A TELEFONOS CSALÓK MÉG MINDIG SZEDIK ÁLDOZATAIKAT

Az elmúlt időszakban Tapolcán és a környező településeken ismét elszaporodtak a telefonon keresztül elkövetett csalások. A tettesek legtöbbször mobiltelefon szolgáltató képviselőjeként hívják fel áldozataikat, akiket egy állítólagos nyereményről értesítenek. A nyeremény átvételének feltételeként szabják, hogy a telefonon keresztül kapott utasításoknak megfelelően, egy ATM-nél, telefonfeltöltést kell végrehajtani egy meghatározott számra. A kért feltöltések összege 5.000 forinttól akár 200.000 forintig is terjedhet. Általában biztosítják a sértetteket, hogy a megadott számra feltöltött összeg, a nyereménnyel együtt, néhány perc múlva megjelenik a bankszámlájukon. A megcsillogtatott nyeremény nagysága eddig több esetben alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kételkedők bizalmát megnyerje, és a tranzakciókat végrehajt
Az ilyen és hasonló esetek elkerülésének érdekében érdemes megfogadni az alábbi tanácsokat:
  • Ne tegye ki közösségi oldalakon a telefonszámát!
  • Bármilyen nyereménnyel kecsegtető telefonhívásra, melynek feltételeként szabják bizonyos összeg átutalását, vagy telefonfeltöltést, ne válaszoljanak, szakítsák meg a hívást!
  • Jegyezzék fel a hívó telefonszámát, ha bemutatkozik, a nevét is!
  • Ne hajtsák végre a hívó utasításait! Ne feledje, aki nem játszott szerencsejátékon, az nem is nyerhetett semmiféle nyereményt! Önkormányzatok, nyugdíjfolyósítók, szerencsejátékok szervezői, telefontársaságok nem utalnak át telefonos megkeresés alapján, és nyeremény címén pénzösszegeket!
 
Mindig legyen gyanús, ha Önnek kell ahhoz pénzt átutalni, hogy „nyereményét” megkaphassa! Ha esetleg mégis megtörtént a csalás, tegyenek feljelentést a rendőrségen! Semmi esetre sem célszerű belenyugodni abba, hogy tévedésbe ejtették Önöket!