10 tipp a biztonságos bankoláshoz

Ma már megszokott dolog, hogy pénzügyeinket online végezzük.
Nem árt azonban néhány hasznos dolgot tudni a biztonságunk érdekében!

 

1. Használjunk megbízható eszközt!

Az online számlához való csatlakozás során lehetőleg saját, megfelelő védelemmel ellátott eszközt használjunk! Kerüljük a kölcsönkért, vagy nyilvános eszközök használatát!

2. Nem mindegy, hogy hol lépünk be a fiókunkba!

Ha lehetséges kerüljük a nyilvános WI-FI lehetőségeket kedvenc kávézónkban! Ha mindenképp így kell megoldanunk, alkalmazzunk VPN (Virtual Private Network) megoldást annak érdekében, hogy kommunikációnk titkos maradjon!

3. Legyen a számítógépünk naprakész!

A biztonsági hibajavítások azonnali letöltése és futtatása segít bezárni a támadók által keresett sebezhetőségeket! A javítatlan hibák lehetővé teszik, hogy megfertőzzék számítógépünket!

4. Használjunk megbízható és naprakész biztonsági megoldást!

Az online számlához való csatlakozás előtt telepítsünk többszintű, naprakész biztonsági megoldást! A komplex Internet biztonsági alkalmazás védelmet nyújt a vírusok, és a rosszindulatú átverések ellen, amelyek weboldalnak álcázzák magukat, így véve rá áldozataikat bizalmas adataik megadására.

5. Jelszavunk legyen erős, és máshol ne használjuk!

Minden belépési helyszínen más-más jelszót használjunk! Ha ugyanis pl. ugyanaz a jelszavunk egy közösségi oldalhoz, mint az online számlánkhoz, az könnyen katasztrófához vezethet!

6. Kétfaktoros azonosítás

Ha számlánkhoz lehetőség van a kétfaktoros azonosításra (2FA), éljünk ezzel a lehetőséggel! Így a bank duplán is ellenőrizheti, hogy valóban mi szeretnénk e csatlakozni az online számlánkhoz! Így ha a jelszavunk netalán rossz kezekbe kerülne sem tudják felhasználni!

7. Ne dőljünk be a csapdáknak!

A kiberbűnözők sok mindenre képesek, hogy megszerezzék bizalmas adatainkat. Bankárnak adják ki magukat, hamis értesítést küldenek a jelszavunk megváltoztatására kérnek egy linken keresztül, melyet ők küldenek nekünk. Ha ilyen üzenetet kap, mely arra kér, hogy belépési adatainkat változtassuk meg, semmiképp ne tegyük!

Bank sosem küld ilyen jellegű üzenetet!

8. Kijelentkezés!

Ha végeztünk, jelentkezzünk ki az oldalról! Ha egy támadó megpróbálja eltéríteni az online bankolást, kevesebb esélye lesz, ha nem vagyunk bejelentkezve!

9. Aktiváljuk az SMS értesítéseket!

Folyamatosan figyeljük online egyenlegünket! Úgy a legegyszerűbb, ha bankunktól minden pénzmozgásról SMS értesítést kérünk!

10. Használjunk virtuális bakkártyát!

Ma már minden banknál létezik az internetes vásárlásokhoz használható elektronikus, virtuális kártya. Ennek a kódját bátran megadhatjuk, még a háromjegyű CVV ellenőrző kódot is. Viszont erre a számlára érdemes csak a vásárlás előtt közvetlenül a netbankunkon átvezetni a vásárláshoz szükséges pontos összeget, ami így csak pár percig lesz az egyébként üres virtuális kártyán. Ezzel a módszerrel nem tudnak tőlünk lopni, és a valósi kártyánk adatait sehol nem kell megadnunk!