Gasztro-sarok

 

Pihe-puha kelt tésztacsodák a hűvös hónapokra

 

Ismét beköszöntöttek a borús, szomorkás, korán sötétedős napok. Ilyenkor gyakrabban ül össze a család egy finom meleg tea, forralt bor mellé beszélgetni, a gyerekekkel többet társasjátékozunk, kártyázunk. Ilyenkor esik igazán jól a puha, házi, egész lakást beillatosító kelt tészta. Nagyanyáink értették ennek az igazi művészetét, de azt gondolom, hogy egy csepp odafigyeléssel és jól megválasztott alapanyagokkal mindenki a kelt tészták királynője lehet. Mondanom sem kell, hogy a kenyérsütő gép dagasztó programja a legtökéletesebb választás, de ha valaki kézzel dolgozza ki a tésztát, az még nagyobb elismerést érdemel. Amire mindig figyeljünk, hogy a hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek, a kelesztést ne sürgessük, és a sütés hőfokát pontosan betartsuk. Ha ezekre ügyelünk, biztosan sikert aratunk! A mostani alkalommal is, mint ahogy azt megszokták a kedves olvasók, családom kedvenc kelt finomságainak receptjét osztom meg Önökkel. Ismerjük meg a tökéletes bukta titkát, a legfinomabb kemencés lángos, avagy a töki pompos rejtelmeit, illetve a tökéletes parti kenyér, a melegszendvicskenyér receptjét (Limara receptje nyomán).

 

buktaÍzes bukta, ahogy mindig sikerül…

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 6 dkg olvasztott vaj (NEM margarin!!!)
  • 3 ek. kristálycukor
  • 2 tojás sárgája
  • 2,5 dkg élesztő
  • vágható, sütés álló lekvár kb. 25 dkg
  • 1 tojás a bukta lekenéséhez

Elkészítés:

A tejet picit meglangyosítjuk és elkeverjük benne a cukrot, majd beletördeljük az élesztőt és hagyjuk 10-15 percet pihenni, addig előkészítjük a többi hozzávalót. Ha van otthon kenyérsütőjük, abba beletehetik az összes többi hozzávalót, ha nincs, egy nagyobb tálba készítsünk össze mindent. Ha felfutott az élesztő, adjuk a többi kimért alapanyaghoz és addig dagasszuk, amíg sima, tökéletesen egynemű tésztát nem kapunk. Ha géppel dolgozunk, akkor könnyebb a dolgunk, hiszen akkor csak bekapcsoljuk a dagasztó programot, és készen is vagyunk. A tésztát radiátor közelében kelesszük duplájára (kb. egy óra). Lisztezett felületre borítsuk a tésztát, majd sodrófa segítségével nyújtsuk kb. 0,5-1 cm vastagságú négyzet, vagy téglalap alakúra. Derelyevágó segítségével vágjunk nagyjából 8×8 cm-es négyzeteket a kinyújtott tésztánkból. A lekvárunkat célszerű a felhasználás előtt felszeletelni négyzetes hasábokra, hogy valamivel rövidebb legyen a tölteni kívánt tésztánál. Minden kis négyzetre helyezzünk egy-egy lekvár csíkot, majd egyszerűen csavarjuk fel, mint a rétest. Nem kell a végeit külön bezárni, nem fog kifolyni a töltelék. Ebből a mennyiségből egy 25*35 cm-es tepsit fogunk megtölteni, amit használat előtt alaposan bekenünk vajjal (itt sem margarint használunk) és ebbe egymás mellé sorakoztatjuk a buktáinkat jó szorosan. Ha megtelt a tepsi, letakarjuk újabb 30 perc pihenés erejéig. 10 perccel a pihenés vége előtt kapcsoljuk be a sütőnket, hiszen fontos, hogy kellően felmelegedjen. 180 fokra állítsuk és alsó-felső légkeverésre villanysütőnél, gáztűzhely esetén 4-es fokozatra. Mielőtt betesszük a sütőbe, egy egész tojást verjünk fel, kenjük le vele a buktákat, amik szépen összekeltek. 20-25 perc alatt arany barnára sül a teteje, és kész is a mennyei buktánk. Várjunk vele egy keveset, mert a lekvár nagyon forró a belsejében. Langyosan tálaljuk!

 

Töki pompos – avagy a legfinomabb kemencés lángos/langalló

toki-pompos2Hozzávalók (tésztához):

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 db közepes méretű burgonya (kb. 35 dkg, nem kell mérlegen kimérni)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl víz
  • 2 kk. só
  • 2 kockacukor
  • 5 dkg vaj és 3 ek. olaj a tepsi kikenéséhez

 

Feltéthez: (bármi, amit otthon találunk, illetve amit szeretünk)

  • 2 nagy fej lilahagyma
  • 15 dkg kockázott bacon
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy tejföl
  • só, bors
  • 20 dkg reszelt trappista, vagy füstölt sajt (de el is hagyható)

További lehetőségek juhtúrós kapros tejföllel gazdagított feltét, esetleg csak baconnel vagy csak kolbásszal megszórva a hagymán és a tejfölön kívül. Gyerekbarát módon tehetünk rá virslit, kukoricát, aki szereti gombával is tovább gondolhatja a történetet.

toki-pomposElkészítés:

A burgonyákat héjában puhára főzzük, majd melegében áttörjük krumplinyomón és hagyjuk kihűlni. (ezt akár előző nap is elkészíthetjük) A vizet meglangyosítjuk, és a két cukrot oldódásig keverjük, majd beletördeljük az élesztőt. Hagyjuk 15 percig felfutni, addig egy nagy tálba tesszük a lisztet, sót, és a krumplit, valamint előkészítjük a feltéteket. A fokhagymát megtisztítjuk, és a tejfölhöz adjuk finomra reszelve, sózzuk, borsozzuk. A hagymát a baconnel és a kolbásszal együtt elkezdjük egy serpenyőben hevíteni. Pár perc után hozzáadjuk a fokhagymás tejfölt, és azzal együtt is jól átmelegítjük. Felhasználásig pihentetjük. (Ezt is el tudjuk készíteni előző nap, ha vendég jön a házhoz) Az összemelegítés teljesen el is hagyható, és minden nyersen is kerülhet a lángosunkra, a minőségén egyik lehetőség sem fog változtatni. Tehát felfutott közben az élesztőnk, amit a lisztes, krumplis, sós szárazanyagokhoz öntünk. Addig dolgozzuk ki kézzel a tésztát, míg szépen egyneművé, könnyen formázhatóvá válik. Ha vizesebb a burgonyánk, akkor lehet még lisztet adni hozzá, ha lisztesebb a krumpli, akkor pár ek. vízzel lehet könnyíteni a tészta textúráján. A lényeg, hogy sima, rugalmas, könnyen formázható puha tésztánk legyen. Ha ezzel megvolnánk, meleg helyen kétszeresére kelesszük. Ekkora mennyiségből vagy egy nagy gáz tepsi méretű, vagy két kisebb tepsi langallónk lesz. Én a sütőpapír híve vagyok, itt mégsem használom, hanem először kikenem vajjal a tepsiket, majd a biztonság kedvéért vékonyan olajjal is bekenem, így ropogósra sül az alja, és nem szárad ki a tészta. Ha megkelt a tésztánk, akkor a tepsibe/tepsikbe egyenletesen belenyomkodjuk a tésztánkat, villával megszurkáljuk, és gáz sütő esetében 4-es, villany sütő esetében 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük a tésztát 5-7 percre. Kivesszük, megkenjük a tejföllel, hagymával, baconnel, kolbásszal, vagy az összemelegített feltétünkkel, a végén mehet rá a sajt, és visszatesszük a sütőbe újabb 10-15 percre. Langyosan tálaljuk!

 

melegszendvics-kenyerMelegszendvicskenyér (http://www.limarapeksege.hu/2013/01/melegszendvicskenyer.html)

Hozzávalók (tésztához):

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl víz
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • 2 tk. só
  • 1 kockacukor

Töltelékhez:

  • bármilyen szalámi, ami van otthon, amit szeretünk
  • kolbász
  • sok-sok sajt (akár több féle is)
  • de lehet bele tenni kukoricát, lesütött gombát, bacon szeleteket, megmaradt sülteket vékonyra szelve, stb.

Elkészítés:

gasztroA vizet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk 10 percig felfutni. Az élesztős vizet összekeverjük a liszttel, szükség esetén kevés liszt, vagy víz adható hozzá. A végén rugalmas, könnyen kezelhető, nagyjából pizzához hasonló tésztát kell kapnunk (természetesen itt is dolgozhatunk géppel is). Letakarva meleg helyen fél órán át pihentetjük. Közben előkészítünk egy kenyérsütő formát, és kibéleljük mindenhol sütőpapírral. A megkelt tésztát 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, majd fogjuk a formánkat és a legkeskenyebb oldalára állítjuk, hogy felfele tudjunk benne építkezni. Egy réteg kenyértészta, arra rá egy szelet szalámi, sajt, majd ismét kenyértészta, kolbász, sajt, kenyértészta, … ezt addig folytatjuk, amíg tele nem lesz a formánk. Tetejét megkenjük felvert tojással, megszórhatjuk magokkal, és újabb fél órán át pihentetjük szobahőmérsékleten. Ez után a szokásos 4-es fokozaton gáz sütőben, villany sütő esetén, 180 fokon, alsó-felső légkeverésen sütjük 38-42 percig. Langyosan tálaljuk!

Remélem, a fenti receptek közül valamennyit kipróbálják, hiszen mindegyiket lehet a család ízléséhez igazítani úgy, hogy bárki meglelje a neki leginkább megfelelőt! Legyen szó hétvégi közös uzsonnáról, vagy vendégségről akármelyik fenti recepttel siker és elismerés koronázza majd a munkánkat. Jó sütögetést kívánok Önöknek és természetesen jó étvágyat hozzájuk!

Végh Beatrix