Gasztro-sarok

 

Darált hús, te sokoldalú!

 

Mostanában gyakran készítek darált húsból ételeket, mert nagyon változatos formában felhasználható, sokkal hamarabb elkészül, mint egy sült, vagy szelet hús, és nem utolsó sorban nagyon finom is! Összegyűjtöttem a mi kedvenceiket, hogy mindenki továbbgondolja a hagyományos formáit, mint a fasírozott vagy a bolognai mártás.

Először a nálunk hagyományos rizses-hús receptjét osztanám meg Önökkel. Lássuk mire lesz szükségünk!

rizseshusRizses hús

Hozzávalók:

  • 65 dkg darált sertéshús
  • 1,5 bögre rizs
  • 20 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Só, bors, zöldfűszerek

Elkészítés:

A rizst kevés olajon elkezdjük pirítani, közben felforralunk 3 bögrényi vizet (kétszer annyit, mint a rizs) és a fokhagymát nagyon apróra szelve a piruló rizshez adjuk. Ha már kellően forrók a rizsszemek, óvatosan felöntjük a kétszeres mennyiségű forró vízzel, és kevés sóval, borssal esetleg vegetával / ízvarázzsal tovább ízesítjük. Alaposan elkeverjük a rizst a fűszerekkel, hozzáadjuk a leöblített fagyasztott borsót, és fedő alatt, takaréklángon puhára pároljuk. Amíg fő a rizs, a vöröshagymát apróra szeljük, és egy nagyobb serpenyőben kevés olajon elkezdjük üvegesre párolni. Kicsit megsózhatjuk a hagymát, így hamarabb elkezdi kiengedni nedvesség tartalmát. Ha már üveges, hozzáadhatjuk a darált húst. Igyekezzünk széttörni a darabkákat, hogy egyenletesen párolódjon, piruljon. Addig süssük magasabb lánggal, míg szépen megsül, ekkor kezdhetjük fűszerezni. Sózzuk, borsozzuk, és használjuk hozzá kedvenc zöldfűszereinket. Zsálya, kakukkfű, bazsalikom, kicsit olaszosabb formájához tehetünk oregánót is. Kóstoljuk meg, és ha elégedettek vagyunk az eredménnyel, hozzáadhatjuk a már időközben megpárolódott borsós rizst. Egy alapos keverés és már tálalhatjuk is!

Csak ennek az egy ételnek millió további változata lehetséges, hiszen felönthetjük tejszínnel a húst, vagy akár paradicsomszósszal, és egy teljesen új ételt kapunk. Ha a vöröshagymát megszórjuk pirospaprikával, utána adjuk hozzá a húst, magyarosan készíthetjük el. Ha kész fűszerkeverékkel dolgozunk, mindig figyeljünk arra, hogy azok már tartalmaznak sót, így a további sózással bánjunk óvatosabban.

Rántott palacsinta

rantott-palacsintaHozzávalók:

  • 30 dkg darált sertéshús
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 10 db palacsinta (kb.)
  • liszt, tojás panírmorzsa
  • bő olaj a sütéshez

Elkészítés:

Ez az étel akkor készíthető el legkönnyebben, ha palacsinta sütéskor nem édeset, inkább sósat készítünk. A megmaradt palacsintákat légmentesen lezárva lefagyaszthatjuk, így bármikor hozzáférhető lesz további felhasználásra. A vöröshagymát apróra szeljük, és elkezdjük kevés olajon megpárolni. Ha már szép üveges, hozzáadhatjuk a darált húst. Amikor már átsült a hús, fűszerezzük sóval, borssal, esetleg egy kevés köménymaggal. Ha fűszeresebben szeretnénk, akkor használjunk zöldfűszereket, vagy kész fűszerkeveréket, de utóbbi esetben vigyázzunk a sózással! A palacsinták közepébe tegyünk egy evőkanál fűszeres húst, és téglalap alakúra hajtogassuk össze. Az alját tűzzük össze fogpiszkálóval, és mehet is a lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába. A bepanírozott palacsintákat forró olajban süssük aranyszínűre, és házi majonézzel, esetleg fokhagymás tejföllel meglocsolva forrón tálaljuk!

Görögös leveles táska

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 csomag „gyros” fűszerkeverék
  • 1 csomag fagyasztott leveles tészta
  • 1 tojás

Elkészítés:

A húst kevés olajon elkezdjük pirítani, majd ha már majdnem kész megszórjuk a fűszerkeverékkel, és ha szükséges még sózzuk, borsozzuk. Teljesen kihűtjük a fűszeres alapot. A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk teljesen kiolvadni. Ha kiolvadt, lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk. Az egyik oldalát rácsozóval levágjuk, ennek híján vékony csíkokat vágunk belőle rácsnak. Ha egybe szeretnénk hagyni, könnyebb a dolgunk, ha kisebb táskákat szeretnénk, vágjuk őket a kívánt méretre. A húst oszlassuk el a tésztán, de a szélére ne tegyünk, azt kenjük meg a felvert tojással, és ragasszuk rá óvatosan a rácsot. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és kívülről is kenjük meg a csomagokat tojással. 220 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percig, illetve amíg aranyszínű nem lesz.

Fontos, hogy forró sütőbe tegyük, mert csak így lesz ropogós a tészta. Ha nem elég forró a sütő, a tészta szalonnás maradhat. Ha megsült, kicsit hűtsük meg, és langyosan tálaljuk.racsos

Remélem, találnak kedvükre való ötletet, és elkészítik valamennyit! Jó étvágyat kívánok hozzájuk!

Ne feledjék, elindult a www.sumegfoter.hu weboldal, ahol a legfrissebb hírek mellett a gasztro rovatban megtalálják legújabb receptjeimet, továbbá folyamatosan kerülnek fel rá a régebben megjelent receptjeim is. Jó böngészést kívánok hozzá!

Végh Beatrix