Beszámoló a Zöld óvoda munkaközösség 

Beszámoló a Zöld óvoda munkaközösség
a 2016/2017-es nevelési év első félév tevékenységéről

A 2015/16-os nevelési év során intézményünk elnyerte a madárbarát óvoda címet az óvodánkban folyó környezet és madárvédelmi tevékenység elismeréséül.

Idén is nagy hangsúlyt fektetünk a madárvédelemre, hiszen a nyári időszakban folyamatosan itattuk, míg a hidegebb idő beköszöntével már etetjük is kis tollas barátainkat. Az itt telelő madarak számára Tanösvényünkön állítottunk fel egy nagy dúcetetőt, ami nagy mennyiségű eleség kihelyezését teszi lehetővé. Fáinkra is aggattunk ki etetőket, hogy óvodásaink is megfigyelhessék a kismadarakat, amikor az etetőket látogatják. A karácsonyi ünnepek közeledtével ismét madárkarácsonyfát állítottunk és mindenféle jóval megajándékoztuk a fázó madárkákat. (almát, diót, kukoricát, kölest, búzát tettünk ki, hogy a téli szünet idején se éhezzenek a madarak.

Madárbarát tanösvényünkön átalakítottuk az évszakos kiskertünket, nagyobb helyet biztosítottunk egy-egy évszak jellegzetes növényeinek.

Gyermekcsoportjainkban minden óvodapedagógus fokozottan figyel a takarékos víz és villanyhasználatra, a hulladékok felhasználására, valamint az újrahasznosításra.

A zord téli időjárás enyhülésével sikerült madárgyűrűzési bemutatót szervezni óvodásaink számára Varga Júlia természetvédelmi mérnök és madárgyűrűző segítségével. A gyerekek érdeklődve nézegették a szükséges kellékeket, ismerkedtek a szükséges szerszámokkal, madárgyűrűkkel. Félve ugyan, de szinte mindenki megsimogatta a hálóba akadt verebeket, amik gyűrűzés után természetesen szabadon is lettek engedve.

Éves munkatervünknek megfelelően még februárban megtervezzük a lábboltozat erősítő és masszírozó szenzoros járda kialakításának feltételeit, valamint a tavaszi, Környezetvédelmi jeles napok eseményeit.

2017. február 15. 

Vargáné Szita Beáta
munkaközösség vezető

 

Tájékoztató a munkaközösségünk által a 2016/2017-es 
nevelési év 2. félévében végzett tevékenységéről

A tavasz beköszöntével minden etetőnkben befejeztük a madarak etetését, csak az itatók feltöltése és folyamatos tisztántartása lesz a feladatunk a következő télig. A madárodúkban folyamatos a költés, fiókanevelés, igaz minden odúnkat a házi verebek foglalták el.

Fűszernövény kertünkben szépen kihajtottak az évelő növények. Gyógy és fűszernövényeinket felhasználhattuk az óvodásaink környezeti nevelése során. Ismerkedhettek a gyerekek a növények felhasználásával, fogyasztási módjaival, a szárításukkal, gyógytea készítés folyamatával.

Minden csoportunkban a tavaszi kerti munkák elvégzése megtörtént, már az első termések és a pirosló eper szedegetése van folyamatban, amit nagy örömmel fogyasztanak is el a gyerekek.

Munkatervünknek megfelelően a környezetvédelmi Jeles napok megtartását szervezését, lebonyolítását vállaltuk, illetve segítettük. Ennek megfelelően a Víz világnapján az ovigalériánkban berendezett vizes élőhelyeket, vízben élő élőlényeket, víz felhasználásáról készített rajzokat állítottunk ki. Föld napjára munkaközösségünk sarvalyi kirándulást tervezett, de a rossz időjárás miatt az adományként felajánlott konténeres facsemeték ültetése történt e napon. Minden csoportunk aktívan részt vett a csemeték ültetésében, gondozásában. Madarak és fák napján madárcsicsergés fogadta már reggel korán az óvodánkba érkező kis óvodásainkat és az őket kísérőket. A közvetlen környezetünkben megtalálható madarakat, fészkelési szokásaikat mutattuk be a galériánkban rendezett kiállításon.

A szenzoros járda kialakításának tervezése megtörtént, felajánlást is kaptunk a szükséges kőmennyiségre a sümegi kőkereskedőtől, Pethő Jánostól, de a kivitelezést vállaló Közszolgáltató Vállalt egyenlőre még nem tudja elkészíteni, mert a városi rendezvények, események előkészítő és szervezési feladatok felemésztik az összes kapacitásukat. Remélhetőleg a nyári időszakban megvalósul majd, hiszen felajánlásból, teljesen ingyen juthatnának hozzá a gyerekek egy olyan, naponta használható, lábboltozatukat erősítő járdához, amire szinte mindenkinek szüksége van.                                                            

2017. június 11.                                      

Vargáné Szita Beáta
munkaközösség vezető