Egészséghét

  1. november 14-november 18.

Süni csoportunkban minden héten más-más témát helyezünk előtérbe.  November 2. hetén az egészséges életmódról beszélgettünk, dolgoztuk fel különböző módon. Élményszerzés szempontjából az a tapasztalatunk, hogy remek motiváló tényező, ha a csoportszobánkat, és a dekorációt is az aktuális témánknak megfelelően alakítjuk ki. Éppen ezért ezen a héten egy egész rendelőintézet állt a gyermekeink rendelkezésére ahhoz, hogy ismereteket szerezzenek és a már meglévőket bővítsék.

 

ovi-eg-het

Vegyes csoport lévén ezeket az ismeretszerző tevékenységeket igyekszünk úgy megvalósítani, hogy mindhárom korosztály számára a korának megfelelő módon biztosítunk lehetőséget. A hét első napján védőnénink örvendeztette meg a gyerekeket, aki érdekes előadást tartott a tisztálkodás fontosságáról. A kiscsoportosoknak remek lehetőség volt arra, hogy az orrfújás helyes technikáját elsajátítsák. Ezen kívül kiemelt fontosságúnak tartjuk a megfelelő higiéniát, így az alapos kézmosás helyes technikáját gyakorolhatták a gyerekek és, hogy érdekes legyen, kis mondókával fűszerezte Reni néni. Végül mindenki megkaphatta megérdemelt jutalmát, az emléklapot. A kialakított „orvosi rendelőt” kedden vehették birtokba. A fogászat, szemészet, általános orvoslás és a műtő nagy sikert aratott gyermekeink körében. Előszeretettel vizsgálgatták egymást és a babáikat. Közben, akinek kedve volt a barkács asztalnál óriásfogsort készíthetett PET palackból, mentőautót dobozból. Kiscsoportosaink is aktívan vesznek részt mindenféle tevékenységben. A nap fénypontja a Mentőállomásra való kirándulás volt. Itt a gyermekek megismerkedhettek a betegellátás lehetőségeivel. A vállalkozó szelleműek szívesen váltak „próbabeteggé”. (pulzust mértünk, csonttörést láttunk el). Szerdai napon óvodánk nyílt napot tartott. Ekkor a szülők közreműködésével egy jó kis ismeretszerző délelőttöt szerveztünk. Nagyon örülünk annak, hogy a szülők minden téren segítségünkre vannak, hiszen közös érdekünk, hogy gyermekeik jól érezzék magukat az óvoda berkein belül. Rengeteg felajánlás érkezett: kaptunk gyümölcsöt, joghurtot, mézet, gabonapelyhet, és nem utolsó sorban az otthon használatos konyhai eszközeiket is rendelkezésre bocsátották. Közösen hámozták, aprították a gyümölcsöket, melyből gyümölcssalátát készítettünk. Közben a másik asztalnál barkácsolásra invitáltuk a gyerekeket. Ezt követően a házi gyümölcsjoghurt csínját-bínját sajátíthatták el.

 

 

 

 

 

ovi-eg-het1

ovi-eg-het3  ovi-eg-het2

 

 

A tevékenységek alatt „rendelőintézetünk” aktívan működött, anyukák, apukák, nagymamák élvezhették a gyermekeikkel való együtt játszás örömét. Délelőttünket egy kis zenés móka-tornával fűszereztük, melyben a szülők is szívesen vettek részt. Alapos kézmosás után közösen elfogyasztottuk az elkészült finomságokat. Délelőttünk lezárásaként egy „mozi” előadásra invitáltuk a gyermekeket és szüleiket. A vetítővásznon természetesen témához kapcsolódó mese került levetítésre. A régi hagyományos diavetítés mindig nagy sikert arat, szerencsére ez most is így volt. A hátralévő két napot barkácsolással, beszélgetéssel, könyvnézegetéssel, és tornával töltöttük. Péntek reggel Havasi Krisztián helyi méhész lepte meg óvodánk csoportjait két-két üveg mézzel, amit tízórai alkalmával megízlelhettek a gyerekek. Úgy érzem, rengeteg új ismerettel, élménnyel lettek gazdagabbak gyermekeink. Ezt bizonyítja az a pár jól elkapott fénykép, momentum, amit kolleganőmmel átélhettünk nap, mint nap. Pénteken elbúcsúztunk a rendelőintézettől, gyógyszertártól. Néhányan megjegyezték, hogy „olyan rövid volt ez a hét”, de hát aggodalomra semmi ok, hiszen jövő héten már a Mikulás szánkója várja majd őket.

 

                                                                                                              Takács Zsuzsanna

                                                                                                               óvodapedagógus