A magyarság mitológiai hagyományairól

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Városi Könyvtár néprajzi programsorozatának megkoronázásaképpen került sor Hoppál Mihály előadására 2016. február 17-én a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban.

A professzor úrnak nehéz feladata volt, hiszen a több évtizedes tapasztalatot, mindazt a tudást, melyet néprajzkutatóként felhalmozott, mindazokat az élményeket, melyeket a kutatómunkája során átélt, nagyon nehéz egy előadás keretei között átadni. Tulajdonképpen lehetetlen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A legfontosabb jelképeket kiemelni, a tágabb összefüggésekre rávilágítani, egy-egy igazán meghatározó emléket feleleveníteni, erre adott lehetőséget az a röpke másfél óra, melyet együtt tölthettünk. Aki olvas, aki nyitott szemmel jár a világban és a világhálón, aki őrzi ősei kincseit, történeteit, biztosan nagyon sok benyomást és információt raktároz a fejében és a szívében. Viszont rendszerben látni, a párhuzamokat felfedezni, a kölcsönhatások időbeni hálóját is felrajzolni, már sokkal nagyobb feladat, és ebben tud segítséget nyújtani egy kutató professzor. – Ebbe a hálóba nyújtott bepillantást az előadásán Hoppál Mihály.

Sokan voltak kíváncsiak az előadásra, a résztvevők aktívan követték a felmerült témákat, az előadás végén pedig számos kérdés, hozzászólás hangzott el. Még órákig lehetett volna folyatatni a beszélgetést, hiszen nagyon érdekfeszítő a téma, érdeklődő a közönség, és nagy tudású az előadó. Reméljük, hogy alkalmunk lesz még arra, hogy behatóbban foglalkozzunk a magyar mitológiával, annak egyes területeivel, jelképrendszerével.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A rendezvény megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

tamogatonk_nka