Zsófia Napok 2017. május 15-16-17.

Három napos programsorozattal emlékeztünk névadónkra, Kompanik Zsófiára.
A hagyományokhoz híven május 15-én, Zsófia napján emlékünnepéllyel nyitottuk meg az V. Zsófia Napokat az óvoda tornatermében. Az ünnepélynek kettős célja volt. A megemlékeztünk névadónkról és köszönetünket fejeztük mindazoknak, akik az elmúlt öt évben Kompanik Zsófiához és Ramasetter Vincéhez hasonlóan adományaikkal, munkájukkal segítettek az óvoda környezetének szépítésében és eszközkészletének fejlesztésében.
Az ünnepi megemlékezés az óvodapedagógusok kórusának népdalcsokrával vette kezdetét. A köszöntő beszéd összefoglalta az elmúlt 5 év eseményeit, amelyek támogatóink közreműködésével az intézmény fejlesztése érdekében történtek. Ezt követően Végh László Polgármester Úr méltatta Ramasetter Vince és felesége, Kompanik Zsófia Sümeg városért végzett jótékony cselekedeteit. Beszédében köszönetet mondott intézményünk támogatóinak is. A legméltóbb emlékezés a gyermekek műsora volt.  A Hétszínvirág csoport gyermekei tavaszi versekből-dalokból összeállított csokorral köszöntötték az ünnepet.
A támogatóinknak emléklappal köszöntük meg a segítségüket és együttműködésüket.
A második napon közös sétát szerveztünk a környezet megismerésére, megszerettetésére és védelmére nevelés jegyében. A fenyves erdőben tett séta során a gyermekek megfigyelhették az erdő növényzetét, a körülöttünk repdeső színes pillangókat, rácsodálkoztak a kidőlt faágon sütkérező gyíkra. Az út során végig hallhatták a madarak énekét. A túra közben ismerkedtek a természetjárás szabályaival. A séta végére a friss, tiszta levegő hatására megéheztek és elfogyasztották a hátizsákjukban hozott enni- és innivalót.
A harmadik napon újból felkerekedtünk hátizsákkal a hátunkon elindultunk a Zsófia Kupa útvonalán. A cél a kupa megszerzése volt. A játék során, hat helyszínen különböző, figyelmet, ügyességet és kreativitást igénylő feladatokat kellet megoldani. A gyermekek jókedvűen járták végig az állomásokat és kíváncsian várták a feladatokat, melyeket nagy igyekezettel teljesítettek.
Az eredményhirdetés bizonyult a legizgalmasabbnak. Türelmetlenül várták, hogy kiderüljön a helyezések sorrendje. A nagyon szoros mezőny miatt nehéz volt eldönteni a sorrendet, mely a következőképpen alakult:
  1. helyezett a Süni csoport a kupa tulajdonosa 1 évig
  2. helyezett a Maci csoport
  3. helyezett a Hétszínvirág csoport lett.
Minden csoport jutalmat kapott a részvételért, illetve a helyezésért.
A tartalmas 3 napon a gyermekek sok ismerettel és kellemes, hasznos élményekkel gazdagodtak.
Sümeg, 2017. május 19.                           
Hujber Jánosné
óvodavezető