Húsvéti készülődés

Óvodánkban nagy hangsúlyt fektetünk a jeles napokról való megemlékezésre, a néphagyományok ápolására. A tavasz beköszönte többnél-több lehetőséget rejteget magában:  a kerti munkálatok, a népi jóslások, időjáráshoz kapcsolódó hiedelmek, a nemzeti ünnepről való megemlékezés, és még sorolhatnám, mennyi mindennel ismerkednek a gyerekek ezekben a hetekben. A legfontosabb számukra mégis a húsvéti ünnepi hangolódás, nyuszi-várás izgalmas napjai.
Süni csoportunkban ez alkalommal egy „baromfiudvarral” örvendeztettük meg a gyerekeket, amit plüss állatokkal népesítettünk be. Ezekkel a gyerekek saját fantáziájuk szerint játszhattak, vagy éppen csoportosítottuk, számlálgattuk a tyúkocskákat, kacsákat. A húsvét alkalmával elsajátított dalokat gyakran énekelgettük, így a gyerekeknek hamar a fülükbe szállt a dallam. Megismerkedtünk az aktuális népszokásokkal, tojások berzselésének módjával ismerkedhettek meg a gyerekek. Ezen kívül más- más módon mintáztunk tojásokat, tyúkocskát, és persze nyuszit. Ültettünk búzát, amit aztán hazavitt minden kisgyerek, hogy az ünnepi asztalukat díszíthessék vele. Természetesen a fiúk locsolóverssel, lányok köszönőverssel is készültek, amit titokban, egymás tudta nélkül sajátítottak el a gyerekek. Az ünnepvárás hangulatát nyuszi-kereső kalandtúra fokozta, melyet a rossz idő miatt a tornateremben tudtunk megvalósítani. A játékos feladatokat nagy örömmel teljesítették apróságaink. Mikor végre elérkezett a várva-várt nap, mindenki ünnepi ruhában érkezett az óvodába, rövid játékidő után elfogyasztottuk a finom kalácsot, sonkát.
Jeles napok alkalmával mindig közösen, szépen terített asztalnál falatozunk. Az ünnepi reggeli meghittségét gyertyafénnyel, tavaszi zenével fűszereztük. Tízórai után felelevenítettük az ismert nyuszi-dalokat, verseket, majd indulhatott az izgalmas ajándék – keresgélés. Nagy lelkesedéssel rohamoztuk meg az udvart, minden bokor alá bekukucskáltunk, míg végre megleltük a helyet, ahol az ajándékok lapultak. Örömmel ölelték magukhoz a szebbnél- szebb játékokat a gyerekek, és hogy a nyuszi lássa, milyen hálásak az ajándékokért, elénekelték a kedvenc húsvéti dalocskánkat. Miután mindenki kigyönyörködte magát a meglepetésben, a fiúk tarisznyájukkal vállukon, kölnivel kezükben felkerekedtek, hogy meglocsolják az óvoda lányait.
Persze először a saját csoportunkban kezdődött a móka, majd körbejárták a többi csoportot is, a lányok a locsolásért cserébe kis cukorkákat, csokit ajándékoztak a fiúknak. Huncut mosollyal mondták a köszönőverset. Azt hiszem, aznap mindenki nagy élményekkel lett gazdagabb, és egy leányka sem fog elhervadni jövő Húsvétig.                                           
 
 Takács Zsuzsanna