NYELVTANULÁS MAGAS FOKON

A sümegi gimnázium nyelvi tagozata hatalmas változásokon esett át az utóbbi években. Az intézményben több nyelvvizsgáztató tanár is tanít. Látó Marcell, idegen nyelvi munkaközösség-vezető szerint alkalmazkodni kell a mai kor magas elvárásaihoz. „_Soha nem látott lendülettel hozzuk ki diákjainkból a kívánt eredményeket, és igyekszünk különórák igénybevétele nélkül eredményessé tenni a diákokat. Míg évekkel ezelőtt nyelvtudásáról tanulóink kisebb aránya szerzett bizonyítványt, addig a jelenlegi nyelvi osztályok kiemelkedő számban produkálnak nyelvvizsgákat új, célorientált szakmódszereinknek köszönhetően. A jelenlegi 11/C osztály 65%-a rendelkezik már komplex B2 típusú nyelvvizsgával. Egyre többen tesznek már az első tanév után középfokú komplex vagy részvizsgát. A végzős osztályban felsőfokú nyelvvizsgásaink is vannak. A következő tanévben az induló nyelvi osztályt több tanár tanítja majd, készségenként elosztva, a még hatékonyabb ismeretátadás érdekében. Helyben ingyenes, önkéntesen igénybe vehető próbanyelvvizsgákat szervezünk. A Pedagógiai Programban kidolgozott szakaszvizsgákon viszont kötelezően mérjük a diákok fejlődését._ _A környéken egyedülálló, hogy támogatóinknak köszönhetően a sikeres nyelvvizsgásokat pénzjutalomban részesítjük. Hátrányos helyzetű tanulóinkat anyagilag is támogatjuk a nyelvvizsga megszerzésében.”_

A tanórákon túl versenyek, egyéb rendezvények színesítik a nyelvtanulást. A nyelvi héten szép kiejtési és országismereti versenyeket szerveznek. A diákok két kiadó online szótárhasználati vetélkedőjében is részt vesznek, most éppen a Valentin-napi dalfordító versenyre készülnek. E-twinning formában már dolgoztak együtt külföldi diákokkal Nagy Emília angol szakos tanárnő közreműködésével. Az új projekthez jelenleg keresik a társiskolát.

Sümegen fontosnak tartják, hogy az első idegen nyelv elsajátítása mellett egy másikkal is minél magasabb szinten foglalkozzanak a gimnazisták. A motiválás része, hogy szembesítik azzal a fiatalokat, hogy a hétköznapi életben is szükség van több nyelv ismeretére, hiszen körbeveszik őket pl. utcán, boltokban, termékeken megjelenő idegen nyelvi feliratok, esetleg olvasni szeretnének érdeklődési körüknek megfelelő internetes oldalakat, vagy egyszerűen érteni szeretnék kedvenc külföldi énekesük dalait. Az angol és német nyelv tanórai oktatása mellett szakkör formájában spanyolul is tanulhatnak az érdeklődő diákok. Érdekesség, hogy a Baráti Kör elnökének jóvoltából az iskolai könyvtárban kínai szótárt is tanulmányozhatnak a gimnazisták.