Megnyílt a Sümegi Afrikárium

logoOktóber 22.-én megnyitotta kapuit a város új turisztikai attrakciója a Sümegi Afrikárum.

Az egyedülálló afrikai trófeagyűjtemény egy vadász magánkollekciója, amely egy 15 éves letéti szerződés keretében került a sümegi önkormányzat birtokába. A gyűjtemény őrzését idén augusztusig a Verga Zrt. biztosította..

Sümeg városa vállalta, hogy roppantul színes anyagot egységes kiállítássá szervezi és bemutatja a nagyközönségnek. Ebben a keszthelyi Balaton múzeum szakemberei voltak segítségére. A művészien megfestett dioráma a legmodernebb technikával készült és a háttér hangokkal együtt megteremti a valódi afrikai élőhely illúzióját.

Az erre a célra átalakított egykori mozi épületben több,mint 220 trófeát állít ki az önkormányzat. A kiállítás több életnagyságú és élethű preparátum formájában mutatja be a fekete kontinens élővilágát. A trófeák között találhatók egészen kis testű antilopok, de elefánt agyarak mellett gyönyörködhetnek a látogatók kitömött oroszlánokban, más macskafélékben, különböző majomfajok példányaiban, vízilovakban ás  orrszarvú preparátumokban is.

Az új múzeum a  “Sümegi Afrikárum” nevet pályázat útján kapta. A város hivatalos Facebook oldalán névadó ötletpályázatot írt ki. A győztes egy sümegi lakos lett. Javaslatát a város képviselő testülete jóváhagyta.

Sümegnek további távlati tervei is vannak új Afrikáriumával, Az a cél, hogy néhány hónap múlva ne csak megtekinthető legyen a kiállítás, hanem a iskolai osztályok, látogatócsoportok számára akár programokat is tudjanak rendezni.

Papp Gyula, a Veszprém megyei vadászkamara elnöke elmondta, hogy büszke arra, hogy ő is részese lehetett a kiállítás létre jöttének.

Ez a trófeagyűjtemény egy lépés ahhoz, hogy a belváros idegenforgalmát is fellendítsük már most télen, és különösen jövő nyáron – fogalmazta meg Végh László polgármester a kiállítás megnyitóján. E cél érdekében áldozott az önkormányzat 15 millió forintot a gyűjteménynek otthont adó kiállítótér magas színvonalú kialakítására. Végh László megelégedéssel nyugtázta, hogy kitűnő a város együttműködése a vadászkamarával.

A polgármester oklevelet adott át Kulcsár Henriknek a Sümegi Afrikárium névadójának.