Gasztro-sarok
Az utóbbi hetekben vadból készült ételek kerültek terítékre hétvégenként, így ezek közül válogatva a vadas receptjét szeretném megosztani Önökkel. Ha valakinél van vadász a családban, baráti körben, könnyen hozzájuthat a vadhúshoz, ellenkező esetben marad a boltban vásárolt, illetve a legjobb alternatívaként ott a marhahús. De hogy ne csak a húsimádóknak kedvezzek, a világ legfinomabb kakaós/fahéjas csiga receptemet is közszemlére bocsátom, mert aki egyszer elkészíti, az örökre a rabja lesz. Lehet, hogy már írtam erről a kelt tészta csodáról, de egyik hétvégén jómagam is elkészítettem (sokadjára) és újfent megerősödött bennem az az érzés, hogy ezt a receptet mindenkinek ismernie kell. No de kezdjük a hússal.
Hozzávalók:
- 70 dkg vadhús, ami nem túl inas (én most őz combból készítettem), akik tehetik vadnyúlból készítsék (én nem rajongok érte túlzottan, de a profi kóstolók arra esküsznek)
- 3-4 babérlevél
- 3 közepes fej hagyma
- 1 kg sárgarépa
- 1-2 szál fehérrépa
- mustár
- só, bors
- 4 dl tejföl
- 40 dkg csőtészta
Elkészítés:
A húst szépen megtisztítjuk, lehártyázzuk és amennyire lehet, egyforma szeletekre vágjuk. A megtisztított hagymát negyedeljük, a sárgarépát és a fehérrépát nagyobb darabora vágjuk. Sózzuk, borsozzuk a húst és egy nagyobb fazékban kevés olajon megpirítjuk kívülről a hússzeleteket, majd ki is vesszük őket a fazékból, majd a zöldségeket pirítsuk meg egy kicsit a visszamaradt zsiradékon. A sót itt se hagyjuk el, könnyebben elkezdi kiengedni a levét a hagyma és a répa is. Egy pár hevítés után vegyük ki a zöldségeket, és tegyük vissza a húst, és engedjük fel vízzel. Ne ijedjünk meg, jó bő lével dolgozzunk, hiszen a vadas egy jó szaftos húsétel. A babérlevelet ilyenkor tegyük is a húshoz, majd az első forralás után adjuk hozzá a zöldségeket is. Fedő alatt főzzünk mindent puhára. Ha a hús még nem elég puha, nyugodtan kiszedhetjük a megfőtt répát és hagymát, ezeket úgyis össze kell turmixolni. A babérlevet dobjuk ki. Ha már a hús is kész, visszaönthetjük a pürésített zöldségeket, és nekiállhatunk egy jó sötét rántás készítésének. A titka, hogy mikor már szép barnás színt kapott a liszt, akkor tegyünk hozzá egy teáskanál cukrot és szinte azonnal engedjük fel hideg vízzel. Közben a tejfölt keverjük simára minimum két teáskanál mustárral és a forró zöldséges alappal, majd előbb a rántást, majd a tejfölt is öntsük bele a fazékba. Egy gyors forralás, kóstolás, és kész a vadasunk. Ha pikánsabban szeretnénk, nyugodtan adjunk hozzá még mustárt, ha édesebben szeretjük tegyünk még bele cukrot.
Kakaós csigák pihe-puha, foszlós tésztából
Bevallom nagyon sok kakaós csiga receptet kipróbáltam, de ez annyira finom, hogy azóta szinte havonta sütök egy nagy tepsivel, és még langyosan elfogy…
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg sima liszt
- 1 egész tojás és 1 sárgája
- 5 dkg élesztő
- 4 dkg cukor
- 4 dkg puha vaj, margarin, vagy zsír
- 2, 5 dl tej
- csipet só
Krémhez:
- 15 dkg puha vaj, vagy margarin
- 10 dkg cukor
- 5 ek. keserű kakaópor vagy egy csomag őrölt fahéj
- 2 csomag vaníliás cukor
Ezen kívül: 2 dl meleg tej, benne 2 kockacukor feloldva.
Elkészítés:
A langyos tejben feloldjuk a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt, közben a többi hozzávalót is kimérjük. Alaposan kidolgozzuk, és letakarva, langyos helyen egy órán át kelesztjük. Közben a puha margarint a cukorral, vaníliás cukorral és a kakaóval, vagy fahéjjal alaposan kikeverjük, és hagyjuk szobahőmérsékleten, mert minél puhább, annál könnyebb lesz vele dolgozni. Ha a tésztánk megkelt, finoman eligazgatjuk, és 1-1, 5 cm vastag téglalappá nyújtjuk lisztezett felületen. A krémmel egyenletesen megkenjük, és mint a rétest feltekerjük. Egy közepes tepsit (35*45 kb) kibélelünk sütőpapírral. A feltekert tésztánkat, szépen feldaraboljuk egy nagyon éles késsel 3-4 cm-es darabokra, és elhelyezzük a csigákat a tepsiben. Lekenjük a maradék tojásfehérjével, és hagyjuk addig kelni, míg összeérnek. Ekkor előmelegített sütőben 170-190 fokon addig sütjük, míg szépen elkezd a tészta megbarnulni, ekkor kivesszük a sütőből, és a kockacukros tejjel egyenletesen meglocsoljuk, majd visszatesszük további 10 perce 160 fokra a sütőbe. Langyosan tálaljuk. Vigyázat! Függőséget okoz!
Remélem, mindkét receptemet kipróbálják, garantálom, hogy egyiket sem fogják megbánni! Jó sütést, főzést kívánok hozzá!
Végh Beatrix