60 éve történt Sümegen

„60 éve történt Sümegen – 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére” című program keretében október 23-án különleges nagyszabású, szabadtéri, interaktív rendezvényt tart Sümeg Város Önkormányzata együttműködve Gadácsi – Szíjjártó Kanadai- Magyar Képzőművészeti Alapítvánnyal a Sümeg Kisfaludy Sándor Művelődési Központ szervezésében.

A rendezvény koszorúzással kezdődik 14 órakor, a Városi temetőben, ahol Nagy József főesperes- kanonok mond fohászt.

Fél háromtól rendhagyó módon, eredeti helyszíneken, a Kossuth utcán a Posta majd a Ramassetter szobor előtt végül pedig a Kisfaludy téren elevenednek meg a sümegi történések, ezzel is emléket állítva a 60. évfordulónak. Az előadásban a helyi és térségi lakosok, civil szervezetek, hagyományőrzők, néptáncosok, diákok,a  Rami Színkör és a Balance tánccsoport tagjai vesznek részt,  Bókkon Gyula rendező irányítása alatt. Az idő kerekének visszaforgatásában közreműködnek: Pintér Zoltán az ICON Művészeti Társulat művészeti vezetője és a Veszprémi Petőfi Színház két színművésze, Módri Györgyi és Kőrösi Csaba.

A rendezvény fővédnöke, Miller Lajos, Kossuth –díjas operaénekes, aki 1956-ban a sümegi gimnázium diákja volt.

Sümegen történt események megelevenítését a Gadácsi- Szijjártó Kanadai Magyar Képzőművészeti Alapítvány segítette egy elnyert pályázattal, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia támogatott.

A műsort követően a Kisfaludy Sándor Emlékházban „1956-os Emlékkiállítással” várják az érdeklődőket. A meghitt hangulatú tárlaton a Magyar Emlékekért a Világban Egyesület tablókiállítása, a kort megidéző fotók, versek és könyvek tekinthetőek meg.

A szervezők sok szeretettel várnak minden érdeklődőt. Elevenítsük fel, éljük át közösen a múltat!

1956-webre