Gasztro-sarok

 

Gyorsan finomat

Nyár végéhez közeledve tengernyi recept és ötlet kavarog a fejemben, hiszen ilyenkor van szezonja a friss zöldségeknek, gyümölcsöknek. Ebben a jó időben senkinek nincs kedve a tűzhely mellett ácsorogni órákig, ezért ez alkalommal könnyű és gyorsan elkészíthető fogások kerülnek bemutatásra.

Szerencsésnek mondhatom magam, mert a gyerekeim szinte mindent megesznek, bár vannak érdekességeik. De kinek nincs? Éppen ezért olyan trükköket kell bevetnem, hogy a zöldségek a lehető legtöbb ételben megtalálhatók legyenek, de fontos szempont az észrevehetetlenségük is. Legutóbb például a fasírozottba belereszeltem a cukkinit, mert így észrevétlenül elfogy, vagy a sima bolognai mártásba egy fél patisszon került szintén reszelt formában. Senkinek nem tűnt fel a változás, de az én lelkiismeretem sokkal jobban érezte magát, az ilyen kis apróságoktól. Lássuk, milyen finomságok készülhetnek a friss alapanyagokból.

Zöldség-krém leves

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű sárgarépa
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 kicsi cukkini, vagy patisszon
  • 2 dl tejföl vagy tejszín
  • 1-2 erőleves kocka, mennyiségtől függően
  • Só, bors

Elkészítés:

A sárgarépát és a cukkinit meghámozzuk, a hagymát megtisztítjuk, és nagyjából azonos méretűre szelünk minden zöldséget. Lehet kisebb, nagyobb darabokban, kinek mi 4.0.1
kényelmes, mennyire kell hamar elkészülnie a levesnek. A felaprított zöldségeket egy kevés olajon közepes lángon párolni kezdjük, sózzuk, majd mielőtt a hagyma pirulni kezdene felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje a zöldségeket. Mehet bele a leveskocka, és fedő alatt puhára pároljuk az egészet. Ha megpuhultak a finomságok, levesszük a tűzről és egy bot mixer segítségével teljesen simára turmixoljuk. Visszatesszük a tűzre és felöntjük annyi vízzel, hogy a kívánt sűrűséget elérjük. Egy kis só, bors, majd ki-ki ízlése szerint tejszínnel, vagy tejföllel tovább gazdagíthatja. Én általában tejfölt használok, mert szeretem, ha kicsit pikánsabb lesz tőle az étel, de aki a tejszínt részesíti előnyben, azt adjon hozzá. Én a krémleveseket sosem liszttel habarom, csak tejfölt teszek bele, mert a fent leírtak alapján a zöldségtől elég sűrű marad, nem kell bele a felesleges kalória. Pirított zsemlekockával, vagy leves gyönggyel tálaljuk.

Én személy szerint nagyon sokszor készítek különböző zöldségekből krém leveseket, mert nagyon finomak, és könnyűek, egészségesek. Lehet bármilyen zöldséget használni, ami van a kertben és a család is szereti. Ha vannak kevésbé népszerű zöldségek, ilyen alkalmakkor nyugodtan dobjuk hozzá a leveshez, mert észrevétlen marad.

Hideg gyümölcsleves, friss idénygyümölcsből

hideg gyümölcslevesA hozzávalók listája nagyon egyszerű, gyümölcs, és tejszín, szükség esetén méz, vagy cukor az édesítéshez.

Ezeknek a hideg gyümölcsleveseknek nagyon egyszerű az elkészítésük, és azért nem is részletezem miből, mennyi szükségeltetik hozzá, mert mindenki a kedvenc gyümölcsét használja fel hozzá. A magos gyümölcsöt magozzuk ki és mossuk meg, egyéb esetben elég az alapos mosás. Szükség szerint a gyümölcs héját is eltávolíthatjuk, majd egy magas falú edénybe bot mixer segítségével pürésítsük. Egy másik edénybe kezdjük el felverni az alaposan lehűtött tejszínt. Egy kis porcukrot használjunk a felveréskor esetleg habfixálót, hogy tartós legyen a végeredmény. A gyümölcspürét kevés mézzel, agavé sziruppal tovább édesíthetjük, ha savanyú az alap, természetesen ez elhagyható, majd a közepesen felvert tejszínt pár kanálnyi kivételével keverjük össze a gyümölcspürével és azonnal tálalhatjuk. A kivett tejszínnel és egy kis menta- vagy citromfű levéllel díszíthetjük.

Gyors kínai csirke

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke mell
  • 3-5 ek. szójaszósz
  • 3 gerezd fokhagyma, és ugyanennyi gyömbér
  • kukoricakeményítő panírozni
  • 1 csomag rizstészta
  • Bő olaj a sütéshez

Elkészítés:

A csirkemellet kb. 2 cm-es kockákra felszeljük, és egy tálba meglocsoljuk a szójaszósszal, majd ráreszeljük a fokhagymát és a gyömbért is. Alapkínai_csirke_nagy_1osan összekeverjük és betesszük egy pár órára a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek. Egy nagyobb edényben feltesszük az olajt melegedni, közben egy szűrő segítségével lecsöpö
gtetjük a felesleges folyadékot a csirkéről. Lehetőleg egy nagyobb tálba tegyük a keményítőt, amibe alaposan beleforgatjuk a csirkedarabokat, ettől lesz finom ropogós kívülről. Ha megvagyunk, és az olaj is kellően forró, egyesével mehetnek bele a csirke falatok. Vigyázzunk, hogy ne tegyünk bele egyszerre túl sokat, mert akkor nagyon lehűl a zsiradék, és nem lesz ropogós a hús. Amelyik már szép piros, azt szedjük ki konyhai papírtörlőre és hagyjuk pihenni. Ugyanígy járjunk el a maradék csirkével, miközben elkészítjük hozzá a rizstésztát. Nagyon egyszerűen forró vízzel leöntjük a tésztát és 5 percig lefedve állni hagyjuk. Kicsi sóval ízesíthetjük, és ha leszűrtük mehetnek rá a ropogós csirkefalatok. Friss salátával is kínálhatjuk, biztosan nem marad el a siker! Kínáljunk hozzá édes, vagy csípős chili szószt mártogatni, fantasztikus lesz a végeredmény!

A krémlevesek tökéletesek vendégvárónak is, legyen az hideg, vagy meleg, hiszen nagyon gyorsan, egyszerűen kevés idő- és energiaráfordítás mellett, fantasztikus ízeket varázsolhatunk az asztalra.

Továbbá ne feledjük töltögetni a kamrát, hiszen ilyenkor van a befőzés, tartósítás időszaka is. Én már elkezdtem a lekvárok, szörpök készítését, ne maradjanak le Önök sem a nyár ízeiről! Nagyon jól fog esni egy kis vidámság a komor téli órákon! Jó sütést-főzést-befőzést kívánok minden kedves olvasónknak!

Végh Beatrix