Frissítő eper!
Gasztro sarok
A tavasz beköszöntével megjelentek a piacokon, bevásárlóközpontokban a friss idénygyümölcsök, elsőként az eper. Kevesen vannak, akik nem kedvelik ezt a remek gyümölcsöt. Vásárláskor tartsuk szem előtt, hogy a gyönyörű, formás import eper általában íztelen, ám a kicsit csúnyácskább, kisebb hazai gyümölcs igazán zamatos. Ha már beszereztük az epret, nincs más dolgunk, mint 2 napon belül felhasználni, hiszen nagyon könnyen megromlik, még a hűtőben is.
Epres pohárkrém:
- Eper
- 0, 5 dl eper ízű joghurt
- Habtejszín
- 1 tasak zselatin
- 10 dkg étcsokoládé vagy fehércsokoládé
- 5 dkg margarin
- Háztartási keksz – ízlés szerint
- Dió, mogyoró, vagy mandula
Igazán remek vendégváró édesség, ráadásul előre elkészíthető. Cukor hozzáadását nem igényli, így diabetikusok is fogyaszthatják, ráadásul még egészséges is.
Készítsük elő az epreket. Mossuk meg, csumázzuk ki, a nagyobbakat vágjuk 2 vagy 4 részre. A kekszet zúzzuk nagyobb darabokra, a csonthájasokat száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd azt is vágjuk durvára. A zselatint 4 evőkanál vízzel olvasszuk fel, de ne forraljuk, hagyjuk hűlni egy kicsit, majd keverjük a joghurthoz. A csokoládét gőzön a margarinnal megolvasztjuk.
Fagyi kehelybe, vagy vörösboros pohárba szépen kezdjük rétegezni a hozzávalókat. Először egy réteg a joghurtból, arra jöhet a keksz, pár szem eper, majd újabb joghurtréteg, aztán eper, jöhet a durvára vágott csonthéjas. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg van alapanyag. A tetejére halmozzuk a tejszínhabot, azt meglocsoljuk a csokoládéval, végül pár szem eperrel, esetleg mentalevéllel díszítjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk. Melegebb napokon, grillezés után kitűnő hűsítő desszert, és a legjobb, hogy bármilyen gyümölcsből elkészíthető!
Jó étvágyat hozzá!
Epres pezsgőkoktél
- Eper
- Pezsgő
- Ízlés szerint cukorszirup
Nem igazán nevezném desszertnek, de egy könnyű vacsora után igazán kellemes frissítő. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és igazán izgalmassá teszi a hétköznapokat! A friss, megmosott epret egy botmixer segítségével pépesítjük. A pezsgős poharak aljára teszünk a püréből, majd lassan, óvatosan rátöltjük a hideg pezsgőt. Ha valaki édesen szereti, tölthet hozzá cukorszirupot is.
Végh Beatrix