Farsangra hangolódás

A karácsonyi ünnepkör végével beköszöntött az új év, és vele a farsangi időszak, melynek központi része a mulatozás, a lakomázás, és a jelmezes felvonulás. E főként népi hagyományokra épülő ünnepkör egészen a böjti időszakig tart, melynek zárása a jelmezes télűző, télbúcsúztató karnevál, magyaros nevén a „farsang farka”. A világ sok táján vesznek így búcsút a hidegtől, lásd: riói karnevál, vagy a velencei karnevál, nálunk pedig a mohácsi busó járás zárja a telet.

A farsangi ünnepkör történetét tekintve egy zajos, nevetéssel teli vigadalom, amelyet ősi hiedelmek, babonák hívtak életre. A középkorban, a tél utolsó napjaiban, amikor a nappalok egyre rövidebbek lettek azt hitték, hogy a Nap elgyengül, és ez által a gonosz szellemek életre kelnek. Azért, hogy ezeket a lelkeket elűzzék, ijesztő maszkokat, ruhákat vettek fel és hangos felvonulással kergették el a szellemeket. Gyakori volt, hogy különböző bábu formájában testesítették meg a boszorkányokat, magát a telet, esetleg a halált és ennek a bábunak az elégetése, vízbe dobása jelképezte a gonosz elűzését.

Gasztro rovat révén természetesen az erre az időszakra jellemző fogásokat szeretném bemutatni Önöknek. Jellemző ilyenkor a gazdagon terített asztal, és a tartalmas ételek valamint italok megjelenése. A bőséges, húsos fogások és az elmaradhatatlan fánkok mind a farsang szerves részei. Lássuk, mi kerül az asztalra mifelénk.

Hagyományosnak ugyan nem nevezhetünk a fánkon kívül szinte semmilyen ételt, de az biztos, hogy erre az időszakra jellemzőek a nagy lakomák, melynek egyik laktató levese a savanyú becsinált leves, melyet én tárkonyos ragulevessel váltanék fel. Az elkészítésük alig-alig különbözik, így mindenkinek a saját íz világa köszönhet vissza ebben a levesben.

Savanyú becsinált leves – vagy raguleves

Hozzávalók:

  • 40 dkg sertéslapocka vagy comb
  • 3 szál közepes sárgarépa
  • 2 szál petrezselyem gyökér
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 kis darab zeller
  • 1 nagy csokor petrezselyem zöldje, vagy tárkony
  • 2 dl tejszín (esetleg tejföl)
  • 20 dkg zöldborsó
  • ízlés szerint gomba
  • Só, bors
  • Ecet, vagy tárkonyecet

Elkészítés:

A húst körömnyi kockákra vágjuk, a hagymát nagyon apróra szeljük, a zöldségeket pedig szintén kicsi kockákra aprítjuk, kb. 1*1 cm-esre. A hagymát kevés olajon elkezdjük üvegesre párolni. Mikor már jól kivilágosodott, hozzá adjuk a húst, és addig pirítjuk, míg szépen minden oldala kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk, és hozzá adjuk a petrezselymet, vagy a tárkonyt, majd az apróra szelt zöldségeket, 1-2 percig kevergessük, hogy a zöldségek is piruljanak és felöntjük bőven vízzel. Fedő alatt lassú tűzön puhára főzzük a hozzávalókat. Én 1 tojásból és lisztből készült galuskával szoktam gazdagítani, de bármilyen tészta tökéletes lesz bele, amit szeretünk. A gombát ilyenkor adjuk hozzá, amikor már majdnem teljesen készen vagyunk, amikor már a tészta, vagy a galuska is megpuhult. Ha minden benne van a levesben, és meg is puhult, a tészta megfőtt, akkor jöhet bele a tejszínt, és 2-4 ek. tárkony ecetet, amitől kellően pikánssá válik. Természetesen sima ecetet is tehetünk bele. Egy gyors forralás, kóstolás, és kész is az isteni ragulevesünk.

Egy másik kedvenc ételem a kacsa, ami szintén nem tipikusan farsangi étel, mégis gyakran kerül asztalra a téli hónapok ezen időszakában. Jómagam is szívesen próbálkozom a kacsa elkészítésének több formájával, és igazán büszkén mondhatom, még egyszer sem fogtam mellé. Legyen szó egészben sült szárnyasról, vagy rozé kacsmellről, mindegyik fejedelmi fogás.

Rozé-kacsamell vörösboros-áfonya mártással

Hozzávalók:

  • 1 egész pecsenye (fontos, hogy nem hízott!) kacsamell
  • só, bors
  • 2 dl száraz vörösbor
  • 4-5 ek. áfonyalekvár

Elkészítés:

A kacsa bőrét alaposan megtisztítjuk, szükség esetén a maradék tokokat eltávolítjuk, majd egy éles késsel óvatosan beirdaljuk, vigyázva, hogy ne vágjuk át teljesen a zsírréteget. Megmossuk, szárazra töröljük, és mindegyik oldalát sózzuk, borsozzuk. 10 percig állni hagyjuk, közben egy serpenyőt szárazon hevíteni kezdünk. A kacsamellet a bőrös felével lefelé beletesszük a serpenyőbe, ahol szinte azonnal elkezd a zsír kiolvadni. Ezt a zsírt sütés közben folyamatosan öntsük le, és tegyük félre, ha megdermedt isteni lesz pl. pirítósra kenve. Addig ne fordítsuk meg a szárnyast, amíg a bőre szép piros, ropogós nem lesz. Ha ez megvan, fordítsuk meg és süssük közepes lángon addig a húst, amíg kívülről kivilágosodik teljesen ez kb. 5-10 perc, a hús vastagságától függően. Ekkor tegyük át egy kis tepsibe a húsokat, bőrös felükkel felfelé, és mehetnek az előmelegített sütőbe 150-160 fokra 10-15 percre. Ekkor a hús belseje is át tud forrósodni annyira, hogy nem lesz nyers, mégis rózsaszín, puha, szaftos marad. Amíg a hús a sütőben sül, addig nagyon egyszerűen készítsük el a mártást. A serpenyőben, amiben a kacsát sütöttük tegyünk pár ek. áfonya lekvárt és öntsük fel a borral. Forraljuk el a bor alkohol tartalmát és készen is van az isteni mártásunk. Ezt bármilyen pikáns lekvárral megtehetjük, legyen az ribizli vagy meggy vagy akár narancs is. Természetesen friss/fagyasztott gyümölcsből is elkészíthetjük, akkor a gyümölcshúst addig melegítsük ízlés szerint cukorral, amíg kicsit besűrűsödik, és akkor öntsük hozzá a bort, vagy akár a konyakot. Köretként burgonyapürét javaslok hozzá, esetleg kukorica prószát. Ha a hús elég időt töltött a sütőben, akkor szeletelés előtt legalább 5 percet pihentessük a kacsát, csak utána kezdjük el tálalni.

No de térjünk rá a híre-neves fánkokra. Természetes, hogy szalagos fánk és csöröge lesz a választott recept, hiszen ez szinte minden háztartásban elkészül hol így, hogy úgy. Most az én kedvenc receptjeim kerülnek bemutatásra, szigorúan a nagyanyám nyomán.

Farsangi szalagos fánk

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő (vagy 1 tasak porélesztő)
  • 2, 5 dl langyos tej (de ez lehet kicsit több és kevesebb is, attól függ mennyi folyadékot vesz fel a liszt)
  • 3 tojás sárgája
  • 4 ek. cukor
  • 0, 5 dl rum
  • 1 csipet só
  • 6-8 dkg zsír vagy 10 dkg vaj

Elkészítés:

Kb. 1, 5 dl tejet meglangyosítunk, de csak langyos legyen, a forró nem jó, mert megöli az élesztőgombákat. Szóval a langyos tejben elkeverjük a cukrot, és hozzáadjuk az élesztőt. Amíg felfut, addig kimérjük a többi hozzávalót is. A vaj, vagy zsír legyen puha, szobahőmérsékletű, mert különben nem tudjuk szépen eldolgozni a tésztában. Miután felfutott az élesztő, hozzáönthetjük a többi alapanyaghoz és nekiállhatunk a dagasztásnak. Jó esetben ezt egy gép szíves-örömest megteszi helyettünk, de kétkezi munkával is tökéletes végeredményt kaphatunk. Ha szükséges még hozzá folyadék, langyos tejjel addig pótoljuk, amíg szép sima felületű ruganyos állagú tésztánk nem lesz. Ekkor lefedve hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni (45-60 perc), amíg legalább a kétszeresére nő. Ha megkelt, lisztezett felületre borítjuk, a kezünkkel kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk és egy 5-7 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, majd további fél órára hagyjuk őket pihenni egy tiszta konyharuha alatt. Mielőtt elkezdem sütni a fánkokat, egy lábosban annyi olajat melegítek, hogy éppen ellepje a kis fánkokat. Arra kell vigyázni, hogy az olaj kellően meleg legyen, de ne túl forró. A fánkokat lisztes felükkel az olajba süssük fedő alatt 1-1,5 percig, majd megfordítva fedő nélkül szintén ugyan eddig. Konyhapapírra szedjük ki, és forrón vaníliás porcukorral megszórva, finom házi lekvárral tálaljuk.

Forgács fánk, avagy csöröge

Hozzávalók:

  • 45 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 4-5 ek. rum
  • 4-5 ek. zsíros tejföl
  • 2 ek. porcukor
  • 5 tojás sárgája

Elkészítés:

Egy nagyobb tálba öntjük a lisztet, a közepébe pedig az összes többi hozzávalót kivéve a tejfölt. Abból csak 1-2 ek adjunk a tésztához, és kezdjük el gyúrni. Szükség esetén még fokozatosan adhatunk tejfölt hozzá addig, amíg közepesen kemény tésztát kapunk. Addig kell gyúrni, míg szépen elválik az edény falától, akkor kivehetjük a tálból és lisztezett felületen addig dolgozzunk a tésztával tovább, amíg a felülete szép sima, fényes nem lesz. Ekkor letakarva kb. 20 percet pihentessük. A 20 perc letelte után nyújtsuk ki a tésztánkat késfok vastagságúra, és derelyevágóval rombusz alakúra vagy kb. 10 cm-es csíkokra szeljük. A rombusz alakú tészta közepét átvágjuk és a rombusz egyik sarkát átbújtatjuk a lyukon, a hosszú csíkokra szelt tésztára laza csomót kötünk. Így dobjuk a formázott tésztánkat bő forró, de nem túl forró olajba, ahol oldalanként 1-1 perc alatt arany barnára sütjük őket. Frissen, forrón porcukorral megszórva azonnal tálaljuk.

Nálunk igazán gyakran készül mindegyik, hiszen a gyerekek nagyon szeretik őket, és remélem, aki még ez idáig nem próbálta az is kedvet kapott egy kis farsangi fánk készítéséhez. Jó étvágyat hozzájuk!

Kedves olvasóink már az interneten is követhetik a gasztro-sarok receptjeit a www.sumeg.hu oldalon, azon belül a Sümeg Főtér menüpontban, illetve közvetlenül a www.sumegfoter.hu internetes portálon!
Végh Beatrix