2017. február havi rendőrségi hírek

Körözték a férfit
A Körmendi Járásbíróság körözte azt a tapolcai férfit, akit otthonában fogtak el a rendőrök.
Bognár Bálint rendőr főtörzsőrmester körzeti megbízott és Herczeg Ferenc rendőr törzszászlós 2017. február 10-én 9 óra 5 perckor igazoltattak egy 20 éves tapolcai lakost. Az intézkedés során kiderült, hogy a férfi ellen a Körmendi Járásbíróság elfogató parancsot bocsátott ki, ugyanis nem jelent meg a bírósági tárgyalásokon. Az egyenruhások a körözött személyt elfogták és a Tapolcai Rendőrkapitányságra állították elő.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Ittasan ült volán mögé – lezárták a nyomozást
Bíróság elé állítási javaslattal zárták a tapolcai rendőrök egy 43 éves nő ügyét, aki ittasan vezetett és nem volt vezetői engedélye sem. A nyomozása adatai alapján Nagy Zoltán rendőr főtörzsőrmester körzeti megbízott és járőrtársa 2017. január 9-én 15 óra 55 perckor Csabrendek belterületén állították meg egy személygépkocsi vezetőjét igazoltatás céljából. Az intézkedés során a 43 éves hévízi nő a vezetői engedélyét nem tudta átadni az egyenruhásoknak, ugyanis azt korábban már bevonták. Az alkoholszondás vizsgálat pedig kimutatta, hogy a vezetés megkezdése előtt szeszesitalt fogyasztott. Ezt követően a rendőrök a járművezetőt elfogták, és előállították a Sümegi Rendőrőrsre.
A 43 éves nő ellen járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja indított nyomozást a napokban zárta le, és az ügyben keletkezett iratokat bíróság elé állítás kezdeményezésével átadták az illetékes ügyészségnek.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Lezárták a mobiltelefon lopás miatt indult nyomozást
A tapolcai rendőrök bíróság elé állítás kezdeményezésével zártak egy lopás bűntett miatt indított nyomozást.  Egy gyulakeszi lakos 2017. február 2-án 17 óra körüli időben feleségével stoppolt a Tapolca és Gyulakeszi közötti útszakaszon. A sértett meg is állt személygépkocsijával és felvette őket. Miután azonban Gyulakesziben kitette a két személyt az autójából, a település határában vette észre, hogy kabátzsebéből eltűnt a mobiltelefonja, valamint a készülék tokjában lévő okmányai. A rendőrök a bejelentést követően forró nyomon indultak az elkövető felkutatására, akit másnap otthonában igazoltattak.
A férfit előállították a Tapolcai Rendőrkapitányságra, ahol gyanúsítottként történő kihallgatása során elismerte a bűncselekmény elkövetését. Az egyenruhások az eltulajdonított, több tízezer forint értékű mobiltelefont a házkutatás alkalmával a családi ház udvarán megtalálták, majd lefoglalták, és a jogos tulajdonosának visszaadták. A gyulakeszi férfi ellen lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a Tapolcai Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a napokban fejezte be, és az ügy iratait bíróság elé állítási javaslattal küldték meg az ügyészségnek.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Körözött személyt fogtak Tapolcán
Két rendőrkapitányság is kereste a 41 éves tapolcai férfit. Bognár Bálint rendőr főtörzsőrmester körzeti megbízott és Bati Attila rendőr törzsőrmester 2017. február 15-én 8 órakor Tapolcán igazoltattak egy 41 éves helyi lakost. A rendőri intézkedés során kiderült, hogy a férfi ellen két elfogatóparancs is érvényben van. A Tapolcai Rendőrkapitányság garázdaság szabálysértés, a Várpalotai Rendőrkapitányság pedig tulajdon elleni szabálysértés elkövetése miatt rendelte el a körzését. A helyi lakost az egyenruhások elfogták és előállították a Tapolcai Rendőrkapitányságra, majd a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállították.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Toborzás Monostorapátiban, Hegyesden és Sáskán
A határvadász-képzés iránt érdeklődök jelentkezését várják.
A Tapolcai Rendőrkapitányság toborzó csoportja 2017. február 13-án 10 órától 12 óráig a monostorapáti, a hegyesdi és a sáskai önkormányzaton várta a határvadász-képzés iránt érdeklődőket. A rendőrök felvilágosítást adtak a szolgálattal és a képzéssel kapcsolatban. A délelőtt folyamán többen keresték fel az információs pultnál álló egyenruhásokat és kértek tájékoztató szórólapokat, melyeken minden szükséges információ megtalálható a képzésről. A toborzó csoport több helyi rendezvényen és helyszínen is megjelenik az elkövetkezendő hetekben, hónapokban annak érdekében, hogy az érdeklődők személyesen is feltehessék kérdéseiket.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Folyamatos a toborzás Tapolcán
A Tapolcai Rendőrkapitányság munkatársai a helyi rendezvénycsarnokban népszerűsítették a határvadászok munkáját. A toborzó csoport tagjai a Csermák József Rendezvénycsarnokba látogattak el 2017. február 15-én. A toborzás részeként az egyenruhások tájékoztatót tartottak a rendőrség munkájáról, azon belül is a határvadász-képzésről és a jelentkezés feltételeiről. A rendőrök készségesen válaszoltak az érdeklődők főként az alkalmassági követelményekre, illetve a moduláris képzésre vonatkozó kérdéseire.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Baleset-megelőzési előadás a helyi autósiskolában
Egy tapolcai autósiskolában tartottak előadást a biztonságos közlekedésről. A Tapolcai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője, Kiss József Attila rendőr alezredes 2017. február 15-én 16 órai kezdettel tartotta meg előadását egy helyi autósiskola tanulóinak „Hogyan veszíthetem el a vezetői engedélyemet” címmel. Az előadás átfogta az összes olyan szabálysértést, közigazgatási jogsértést és bűncselekményt, melyek elkövetése a későbbiekben a vezetői engedély visszavonásához vezethet. Ezen kívül szó esett a közelmúltban a Tapolcai Rendőrkapitányság illetékességi területén bekövetkezett balesetekről, valamint az Osztályvezető felhívta a figyelmet a KRESZ szabályainak betartására és hangsúlyozta, ezek a szabályok nem azért vannak, hogy megszegjék, hanem hogy mindenki épségben és biztonságban elérje úti célját.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Körözött személyt fogtak
A Tapolcai Rendőrkapitányság járőrei Szentbékkállán fogták el a körözött férfit. Varga Mátyás rendőr főtörzsőrmester körzeti megbízott és járőrtársa 2017. február 17-én 20 óra 45 perckor egy szentbékkállai szórakozóhelyen igazoltattak egy 28 éves patosfai lakost.  A rendőri intézkedés során megállapították, hogy vele szemben a Pécsi Rendőrkapitányság elfogató parancsot bocsátott ki lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A férfit a rendőrök elfogták és előállították a Tapolcai Rendőrkapitányságra.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Toborzás a környező településeken
A tapolcai rendőrök a környező települések polgármesteri hivatalaiban várták a határvadász-képzés iránt érdeklődőket. A Tapolcai rendőrkapitányság egyenruhásai, valamint a Készenléti Rendőrség munkatársa a határvédelmi feladatok ellátása iránt érdeklődőknek adtak részletes tájékoztatást Lesenceistvánd, Uzsa és Zalahaláp települések önkormányzatain 2017. február 20-án délelőtt.
A kötetlen beszélgetés során a rendőrök a hivatásos szolgálati viszonnyal kapcsolatban, valamint a határvadász egységbe történő felvétel feltételeiről, a képzés és jelentkezés lehetőségéről adtak felvilágosítást. A határvadász-képzéssel kapcsolatban továbbra is tájékoztatást kaphatnak a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálatán, a megye valamennyi rendőrkapitányságán és rendőrőrsén, illetve a rendőrség honlapján.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Ittas járművezetők
A tapolcai rendőrök az elmúlt hétvégén két ittas járművezetővel szemben intézkedtek. Az egyenruhások 2017. február 18-án 18 óra 45 perckor állították meg egy személygépkocsi vezetőjét Tapolcán, a Sümegi úton. Az intézkedés során a férfival szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott. A járőrök 2017. február 19-én 2 óra 25 perckor Monostorapátiban vontak ellenőrzés alá egy személygépkocsit és annak vezetőjét. Az igazoltatás alkalmával kiderült, hogy a kapolcsi férfi a vezetés megkezdése előtt szeszesitalt fogyasztott. A rendőrök mindkét járművezetőt előállították a Tapolcai Rendőrkapitányságra és ellenük járművezetés ittas állapotban vétség gyanúja miatt indult eljárás.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Fél órán belül elfogták a tetteseket – lezárult a nyomozás
Vádemelési javaslattal zárták a tapolcai rendőrök a lopás bűntett miatt indított nyomozást. A nyomozás adatai alapján a 34 éves O. F. és a 43 éves F. J. tapolcai lakosok 2017. január 4-én 16 óra körüli időben egy családi ház előtt parkoló segédmotor-kerékpárt tulajdonítottak el. A rendőrségre 2017. január 4-én 16 óra 35 perckor érkezett a bejelentés, hogy egy tapolcai ingatlan elől eltulajdonítottak egy segédmotor-kerékpárt. A bejelentést követően az egyenruhások azonnal indult a helyszínre, amikor a város egyik utcájában feltűnt számukra, hogy két férfi egy, a bejelentésben szereplő járműhöz hasonló segédmotor-kerékpárt tol. Igazoltatták a két férfit, akik már a helyszínen elismerték a bűncselekmény elkövetését. Gyanúsítottként történő kihallgatásuk során elmondták, hogy egyikőjük fiának tetszett meg az a motor, ők pedig eltulajdonították. Később azonban meggondolták magukat és próbálták visszajuttatni a tulajdonosának, csak közben elfogták őket a rendőrök.
O. F. és F. J. ellen lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a Tapolcai Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya vádemelés kezdeményezésével fejezte be, és az ügy iratait átadták az illetékes ügyészségnek.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Kábítószert találtak a gépjárműben
Vádemelési javaslattal zárult a Tapolcai Rendőrkapitányságon egy kábítószer birtoklása miatt indított nyomozás. A vizsgálat adatai szerint Molnár Tibor rendőr főtörzszászlós körzeti megbízott és járőrtársa 2016. augusztus 30-án 22 óra 45 perckor Tapolca belterületén igazoltattak egy személygépkocsiban tartózkodó három férfit. A gépkocsi átvizsgálásakor az egyenruhások a jármű vezetői ülésé alatt alumínium fóliába csomagolt zöld színű növényi anyagmaradványt találtak, melyről a szakértői vizsgálat kimutatta, hogy kábítószernek minősül. A 20 éves K. R., a 22 éves K. K. és a 31 éves H. R. tapolcai lakosok ellen a Tapolcai Rendőrkapitányságon kábítószer birtoklása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárás lezárult. Az ügy iratait a nyomozóhatóság a napokban vádemelési javaslattal küldte meg a Tapolcai Járási Ügyészségnek.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Biztonságban a piacon
A tapolcai rendőrök bűnmegelőzési tanácsokat adtak a piacra látogatóknak. A Tapolcai Rendőrkapitányság munkatársai 2017. február 24-én délelőtt az áldozatok világnapja alkalmából kilátogattak a helyi piacra és főként a vagyon elleni bűncselekmények megelőzésére szolgáló tanácsokkal látták el a vásárlókat.
Az egyenruhások ezenkívül prevenciós tanácsokat tartalmazó kiadványokat is adtak a megszólítottaknak.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Laptopot lopott
A tapolcai rendőrök vádemelési javaslattal fejeztek be egy lopás bűntette miatt folytatott nyomozást. A nyomozás adatai alapján a 40 éves T. László szolnoki lakos 2016. október 9 és október 29. között egy badacsonyörsi hétvégi házba tört be és onnan egy közel százezer forint értékű laptopot tulajdonított el.A Tapolcai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya által kibocsátott elfogatóparancs alapján a férfit az egyenruhások 2017. november 7-én Budapesten fogták el.
A Tapolcai Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást a 40 éves férfi ellen. A keletkezett iratokat a nyomozóhatóság a napokban vádemelési javaslattal küldte meg az illetékes ügyészségnek.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Szerszámgépeket akart lopni
Bíróság elé állítási javaslattal zárták a tapolcai rendőrök a nyomozást. Az eljárás adatai szerint a 20 éves balatonedericsi férfi 2017. február 26-án 11 óra körüli időben egy, a településen lévő családi ház padlásának ajtaját befeszítette, és onnan különböző mezőgazdasági szerszámgépeket akart eltulajdonítani. Egy környéken sétáló helyi lakos azonban észrevette, és értesítette a rendőrséget. A rendőrök a helyszínen elfogták a férfit, előállították a Tapolcai Rendőrkapitányságra, majd gyanúsítottként hallgatták ki.
A balatonedericsi férfi ellen lopás bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a tapolcai rendőrök befejezték, az ügy iratait bíróság elé állítás javaslattal továbbították az illetékes ügyészségnek.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Óvodások a rendőrségen
Óvodások látogattak el a Tapolcai Rendőrkapitányságra, hogy betekintsenek a rendőri munka rejtelmeibe. A tapolcai Barackvirág Óvoda lurkóit Molnár András rendőr őrnagy köszöntötte 2017. február 24-én délelőtt. A gyerekek meghallgathattak egy baleset-megelőzési előadást, majd a rendőrkapitányság udvarán felállított mini KRESZ-pályán gyakorolhatták a biztonságos közlekedés alapjairól szerzett ismereteiket.
Ezek után óriási érdeklődéssel hallgatták Horváth József rendőr őrnagy közrendvédelmi osztályvezetőt, aki a szolgálati fegyvereket mutatta be nekik, és a gyerekek nagy izgalommal próbálták fel a csapaterő felszerelést.  Az óvodások végigjárták a rendőrség épületét is, megnézték a fogdákat, valamint az előállító helyiséget.
A program végén mindenki kapott ajándékba egy láthatósági mellényt, majd a gyerekek a felejthetetlen délelőtt után mosolyogva és élményekkel gazdagon búcsúztak a rendőröktől.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság