Beigli (vagy bejgli,-kinek hogy tetszik)

Két éve találtam rá a tökéletes receptre, amiben olyan vastag a töltelék, mint a tészta, nem reped ki, és nem utolsó sorban isteni finom. A recept az interneten is megtalálható: http://www.limarapeksege.hu/2009/12/beigli.html oldalon, de sokan vannak, akik nem keresgetnek, vagy nem találják meg az igazit, azokkal én megosztanám ezt a receptet. Higgyék el, nem fognak csalódni, és ezen túl csak ez a verzió kerül majd az ünnepi asztalra.

Hozzávalók 6 db fél kg-os beiglihez:

  • 90 dkg simaliszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 12, 5 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2, 5 dkg élesztő (vagy egy csomag száraz élesztő)
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dkg só
  • 1 dl hideg habtejszín
  • 2, 5 dl hideg víz
  • + 1 tojás a lekenéshez

 

Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez:

(értelemszerűen, ha fele-fele arányban szeretnénk megtölteni a tésztánkat mákkal és dióval, a mennyiségeket is felezzük)

  • 70 dkg mák vagy dió (felezve 35 dkg mák és 35 dkg dió)
  • 50 dkg kristálycukor (25 dkg mindkét töltelékhez)
  • 15 dkg zsemlemorzsa (7, 5 dkg töltelékenként)
  • 5 l víz (2, 5 dl töltelékenként)
  • Ízlés szerint: mazsola, őrölt fahéj, reszelt citromhéj, esetleg késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg

 

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el. A vizet a cukorral jól felforraljuk és a tűzről levéve belekeverjük a darált diót és/vagy mákot, valamint a zsemlemorzsát. Ha szeretjük a mazsolát, bátran használjuk, illetve a fahéjat, szegfűszeget ízlésünk szerint. A citrommal vigyázzunk, csak bió citrom héját használjuk és azt is csak alapos mosás után. A kész masszát hagyjuk teljesen kihűlni, akár előző nap is elkészíthetjük. Csak a javára válik, ha áll.

A tésztából 6 db 27-29 dkg tésztának kell kijönnie és a titok, hogy a tölteléknek is ugyanannyi dkg-nak kell lennie, mint a tésztának. Tehát pl. egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.

A tésztához a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverjük. (nem kelesztjük külön az élesztővel!) Elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, majd mehet hozzá a tejszínt, a tojások sárgája és a víz apránként. Összegyúrjuk alaposan, így egy sima felületű, masszív tésztát kell kapnunk. Lemérjük a tésztát és 6 egyforma súlyú gombócot készítünk belőle, majd 10-15 percet pihentetjük. A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell (és nem is ajánlatos) lisztezni. Kinyújtjuk kb. 0, 5 cm vastagságúra a gombócokat, majd megkenjük a töltelékkel. A feltekerés titka, hogy három oldalát egy kicsit felhajtjuk, így a töltelék nem fog kifolyni, majd a szabadon hagyott negyedik oldalnál kezdjük el lassan feltekerni. Így szép egyenletes lesz a végeredmény.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a süteményt, és lekenjük őket egy tojás sárgájával. Ezek után mehetnek a spejzbe, vagy a hűtőbe, és még este, ha megszáradt a tojás sárgája, a tojás fehérjével is kenjük meg a beigliket. Ezután pihenhet a tésztánk egy egész éjszakát hűvös helyen. Ettől a technikától fényes lesz, és gyönyörű márványos. Vigyázzunk, mert ha meleg helyen pihentetjük, akkor túlkel.

Reggel, mielőtt betesszük az előmelegített sütőbe, szurkáljuk meg hurkapálcával mindegyik tekercset egészen az aljáig, hogy a gőz távozni tudjon, így biztosan nem fog megrepedni. Légkeveréses sütőben vagy alsó-felső sütésen, középen, 180 fokon, 25-30 percig sütjük.

Ha teljesen kihűlt, folpackba tekerve 2-3 hétig biztosan eláll, sőt egyre finomabb lesz. Tavaly készítettem marcipánosat is, ebben az esetben a marcipánt nagylyukú reszelőn lereszeltem, összekevertem aszalt sárgabarackkal és aszalt szilvával, ezt tettem a kinyújtott tésztára. Ha gesztenyéset készítünk, akkor egy 25 dkg-os gesztenyemasszát felhígítunk kevés rummal és kb. 0, 5 dl habtejszínnel, szükség esetén édesítjük kb. 5 dkg porcukorral, valamint 3-5 dkg zsemlemorzsával gazdagítjuk. Ha szeretnénk ebbe is tehetünk apróra vágott aszalt gyümölcsöt, és ezzel kenjük meg a beiglinket. Ne feledjük, hogy minden esetben igyekezzünk annyi dkg tölteléket felhasználni, ahány dkg maga a tészta.

Ez a recept biztos siker lesz!

/Végh Beatrix/