Madarak és Fák napja az óvodánkban

Május 10-én ünnepeltük óvodánkban a Madarak és Fák napját. E hagyomány hazánkban immár több mint százéves múltra tekint vissza. Célja a társadalom, különösen a gyermekes családok természetvédelem iránti elkötelezettségének alakítása, elmélyítse, ismereteiket bővítése. 
„ A Zöld óvoda” Szakmai Munkaközösségünk tagjai az ovigalériánkat erre a napra különböző madárkákról készült fotó és az óvodásaink által rajzolt, barkácsolt madárkák, fák felhasználásával rendezték be. Már a reggel madárcsicsergésre érkeztek a gyerekek az óvodába, ugyanis a galériában folyamatosan trilláztak, csiviteltek a madarak. Több kisgyermek a szüleivel közösen nézegette a kiállított képeket, plakátokat, madáretetőt. Óvodánkban nem csak erre a napra koncentrálódik a madarak védelme.
Az elmúlt nevelési évtől magunkénak mondhatjuk a Madárbarát óvoda címet, melyet az intézményünkben folyó madárvédelmi tevékenységünk elismeréséül kaptunk meg. A zord téli napokban folyamatosan biztosítottuk az eleséget, nyáron pedig a friss vizet számukra. A madártani Tanösvényünkön a kihelyezett odúk, tájékoztató táblák érdekes és látványos színfoltjai udvarunknak. Az érdeklődő szülők gyakran látogatják a kis Tanösvényünket. Nevelőtestületünk minden tagja kiemelt fontossággal kezeli gyermekcsoportjában a környezetvédelmi jeles napok megtartását, ezzel is segítve, hogy a gyermekeknél pozitív érzelmi viszony alakuljon ki a természethez és a környezettudatos magatartás megalapozásához.
Vargáné Szita Beáta
óvodapedagógus