Az időutazás idén is folytatódott

                A sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ július 4-8. között rendezte meg az évek óta sikeres időutazó táborát. Az ide év témája az értékőrzés volt.

                Tizenkilenc gyerek – a sok játék mellet – öt napon keresztül ismerkedett lakóhelyük természeti, szellemi, tárgyi értékeivel.

                Megmászták a Fehér-köveket, gyógy- és fűszernövényeket gyűjtöttek, gyógyteákat kóstoltak. Bázishelyként a Kisfaludy Sándor Emlékház szolgált, ahol nemezeltek, mandalákat készítettek, a madaraknak házat és etetőt barkácsoltak. Az agyag-formázás fortélyának világába maga a tábor szervezője, Oszkai Réka keramikus vezette be a gyerekeket.

                A gyerekek örömmel vették birtokukba a sümegi gyermekkönyvtárat, ahol néhány alapszabály tisztázása után segéd könyvtárosi címet kaptak és könyvkereső versenybe kezdtek. Hamar megtapasztalták, hogy nem is annyira könnyű előkeresni a kért könyvet.Csoportkép

                Bazsin megismerkedtek Simon István örökségével és a bazsii cipőkészítés mesterséggel.
Az egyik legkiemelkedőbb programot Mekler Zoltán kistermelő majorsága biztosította, ahol a környezeti- és a táji értékek megóvására, a természet egyensúlyára való törekvésre láthattak példát. Állatsimogatás, és a különféle kecskesajt kóstolás maradandó élményt nyújtott.

                Az érdekes programok nem csak önfeledt szórakozást jelentettek a gyerekek számára, hanem játékos formában, élményszerűen ismerkedtek meg Sümeg és térségének értékeivel és ezen keresztül – Lázár Péter drámapedagógus csoportépítő játékai segítségével – erősítették a lakóhely iránti ragaszkodást, szeretetet és az összetartozás érzését.

 

(Szijártó Éva, Fehér Barbara)