Őszi Galéria megnyitó a Kompanik Zsófia Óvodában

 

A naptári ősz szeptember elsején kezdődik és három hónapot foglal magába (szeptember, október, november). Az ősz a színek évszaka. Ebben az időszakban a nappalok rövidülnek és az időjárás fokozatosan fordul egyre hidegebbre, szelesebbre és csapadékosabbra Az októberi hónap a régi nyelvezet szerint a Magvető illetve a begyűjtés havának számított.

A lombhullató növények levelei elsárgulnak, elvörösödnek, átmenetileg gyönyörű színpompába borítva a természetet, mielőtt elszáradnak és lehullanak a fákról. Míg tavasszal a zöld, a kék és a harsányabb színek érvényesülnek, addig ősszel a legdominánsabb a vörös, a barna és a sárga. Ezek a szenvedély, a termékenység és a föld színei. Az őszi évszak nyugodt, de korántsem mondható unalmasnak. A nagy kirándulások és egyben felfedezések ideje, a természet ilyenkor új „ruhát ölt”, beérik a szőlő és ezáltal a borospincék is megtelnek élettel.

Ételeinkben is folyamatosan fellelhetők az őszi évszak jellegzetességei. A sütőtök, szőlő, alma, gomba, cékla, dió, szilva, gesztenye, mind-mind olyan alapanyagok, amelyekből igazi egészséges, vitamindús ételek készíthetők. Ilyenkor van ideje a befőzésnek és lekvárkészítésnek is, hiszen egyes gyümölcsök ekkor érnek be. Októberben érkezik meg a vénasszonyok nyara – másképpen indián nyárnak is nevezik – ami egy nagyon szép időszak minden évben.

Intézményünk minden nevelési évben az évszakok váltakozásával Galéria megnyitót szervez. 2016. október 13-án, csütörtökön délelőtt zajlott a Napocska csoport tagjainak a szereplésével az őszi Galéria megnyitó. A rendezvény kiállítását az óvoda csoportjainak munkáiból állították össze.

Az évszakot bemutató, utánzó mozdulatokkal kísért versek, mondókák és dalok sorakoztak fel a műsorban. Az óvodás gyermekcsoportot Szántó Ferencné és Balogh Ildikó óvodapedagógusok készítették fel.

A megnyitó szervezői minden alkalommal felkérnek egy személyt, hogy mutassa be egy rövid kiállítás erejéig az egyéni saját kezűleg készített munkáit. Ez alkalomból Szász Ildikó volt a meghívott vendég, aki a gyöngyékszerein és egyéb kézműves termékein keresztül ismertette meg a gyermekeket az általa oly kedvelt időtöltéssel! A kis csoport a műsor végén a kiállítónak virággal köszönte meg a részvételt és a vendégeket gyümölcstálas kóstolóval kínálta!

 

fall-gallery-2 fall-gallery-3 fall-gallery-4 fall-gallery-5 fall-gallery-6 fall-gallery-7 fall-gallery-8 fall-gallery-9 fall-gallery