Zöldfűszer ABC

              Zöldfűszer ABC

 

A zöldségek, gyümölcsök alapos tanulmányozása után itt az ideje, hogy megismerkedjük az igazi varázslattal, a zöldfűszerek birodalmával. Sokan még mindig ódzkodva nyúlnak a fűszerpolcon található kincsek után, mert nem ismerik az ízét, vagy azt hogy mihez is használható leginkább az adott növény. Legjobb lenne, ha mindenki konyhakertjében lenne mindegyikből egy kicsi bokor, de valljuk be őszintén, hogy se időnk se energiánk nincs ennyi féle zöldet gondozni. Szerencsére már a legtöbb szupermarketben megtalálhatók frissen is és szárítva is, így igazán kedvünkre válogathatunk a kínálatból. A kellemes ízükön túl, többségében gyógynövények is, így két legyet üthetünk egy csapásra használatukkal. Lássuk, mikor melyikhez nyúljunk, illetve melyik ételhez, melyik fűszernövényt válasszuk.

Babérlevél

– Nélkülözhetetlen fűszere a savanyú leveseknek, főzelékeknek, vadételeknek, savanyúságoknak. Frissen és szárítva is használható, intenzív, fanyar aromájú növény. Tálalás előtt mindig ügyeljünk rá, hogy eltávolítsuk az ételből, valamint fontos, hogy 10-15 percnél tovább ne főzzük, mert keserű ízt kölcsönöz.Babérlevél

Bazsalikom

– emésztést segítő, nyugtató hatású növény, melyet leginkább frissen, az elkészült étel koronájaként használunk. A mediterrán, azon belül is az olasz konyha nélkülözhetetlen íze. Salátához, paradicsomos ételhez, babhoz, gombához bátran használjuk. Különösen finom összhatást érünk el, ha fokhagymával párosítjuk. Egyébként még a pesto-szósznak is egyik fő alapja a bazsalikom.

bazsalikom

Borsikafű

vagy más néven csombor az erdélyi konyha meghatározó része. Nálunk kevésbé ismert fűszernövény, pedig népgyógyászati hatása bizonyított. Antiszeptikus és antibakteriális tulajdonságokkal bír, továbbá enyhíti a gyomorbántalmakat. Diétázók is bátran használhatják feketebors, vagy kakukkfű helyett, de csak a már kész ételhez adva mutatja meg igazi arcát, az erőteljes hőkezelés hatására íze elveszik. A legintenzívebb hatás eléréséhez szárítva használjuk.

borsikaf,csombor

Borsmenta és fodormenta

bár nagyon hasonlóak, mégis másra használjuk őket. A fodormenta főként teaként fogyasztva segít, mint görcsoldó. A borsmenta kitűnő frissítő hatású koktélokhoz, salátákhoz, desszertekhez. Természetesen teaként fogyasztva is kellemes aromájú, köhögéscsillapító gyógynövény.fodormenta

borsmenta

Citromfű

nyugtató és vírusölő hatású növény. Kiváló idegerősítő, bedörzsölve reumás panaszok enyhítésére is használható. A konyhában leginkább halak, szárnyasok frissítő fűszere, de desszertekhez, salátákhoz adva is megállja a helyét.

citromfu

Kakukkfű

– illóolajai erőteljese baktériumölő és fertőtlenítő hatásúak, emellett torokfájás enyhítésében és köhögéscsillapításban is megállja a helyét. Konyhai felhasználása is igen sokoldalú. Húsokhoz, gombához, paradicsomos mártásokhoz adva igazán kellemes aromájú fűszer. Szintén a mediterrán konyha egyik alapja.kakukkfu

Kapor

– étvágyserkentő, tartósító hatású gyógynövény. Már az ókorban is használták gyomorpanaszok enyhítésére. Ma főleg savanyúságokhoz használjuk, pedig halak, mártások, főzelékek kitűnő fűszere.kapor

Koriander zöld

vagy kínai petrezselyem. Íze nagyon megosztja a közönséget. Általában vagy szereti valaki, vagy nem. A magját régóta használjuk savanyúságokhoz, húspácoláshoz. Zöld leveleit azonban főleg a keleti, illetve dél-amerikai konyha részesíti előnyben. Sokáig nem tartható frissen, hamar megfonnyad. Szárítva, fagyasztva elveszíti aromáját. Eleinte mindig kis mennyiségben adjuk az ételhez, szoktassuk hozzá ízlelőbimbóinkat. Hamar megszerethetővé válik. Használjuk keleti levesek ízesítéséhez, vagy salátához. Nem fogjuk megbánni.koriander

Majoránna

– igazi mediterrán növény. Gyógyhatásával enyhíti a köhögést, fejfájást, valamint segít az étvágytalanság leküzdésében. Levesek, vadhúsok, szárnyasok, halak, főzelékek fűszere. A mediterrán konyha bazsalikommal és a kakukkfűvel együtt használja. Próbáljuk minél több ételhez, nem csak a reszteltmájhoz és a hurkához illik kiválóan.majoranna

Metélőhagyma

vagy népies nevén snidling. Magas C-vitamin, és vastartalmú növény. Mindig csak frissen használjuk, soha nem hő kezeljük. Enyhe aromája miatt bármilyen ételhez kiválóan használható. Hagyma helyett tehetjük, friss túró- vagy vajkrémekhez.metélőhagyma

Oregano,

vadmajoránna vagy szurokfű szintén mediterrán fűszer. Legtöbbünknek a pizza jut eszünkbe a név hallatán, pedig ennél sokkal több lehetőség lakozik a fűszernövényben. Hazánkban a majoránna alternatívájaként már nagyanyáink is használták. A népi gyógyászatban főleg gyulladáscsökkentőként alkalmazták esetleg fertőzések ellen, vagy idegnyugtatásra. A konyhaművészetben zöldségek, tésztafélék, paradicsomos ételek, húsok, levesek fűszere.oregano

Petrezselyem

– leggyakrabban használt zöldfűszerünk. Levesek, köretek ízesítője, húsok díszítője. Azt azonban már kevesen tudják róla, hogy igen gazdag vas- és C-vitaminforrás, valamint fokhagymás étel után nyersen fogyasztva eltünteti a kellemtelen leheletet. Kiváló vér, vese és általános tisztító hatású. Csak az elkészült ételhez adjuk hozzá, mert ízén is gyógyhatásán is sokat ront a hőkezelés.petrezselyem

Rozmaring

– a csodaszer. Rákmegelőző hatású, gátolja a bőr öregedését, méregtelenítő, enyhe vízhajtó, kiváló fejfájás csillapító hatású gyógynövény. Macskajaj esetén citrommal, mézzel teát készítve belőle enyhíti a rossz közérzetet, segíti a szervezet regenerálódását. Nem utolsó sorban ételeink kiváló fűszere is egyben. A báránysült – és általában az egészben sült húsok – elengedhetetlen íze, valamint a vadhúsok, olaszos ételek, burgonya, gomba félék kiváló párja. Frissen, vagy őrölve használhatjuk.rozmaring

Tárkony

– vesetisztító, epehajtó étvágyfokozó fűszernövény. Tejfölös ragulevesek ízesítője, továbbá remekül illik mindenféle hal és tojásételhez. Mártásokhoz adva vagy zöldségek ízesítőjeként sem utolsó. Húsok közül a birka, bárány és vadak mellé pazar párosítás.tárkony

Zsálya

– gyulladás és izzadáscsökkentő növény. Régóta köztudott a felső-légúti megbetegedések házi kezelésében, hiszen rendkívül jó torokgyulladás, rekedtség, gégegyulladás esetén, mint öblögető. Gasztronómiai felhasználása is igen sokoldalú. Magas antioxidáns tartalma miatt tartósít, íze miatt pedig pástétomok, töltelékek, hal és tésztaételek kellemes fűszere.sokfele-panaszra-adhat-enyhet-a-zsalya

Zsázsa

– nálunk is ismert, ám szinte alig fogyasztott növény. Magas ásványi anyag tartalma, valamint igénytelensége, és kellemesen csípős íze miatt azonban könnyen megkedvelhető. Íze a torma és a mustár szelíd párosításához hasonló. Nagyon gyorsan kikel. Fiatal hajtásait fogyasszuk az érett levelek íze fanyar, és rágós. Salátáknak, párolt húsokhoz ízesítőnek kínálva kellemes meglepetésben lehet részünk.

The picture shows fresh cress in Frankfurt Main, Germany, 12 December 2005. Photo: Heiko Wolfraum

Végh Beatrix