint jelentős jód forrás. A cikória nyersen, főzve és sütve is fogyasztható. Nagyon finom salátának édes vagy savanykás gyümölcsökkel, dióval, más leveles salátákkal, sárgarépával, zöldpaprikával és paradicsommal. Az endívia íze enyhén kesernyés, viszont halványítva teljesen elveszíti keserű ízét. Sokféleképpen fogyasztható, de a friss zöldség elkészítése nagyon hasonlatos a fejes salátáéhoz. Felhasználás előtt a leveles részt a gyökérről le kell vágni majd az alleveleitől meg kell tisztítani. Fűszere a citromlé, a fehér bors, a curry, a kapor, a gyömbér, a szerecsendió, a pirospaprika és a petrezselyemzöldje.

cikória -endívia

Csicsóka

Megtalálható benne a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink is. Jelentős mennyiségű béta-karotint, B1– és B2– és C-vitamint tartalmaz, továbbá több életfontosságú aminosav forrása. A legtöbb zöldséghez hasonlóan a csicsóka is nyersen fogyasztva a legegészségesebb. A nyers, hámozott csicsókát rágcsálhatjuk főétkezések között, íze hasonló a karalábéhoz, káposztatorzsához, amelyet a legtöbb gyerek szeret. Nagyon ízletes kiegészítője a reggelinek, például vajas kenyérrel is fogyaszthatjuk. Elkészíthetjük köretnek is húsos, zöldséges ételek mellé. A sós vízben főtt csicsókát önállóan, vagy burgonyával vegyesen is kínálhatjuk. A krumplihoz hasonlóan süthetünk hasábokra vágott csicsókát, a burgonyánál azonban édesebb, ezért erősebb fűszerezést, sózást kíván. Friss salátákba is kiváló, sárgarépa, párolt borsó, kukorica, sajt, sonka mellé tartárral leöntve.

csicsoka

 

Gránátalma

Az egyik legértékesebb antioxidáns hatású gyümölcs. Támogatja az egészséges szívműködést. Kutatások kimutatták, hogy 20%-al képes csökkenteni a szervezet káros koleszterin szintjét. Rákkutatók bizonyítottnak tekintik, hogy hatásos a bőrrák, a prosztata, és a mellrák elleni küzdelemben. Fogyasztása más gyümölcséhez hasonló. Kiválóan illik mindenhez, amihez a piros-bogyós gyümölcsök.

Gránátalma 1

Licsi

Magas a C- vitamintartalma, de B1-vitamint is tartalmaz, igaz csekélyebb mennyiségben. A termésben található még kalcium, foszfor és vas is. A licsit többféleképpen fogyasztják. Nyersen ugyan úgy, mint befőttként, de egyes országokban szárítva is tálalják. Természetesen nyersen a legízletesebb. Az érett termés húsához a héj lefejtésével jutunk. A termés húsa ideális fagylaltok, szirupok, ízesítésére.

licsi

Mangó

Vitaminok közül megtalálható benne az A-provitamin, B1-, B2– és az E-vitamin is. Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, hiszen foszfort és kalciumot ugyan úgy tartalmaz, mint nátriumot, magnéziumot vagy vasat. Béta karotin tartalma miatt pedig kiváló káliumforrás. Rosttartalma segíti az emésztést, és a kutatások szerint jótékony hatással van a szívre, valamint csökkenti a vér koleszterin szintjét. A mangóhoz hozzájuthatunk nyers vagy konzerv formában. A mangó teljes érettségben kissé megpuhul, ekkor a legízletesebb, de túlérett állapotban íze kissé émelyítővé válik. A gyümölcs húsa kiválóan illeszkedik a rákételekhez, sonkához és a lazachoz egyaránt.

mango

Maracuja – passiógyümölcs (golgotavirág)

A maracuja C-vitamin tartalma számottevő, de tartalmaz még B1-,és B2-vitamint is. Ásványi anyagokban is rendkívül gazdag, így növeli a szervezet ellenálló képességét. A maracuja frissítő hatású gyümölcs, amely íz- és illatvilága nagyon intenzív. Akkor érett, ha a héja kezd ráncosodni. A túlérett gyümölcs túlságosan savanykás ízű. Rendkívül kedvelt aromája miatt sok helyen nyersen fogyasztják: belseje kettévágva jól kikanalazható (ne feledjük, a magok is fogyaszthatók), de készítenek belőle édességeket, desszertöntetek és italokat is, sőt a lekvároknak sajátos ízt kölcsönöz. A maracuja sokszor koktélok elmaradhatatlan “kelléke”. Nagyon ízletes, ha a gyümölcs levét más gyümölcsök levével keverjük össze.

maracuja

Pomelo

Kifejezetten magas kalcium és a kálium tartalma és természetesen a citrusoknál megszokott módon C-vitamin tartalma is jelentős. A pomelo a citrusfélék egy teljesen külön fajtája. Íze a keserűtől az édesig bármilyen lehet. Héja jóval vastagabb, és savanyúbb, mint a grapefruitnak. Fogyasztható a grapefruithoz hasonló módon, vagy gerezdjeire szedve, mint a narancs. A pomelo túl különleges ahhoz, hogy ne nyersen, pusztán saját ízéért fogyasszuk. Ha túl savanyúnak bizonyul, ami gyakran előfordul, akkor szórjuk meg egy kevés cukorral.

pomelo

Természetesen rengeteg zöldség és gyümölcs kimaradt a felsorolásból, de hamarosan a többi is bemutatásra kerül. Remélem e rövid ismertetőkkel sikerült kedvet csinálnom ezen kiváló ételek kipróbálására.

Zöldség – gyümölcs ABC II.

Mint azt az előző számban megígértem, rengetet sajnálatosan mellőzött zöldség és gyümölcs van még, amiről úgy gondolom érdemes szót ejteni. A következőkben a teljesség igénye nélkül válogattam még pár, általam kedvelt, és viszonylag gyakran használt vitaminbombát, és szeretném, ha minél többen megismernék jótékony hatásaikat, és előszeretettel használnák őket a konyhában. Továbbá igyekeztem hazánkban kevésbé ismert, ám annál finomabb trópusi gyümölccsel megismertetni Önöket, hiszen ha láttunk is egy-egy ilyen egzotikus gyümölcsöt a hipermarketben, nem biztos, hogy kellően szívünkbe lopta magát a látványa, és sokszor nem mertünk élni az új ízek kipróbálásával.

Édeskömény – ánizskapor

Nyersen fogyasztva intenzív, főzve sokkal lágyabb ízű. Ásványi só, C-vitamin, és karotin tartalma miatt nem elhanyagolható. Leginkább gyógynövényként, a termése (magja) miatt lett ismert, ez ugyanis az egyik legjobb természetes erjedés- és puffadás gátló, emésztést segítő szer. Gumójának felhasználási területe sokoldalú: előétel, leves, főzelék, zöldségköret, mártás, pikáns ízű saláta is készíthető belőle. Olaszországban párolva, olajban kisütve is fogyasztják, például a halételek mellé.

édeskömény

Kelbimbó vagy bimbós kel

Íze, színe a káposztáéra emlékeztet, ám annál sokkal lágyabb. Vitamin és ásványi anyag tartalma jelentős: C-vitaminból a napi szükséglet másfélszeresét fedezi, ezen kívül B-vitaminok, K-vitamin, béta-karotin, valamint kálium, kalcium, magnézium, foszfor, nátrium, vas, kén, króm, gazdag forrása. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns tartalma miatt rákmegelőző, immunerősítő. Főzve, párolva sokféleképpen elkészíthető. Levesbe, főzelékként, köretként, rakott ételként, önállóan és más zöldségfélékkel együtt is ajánlható. Ízesítői leginkább a köménymag, a szerecsendió és a majoránna. Arra kell vigyázni, hogy ne főzzük túl, nehogy elveszítse vitamin és ásványi anyagtartalmát.

kelbimbo

Kínai kel

A nyers kínai kelnek magas folsav és C-vitamin tartalma van. A leveleket bő vízben kell megmosni. Ugyanúgy használhatjuk fel, mint a fejes salátát. Íze eléggé semleges, jó mennek hozzá az olajos, ecetes-mustáros és majonézes, sajtos, rokfortos salátaöntetek. Párolva is kellemes köretnek, vagy hirtelen sütve akár más zöldséggel, húsokkal főfogásnak is kiváló.

kinaikel

Medvehagyma

Egyre többet halljuk milyen sokrétű növény a medvehagyma. Én is bátran ajánlom mindenkinek kipróbálásra! Ízre a fokhagyma és a snidling érdekes keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. Egyszóval ezerarcú, hagymaízű csodanövény. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is. Nyersen is, párolva is fogyasztható. Május végéig találkozhatunk vele az erdőkben, de vigyázzunk, ne tévesszük össze a mérgező gyöngyvirág levelével. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, a levelet morzsoljuk össze az ujjaink között, ha erős hagyma illata van, biztosan jó helyen járunk. Frissen lefagyasztva, olajban tartósítva egész évre raktározhatunk belőle.

medvehagyma

Rebarbara

Zöldség, amit gyümölcsként fogyasztunk. Igénytelen növény, szinte mindenhol megterem. Csak a szára ehető, az viszont nagyon finom. Rostokban gazdag, sok kalciumot, magnéziumot, vasat, C-, B- és A-vitamint tartalmaz. Íze markáns és eléggé savanyú, ám eperrel, körtével vagy almával párosítva nagyon finom és különleges desszertet tehetünk az asztalra. Kompótnak is kiváló. Fő fűszerei a vanília, gyömbér, fahéj.

rebarbara

Rucola vagy borsmustár levél

Hazánkban nemrég kezdett igazán népszerűvé válni ez az igazán különleges saláta féle. Magas az A-, C- és K-vitamintartalma, ezen kívül kalciumot és vasat is tartalmaz. Ismert még antibakteriális és emésztést elősegítő hatása is. Kellemes csípős ízéről és a mustárra emlékeztető utóízéről kapta nevét. Kiválóan kombinálható minden más salátával. Ha először kóstoljuk, nagyon kis mennyiségben tegyük azt, ugyanis markáns íze elveheti a kedvünket tőle, ám fokozatosan kóstolgatva kellemes kísérő salátája lehet bármilyen főételnek.

ruccola

Pitaya – eperkaktusz, vagy más néven sárkánygyümölcs

Édes, kellemes, a kivihez hasonló íze van, de kevésbé erőteljes. Ez a C–vitaminban gazdag gyümölcs nyersen a legkiválóbb, de gyümölcssalátákban vagy sörbetben is megállja a helyét. A pitaya segíti az emésztést, nagy mennyiségű fogyasztása azonban hasmenést okozhat.

pitaya12

Jackfruit, kenyérfa vagy a jákafa

A világ legnagyobb gyümölcse: akár 90 cm hosszúra is megnőhet és 40 kilót is nyomhat. Éretten sárgászöld színű, tüskés bőrű. Szivacsos húsát nyersen elfogyasztják, belsejét több száz, pár centis, világosbarna mag tarkítja. A túlérett gyümölcs rohadó hagymára emlékeztető szagot áraszt, de a gyümölcs még ilyenkor is fogyasztható. Állítólag a jackfruitról mintázták a gyümölcsös rágógumi ízét. Jellegzetes, banán-őszibarack-mangó keverékére emlékeztető édes íze van, ami mellé társul egy saját aromaanyag is.

jackfruit

Mangosztán

Mérete alapján a mandarinra hasonlít, vastag héja vörösesbarna és bőrszerű. Ha kettévágjuk, öt-hat fehér, kocsonyás állagú gerezdet találunk, közepükön egy-egy maggal. A mangosztán húsa bő levű, édeskésen savanyú. Gazdag poliszacharidokban, amelyek baktérium és gombaölő hatást fejtenek ki. Továbbá tartalmaz még kalciumot, káliumot, vasat, foszfort, B1-, B2-, B6-, és C-vitamint is. A mangosztánban található hatóanyagok sora azonban ezzel nem zárult le. Az igazi értékét az adja, hogy különösen nagy mennyiségű xantont tartalmaz. A xantonok, a flavonoidok családjába tartozó rendkívül erős antioxidáns vegyületek, melyek egyes vizsgálatok szerint ötször hatékonyabbak a C- és E-vitaminnál.

mangosztán

Pepino – tojásdinnye

Lágy, nagyon bő levű, édes terméshús dinnye- vagy körteízű egzotikus gyümölcs. A központi termésüregben sok lapos-gömbölyded, bézs színű, mintegy 3 mm-es mag ül, azonban sok fajtája magvatlan. A gyümölcshúst fogyasztjuk a héj nélkül. Az apró magokat tartalmazó középső részt is megehetjük. Magas a C-vitamin tartalma. Fogyasztás előtt ajánlatos pár napig szobahőmérsékleten utó érlelni. A pepino akkor érett, ha a héj színe sárga (kivételek a lila típusok) és enyhe sárgadinnye illata van. A gyümölcsöt felhasználhatjuk vegyes gyümölcssaláták és kompót készítéséhez is. Olykor megfőzve zöldségként készítik el vagy lekvárnak dolgozzák fel.

pepino

Sharon gyümölcs

A gyümölcsöt hámozva, vagy héjból kikanalazva, ízlés szerint cukrozva, zöld citrom levével lecsepegtetve vagy jégkrémmel fogyaszthatjuk. A terméshúst gyümölcssalátákba, joghurthoz és más tejes ételekhez keverve, de kalácstölteléknek, sütemény ízesítőjének vagy lekvár, zselé, illetve csatni alapanyagaként is felhasználhatjuk.

sharon gyümölcs

Rambután

A rambután gyümölcse leginkább szőrös voltában különbözik a rokon fajtájú licsitől. A szőrös, bibircsókos, vastag, a szelídgesztenyére emlékeztető héj alatt üveges fehér, olykor gyengén vöröses, lédús gyümölcshús van, amely kellemes, édeskés-savanyú, zamatos ízű, és a cseresznyéhez hasonlóan ropogós. Igen gazdag C-vitaminforrás. Íze savanykás, a nálunk ismert gyümölcsökhöz nem nagyon hasonlítható. Nagy hőségben kellemesen üdít. Nyersen fogyasztható mag nélkül önmagában vagy gyümölcssalátaként, de cukorral lekvárnak, zselének, gyümölcslének befőzve is, illetve desszertnek is népszerű.

rambutan

Természetesen a hazai gyümölcsnek-zöldségnek nincs párja, de ha szeretünk új ízeket kipróbálni, vagy egyszerűen csak hozzám hasonló gasztrofanatikusok, ne legyen visszatartó erő az ismeretlen íz-, és illatvilág. Előbb-utóbb biztosan ráakadnak egy-egy kincsre, amit szívesen fognak használni a mindennapok során. Jó kóstolgatást kívánok!

Végh Beatrix