Gasztro sarok

Gasztro sarok

Indiai csirkefalatok rizzsel, salátaágyon czaczikivel

  • Két egész csirkemell filé csíkokra szelve
  • 2 tk. egészkömény pirítva, majd mozsárban összetörve
  • 2 tk. édesnemes paprika
  • 2 tk. kurkuma
  • 2 gerezd fokhagyma reszelve
  • Só, bors, ízlés szerint cayenne bors vagy chili paprika
  • Fél citrom leve, olaj

img

A fűszereket a citromlével és az olajjal összekeverjük, ebbe pácoljuk a csirkét. Fél óra pácolás után tepsire helyezzük a csirkecsíkokat, és forró sütőben mindkét oldalukat arany barnára sütjük. Míg sül a csirke, apró kockákra szeljük az uborkát, és elkészítjük hozzá a mártást.

  • 1 kígyóuborka
  • 2 dl natúr joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Só, bors
  • Fél citrom reszelt héja, és leve

A fenti hozzávalókat elkeverjük, majd a felkockázott uborkára öntjük, és a hús elkészültéig hűtőben pihentetjük. Ha elkészült a husi, egy nagyobb tálat kibélelünk salátalevéllel, arra natúr rizst halmozunk, a tetejére helyezzük a csirkecsíkokat, majd jó alaposan meglocsoljuk az uborkás öntettel.

Jó étvágyat hozzá!

Itt a nyár, itt a grill szezon!!!

A grillezés szó hallatán szinte mindenkin ek a faszénen sült pácolt hús jut eszébe. Pedig a kerti sütés bizony ennél sokkal, de sokkal több lehetőséget rejt magában és nem utolsó sorban rengeteg előnye is van! Először is nem lesz ételszag a lakásban. Másodszor kevés mosogatnivalót hagy maga után. Harmadszor hihetetlen változatos ételek készíthetők. Továbbá friss, vagy grillezett zöldségekkel, salátákkal a gyerekek is szívesen fogyasztanak vitamint. Még hosszasan sorolhatnám mennyivel kényelmesebb, és gyorsabb megoldást kínál a kerti főzőcske az ebéd vagy vacsora, netán mindkettő elkészítésére. A hétvégi baráti összejövetelek szinte elengedhetetlen kelléke is lehet a kinti sütögetés néhány korty finom bor, vagy pár pohár sör társaságában.

grillSzóval grillezés. Először a hagyományos pácolásról ejtenék pár szót. Ha kedvet kapunk hozzá, előtte mindenképp pácoljuk be a húst legalább egy nappal. Ha sokszor élünk a faszén által kínált lehetőségekkel, akkor a már bepácolt husit kisebb adagokban le is fagyaszthatjuk, így bármikor elővehetjük a mélyhűtőből, és kezdődhet is a móka. Maga pácolás ma már nem művészet, hiszen a villámpácok nagyon finomak, elronthatatlanok, és nem utolsó sorban kellően gyorsak. Ha mégis magunk fűszerezzük a húst – mert hát azért az az igazi -, vannak alapszabályok, amelyeket érdemes betartani. Mindig bő olajat használjunk az alaphoz, a húst alaposan sózzuk meg, de 5-nél több markáns fűszert ne használjunk egyszerre, továbbá mindig legyen a páclében valami savas adalék is, pl: mustár, citromlé, száraz bor, natúr joghurt, esetleg rizs-, bor-, vagy balzsamecet. A savas közeg segíti a hús puhulását, és intenzívebbé teszi a fűszerek aromáját. Vigyázzunk, hogy túlzásba ne essünk, csak segítségül kérjük a savak erejét, nem ízesítőnek. Kivéve persze ha a joghurtra vagy a borra szavazunk, ezekkel nem kell spórolni.

hamburger_grillenVajon hányan készítettek otthon friss darált húsból igazi hamburgert? Szerintem nem sokan. A fasírozottnál leragadtunk, pedig a hamburger húst sem kell másképp ízesíteni, és nem olajban sütve egészségesebb fogást készíthetünk szeretteinknek. Ha igazán eredeti amerikai burgerrel akarjuk meglepni a családot, akkor marhahúsból készítsünk fasírozott alapot, és bolondítsuk meg egy kevés steak fűszerkeverékkel. Tenyerünkben formázzunk kis gombócokat, majd 1, 5-2 cm vastag pogácsákká lapítsuk össze őket, és már mehet is a rácsra. Ha kívül már jó ropogós, biztosan elkészült a belseje is. Hamburger zsemlével, friss salátával, hagymával, uborkával, paradicsommal, ízlés szerint ketchuppal, mustárral, majonézzel ízesítsük a zsemlénket. Magát a húst is feldobhatjuk, ha a gombóc belsejébe mozzarella sajtot teszünk, és mint a szilvás gombócnál, a sajt köré gyúrjuk a husit. Óvatosan kilapítjuk, és kész az extra sajtos húspogácsa.

A rablóhúsról se feledkezzünk meg. Javaslom, hogy bármilyen praktikusnak is tűnik a fém felszúró pálca, inkább fát használjunk, hiszen a fém átforrósodik, és nem fogjuk tudni megforgatni a grillezéspecsenyét. Ezt a változatot is végtelen gazdagsággal készíthetjük, elvégre a hús mellé bármilyen zöldséget felszúrhatunk, legyen az hagyma, paprika, cukkini, padlizsán, esetleg grillezhető sajt, mint pl: a kecske-, vagy juhsajt esetleg halumi. Használhatunk mindenféle fűszerkeveréket, de egyszerűen csak a só, bors is kitűnő párosítása lehet a tűzdelt finomságnak.

A faszenes grillezéshez persze nem csak húst használhatunk. Vékonyra szelt cukkinit, padlizsánt, vastag hagymaszeleteket, félbevágott fokhagymát, vagy félbevágott csemege kukoricát is csíkosra piríthatunk. A gomba is nagyon finom faszénen sütve. Ha a hagyományos ízeket kedveljük, akkor félig főzzük meg héjában a krumplit, majd alufóliába csomagolva tegyük a parázsba. Néha forgassuk meg óvatosan, és kész is a remek köret, a parázsban sült burgonya.

Sajnos felénk kevés a friss hal, de ha módunkban áll, feltétlenül, próbáljuk ki grillen sütve. A megtisztított hal- pisztráng, vagy fogas – belsejét tömjük meg zöldfűszerekkel, (kapor, bazsalikom, rozmaring, petrezselyem) só és citrom keverékével, kívülről is irdaljuk be a halat, majd ugyanazokkal a fűszerekkel dörzsöljük be kívülről is. Tekerjük körbe megvajazott alufóliába, és irány a faszén. Ha szeretik a halat, ezt a változatot se hagyják ki!

Végül, de nem utolsó sorban a leggyorsabb, legegyszerűbb megoldás a grillkolbász, vagy virsli. Ne becsüljük alá őket, hiszen a választék óriási ezen a téren is, és ha váratlan vendégek érkeznek, mindig kéznél van.

Az húsételek különösen változatossá tehetők változatos szószokkal, öntetekkel. Legegyszerűbbek a joghurtos mártogatók, amihez natúr joghurt szükséges, és egy kis kreativitás. Só, bors, mert az mindig kell, továbbá dúsíthatjuk fokhagymával, snidlinggel, zöldfűszerekkel, cayenne borssal, chilivel, curryvel, stb. Ezen kívül nagyon apróra vágott zöldségekből is készülhet a mártogató: vöröshagymát, TV és kaliforniai paprikát, paradicsomot, petrezselymet miniatűr kockákra szelünk, sóval, borssal, kevés citromlével ízesítjük, és kész is van. Persze ha nincs türelmünk, kedvünk vagy időnk szószokkal pepecselni, a boltban is hatalmas választék vár minket, csak tudjuk eldönteni, melyiket is válasszuk.grill3

És még mindig nincs vége a lehetőségeknek, hiszen ma fénykorát éli a tárcsán való kerti sütögetés. Igaz ez már közel sem olyan egészséges, hiszen olajban sülnek az ételek, de legalább olyan zamatos fogások készülhetnek el ezzel a módszerrel is. Nekem külön kedvencem a tárcsás sütés. A csíkokra, vagy kockákra szelt, pácolt húst majdnem készre sütjük a forró tárcsán, majd a hús méretével megegyező nagyságú zöldségekkel dúsítjuk a fogást. Ha a zöldségek is kellően megpuhultak, megbolondíthatjuk az egészet, egy kevés konyakkal vagy vörösborral, esetleg fokhagymás joghurttal. Ezzel a módszerrel egy kellemes egytálétel készíthető, nem kell bajlódni külön a körettel.

Ha nincs otthon se kerti grill, se tárcsa, azért bogrács szinte minden háznál akad, és egy jó gulyást, vagy pincepörköltet, mégis csak szabadtűzön készíthetünk el a legfinomabbra.

Talán sikerült kedvet csinálnom a kinti főzőcskéhez. Friss levegőn isteni ételek, jó borok, már csak jó társaság kell, és kész is tökéletes kerti parti! És végül ne feledjük! A grillezés a férfiak tudománya, szóval hölgyeim helyezzék kényelembe magukat, és hagyják, hogy egyszer a férfiak dolgozzanak meg az ebédért, vagy vacsoráért.

Jó étvágyat az elkészített fogásokhoz!

Végh Beatrix