Várak és kastélyok leendő üzemeltetőit képezzük Sümegen

A tatabányai Edutus főiskola, Sümeg város szakmai partnerségével szeptemberben gazdálkodás és menedzsment alapszakot indít önköltséges formában, levelező munkarendben a Balaton-felvidéki városban.
A három és fél éves gyakorlatorientált képzés legfontosabb újdonsága a vár- és kastélyturizmus specializáció.
A kurzus a munkaerőpiacon is konvertálható tudást és képesítést nyújt majd.
Forradalmi változások előtt áll a magyar turizmus, idén elkészül Magyarország 20 évre szóló turisztikai stratégiája. Az ország stratégiai célja a turizmus jövedelemtermelő képességének erősítése,a az idegenforgalom húzóágazattá tétele nemzetgazdasági szinten.
A cél megvalósítása jelentős szakemberigénnyel jár.
Átalakul a szervezeti rendszer: állami részvénytársaságokat hoznak létre a kiemelt turisztikai beruházások irányításra. A fejlesztések egyik kiemelt területe pedig a vár-és kastélyturizmus lesz.
A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében csak a következő években negyven helyszínt fejlesztenek, 40, milliárd forint európai uniós forrásból. Várható a magántőke beáramlása is tízmilliárdos nagyságrendben.
4-5 éven belül sorra készülnek majd el a fejlesztések és a rekonstrukciók. Ezeket a létesítményeket fenntartható módon kell vezetni és üzemeltetni.
A turisztikai desztinációkat össze is kell hangolni, ami nagy fokú profizmust igényel.
Az erre vonatkozó tudás megszerzésére Sümeg ideális helyszín, mert
  • a vár hasznosítása területén az egyik legjobb magyarországi gyakorlattal rendelkezik
  • a befogadó közeg gyönyörű, barátságos és támogató.
  • Sümeg mindent megtesz a közösségi főiskola eredményes működésért
  • a városban a kiemelkedő és látványos természeti értékek mellett nemcsak vár, de kastély (a több mint 250 éves rokokó püspöki palota), országos hírű művészettörténeti nevezetesség ( az ún. magyar Sixtus kápolna freskói) népszerű Mária-kegyhely és irodalmi emlékhely (Kisfaludy-kúria) is található.
  • így turisztikai fogadóterületetet komplex módon lehet és kell fejleszteni.
A 25 éves képzési tapasztalattal rendelkező  Edutus és Sümeg városa örömmel várja a jelentkezőket az ország egész területéről, különösen a szűkebb és tágabb térségből.