Gasztro-sarok

Az utóbbi hetekben vadból készült ételek kerültek terítékre hétvégenként, így ezek közül válogatva a vadas receptjét szeretném megosztani Önökkel. Ha valakinél van vadász a családban, baráti körben, könnyen hozzájuthat a vadhúshoz, ellenkező esetben marad a boltban vásárolt, illetve a legjobb alternatívaként ott a marhahús. De hogy ne csak a húsimádóknak kedvezzek, a világ legfinomabb kakaós/fahéjas csiga receptemet is közszemlére bocsátom, mert aki egyszer elkészíti, az örökre a rabja lesz. Lehet, hogy már írtam erről a kelt tészta csodáról, de egyik hétvégén jómagam is elkészítettem (sokadjára) és újfent megerősödött bennem az az érzés, hogy ezt a receptet mindenkinek ismernie kell. No de kezdjük a hússal.

IMG_2981Vadas mártás csőtésztával

 

Hozzávalók:

 

  • 70 dkg vadhús, ami nem túl inas (én most őz combból készítettem), akik tehetik vadnyúlból készítsék (én nem rajongok érte túlzottan, de a profi kóstolók arra esküsznek)
  • 3-4 babérlevél
  • 3 közepes fej hagyma
  • 1 kg sárgarépa
  • 1-2 szál fehérrépa
  • mustár
  • só, bors
  • 4 dl tejföl
  • 40 dkg csőtészta

 

Elkészítés:

 

A húst szépen megtisztítjuk, lehártyázzuk és amennyire lehet, egyforma szeletekre vágjuk. A megtisztított hagymát negyedeljük, a sárgarépát és a fehérrépát nagyobb darabora vágjuk. Sózzuk, borsozzuk a húst és egy nagyobb fazékban kevés olajon megpirítjuk kívülről a hússzeleteket, majd ki is vesszük őket a fazékból, majd a zöldségeket pirítsuk meg egy kicsit a visszamaradt zsiradékon. A sót itt se hagyjuk el, könnyebben elkezdi kiengedni a levét a hagyma és a répa is. Egy pár hevítés után vegyük ki a zöldségeket, és tegyük vissza a húst, és engedjük fel vízzel. Ne ijedjünk meg, jó bő lével dolgozzunk, hiszen a vadas egy jó szaftos húsétel. A babérlevelet ilyenkor tegyük is a húshoz, majd az első forralás után adjuk hozzá a zöldségeket is. Fedő alatt főzzünk mindent puhára. Ha a hús még nem elég puha, nyugodtan kiszedhetjük a megfőtt répát és hagymát, ezeket úgyis össze kell turmixolni. A babérlevet dobjuk ki. Ha már a hús is kész, visszaönthetjük a pürésített zöldségeket, és nekiállhatunk egy jó sötét rántás készítésének. A titka, hogy mikor már szép barnás színt kapott a liszt, akkor tegyünk hozzá egy teáskanál cukrot és szinte azonnal engedjük fel hideg vízzel. Közben a tejfölt keverjük simára minimum két teáskanál mustárral és a forró zöldséges alappal, majd előbb a rántást, majd a tejfölt is öntsük bele a fazékba. Egy gyors forralás, kóstolás, és kész a vadasunk. Ha pikánsabban szeretnénk, nyugodtan adjunk hozzá még mustárt, ha édesebben szeretjük tegyünk még bele cukrot.

IMG_1701Kakaós csigák pihe-puha, foszlós tésztából

Bevallom nagyon sok kakaós csiga receptet kipróbáltam, de ez annyira finom, hogy azóta szinte havonta sütök egy nagy tepsivel, és még langyosan elfogy…

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg sima liszt
  • 1 egész tojás és 1 sárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 4 dkg cukor
  • 4 dkg puha vaj, margarin, vagy zsír
  • 2, 5 dl tej
  • csipet só

 

Krémhez:

 

  • 15 dkg puha vaj, vagy margarin
  • 10 dkg cukor
  • 5 ek. keserű kakaópor vagy egy csomag őrölt fahéj
  • 2 csomag vaníliás cukor

Ezen kívül: 2 dl meleg tej, benne 2 kockacukor feloldva.

 

Elkészítés:

 

A langyos tejben feloldjuk a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt, közben a többi hozzávalót is kimérjük. Alaposan kidolgozzuk, és letakarva, langyos helyen egy órán át kelesztjük. Közben a puha margarint a cukorral, vaníliás cukorral és a kakaóval, vagy fahéjjal alaposan kikeverjük, és hagyjuk szobahőmérsékleten, mert minél puhább, annál könnyebb lesz vele dolgozni. Ha a tésztánk megkelt, finoman eligazgatjuk, és 1-1, 5 cm vastag téglalappá nyújtjuk lisztezett felületen. A krémmel egyenletesen megkenjük, és mint a rétest feltekerjük. Egy közepes tepsit (35*45 kb) kibélelünk sütőpapírral. A feltekert tésztánkat, szépen feldaraboljuk egy nagyon éles késsel 3-4 cm-es darabokra, és elhelyezzük a csigákat a tepsiben. Lekenjük a maradék tojásfehérjével, és hagyjuk addig kelni, míg összeérnek. Ekkor előmelegített sütőben 170-190 fokon addig sütjük, míg szépen elkezd a tészta megbarnulni, ekkor kivesszük a sütőből, és a kockacukros tejjel egyenletesen meglocsoljuk, majd visszatesszük további 10 perce 160 fokra a sütőbe. Langyosan tálaljuk. Vigyázat! Függőséget okoz!

Remélem, mindkét receptemet kipróbálják, garantálom, hogy egyiket sem fogják megbánni! Jó sütést, főzést kívánok hozzá!

Végh Beatrix