Gasztro-sarok

Örömteli várakozás

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Béke, boldogság és szeretet költözik a szívekbe, csillogó gyermekszemek várják a Mikulást, a Jézuskát. És itt véget ér az idill. Sokan munka mellett látjuk el a családunkat, és még a december 24-e is számos helyen a készülődésé, és a rohanásé. Ezen szeretnék egy kicsit könnyíteni, hogy az anyukák, nagymamák és természetesen apukák, nagypapák is örömteli várakozással tekintsenek a közelgő ünnep elé, ne pedig valami versenynek érezzük a készülődést, ne akarjunk mindennek és mindenkinek megfelelni.

Ahhoz, hogy nyugodtan teljen a Szenteste először számba kell venni kit, mikor fogadunk, kihez megyünk, és nem utolsó sorban kinek milyen finomsággal kedveskedünk. Innentől saját időnket ésszerűen beosztva minden hétvégén elkészíthetjük egy-egy apró részletét a teljes tervnek. Javaslom, ami fagyasztható vagy állni kell neki, hetekkel előbb elkészülhet és a kamra jól eldugott sarkában várhatja, míg előkerül. Ha jó előre elkészítjük a sütik egy részét, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy legalább másfélszeres adag készüljön, mert így egy kis darabot előhagyhatunk az éhes seregnek, a nagyobb részét pedig gondosan elrejtve őrizzük karácsonyig.

A teljesség igénye nélkül szeretnék pár ötletet adni mi is kerüljön az asztalra karácsonykor. A hagyományos családi vacsora december 24-én halászlé, rántott/sült hal, esetleg csirke/pulyka, de a káposzta ételekről sem szabad megfeledkeznünk. A tradicionális desszert pedig az elmaradhatatlan bejgli, a linzer és a mézeskalács. De ha a hozzávalók között keresgélünk, mindenképp előtérbe kerülnek az aszalt gyümölcsök, a dió, mák, kókusz, gesztenye és az alma. Igyekszem ezúttal olyan ételeket bemutatni, hogy előre is elkészíthető, költséghatékony ugyanakkor nagyon finom választás legyen az ünnepi asztalra.

Szeretnék több lehetőséget biztosítani a háziasszonyok számára, hogy időben el tudja kezdeni a hozzávalók beszerzését. Mindenképp javasolnék levest. Nálunk hagyományosan baja halászlé kerül az asztalra. Ha valaki nem szereti a halat, vagy nincs kedve a passzírozással bíbelődni, nagyon jó alternatíva bármilyen krémleves.

kremlevesÜnnepi krémleves

Hogy egy kicsit ünnepibbé tegyük a hangulatot, most ne a hagyományos módon készítsük el, hanem a kívánt zöldségeket a hagymával kevés vajon pároljuk elő, utána öntsük fel alap lével, esetleg vízzel és főzzük puhára a hozzávalókat. Most tejszínt használjunk a tejföl helyett, és ha teljesen elkészültünk a levessel, apróra vágott friss zöldfűszerrel bolondítsuk meg, ettől nem csak ízletesebb, hanem dekoratívabb is lesz a levesünk. Sűríteni nem szükséges általában semmilyen krémlevest liszttel, inkább több zöldségből készítsük, vagy főzzünk bele egy-két szem burgonyát, és csak annyi vízzel pároljuk puhára, ami épp ellepi. Így addig hígíthatjuk, amíg eléri a kívánt állagot.

Készíthetjük sütőtök-hagyma keverékéből ilyenkor a tejföl helyett passzírozott paradicsommal is hígíthatjuk, ha kész pirított mandulával vagy fenyőmaggal is megszórhatjuk. A sárgarépa-póréhagyma páros nálunk mindig siker. A cukkini-vöröshagyma krémleves feltéte lehet egy kevés pirított szalonna. A zeller-vöröshagyma, vagy karfiol-vöröshagyma, esetleg brokkoli-vöröshagyma párosok az utolsó szemig eltűnnek a tányérokból.

Nálunk évek óta rántott, illetve egészben sült hal a második fogás s bár ezt is lehetne tovább ragozni, úgy érzem, hogy azokra is kellő figyelmet kell fordítanom, akik nem szeretik a vízi állatokat. Ezért most egy olyan csirke receptet hoztam, amit a televízióban láttam, kicsit továbbgondoltam és most megosztom Önökkel.

Részeges ünnepi csirke

Hozzávalók:

  • 1 egész fiatal csirke, vagy azon részei, amiket a család szívese fogyaszt
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 15 dkg aprófejű csiperkegomba
  • 15 dkg fagyasztott erdei gomba
  • 1 üveg jó minőségű Pinot Noir vörösbor
  • kakukkfű, babérlevél, zsálya, só, bors
  • vaj

Elkészítés:

Egy magas falú lábosban elkezdjük a vajat hevíteni egy nagyon kevés olaj társaságában, így biztosan nem fog megégni. Közben a hagymát viszonylag apró darabokra szeljük. A csirkét feldaraboljuk, nagyjából 10-12 darabra és meghintjük finomliszttel csirke_borbanminden oldalát, ettől szép színt kap, és a ragunkat is segíti kicsit sűríteni. A forró vajba beletesszük a csirkét és elősütjük, éppen csak annyi ideig, amíg a bőre szép aranyszínű lesz, majd kiszedjük egy tálba, és a lábasban maradt zsiradékba beletesszük a hagymát kicsit megfonnyasztani. Ha kezd a hagyma opálosodni, visszatesszük a csirkét, alaposan sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük annyi borral, hogy szinte teljesen ellepje a húst. Kevés alap lével tovább gazdagíthatjuk ragut, majd jöhet bele 3-4 darab babérlevél, egy marék friss kakukkfű, egy pár csipet zsálya és egy nagy keverés után tartalék lángon, fedő alatt teljesen puhára főzzük a húsokat. Közben elkészíthetjük hozzá az autentikus potentát, vagy a krumplipürét, ki melyiket szereti. Az apró fejű gombát szintén kevés vajon, forró serpenyőben előpirítjuk, a fagyasztott erdei gombát pedig leöblítjük és pár percre a csiperke mellé tesszük átforrósodni. Nem kell feldarabolni, hiszen így szép kontrasztot fog adni a hússal, majd ha itt-ott megpirultak a gombafejek, az egész serpenyő tartalmát beleöntjük a raguba, ami 1,5-2 órája rotyog és úgy 5 percig tovább forraljuk, majd a krumplipüré vagy a polenta mellé friss, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

A sertéshús kedvelőket sem hagyhatom ünnepi fogás nélkül, íme egy könnyen, gyorsan elkészíthető ünnepi köntösbe bújtatott finomság.


Baconbe bújtatott szűz erdei gomba mártással

Hozzávalók:

  • 2 sertésszűz
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 20 dkg erdei gomba
  • 2 dl tejszín
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • petrezselyem
  • só, bors
  • vaj
  • tej
  • 2-3 gerezd fokhagyma

szuzpecsenyeElkészítés:

A szüzet kb. 4 cm vastagra felszeljük, és minimum egy órára, de inkább egy egész éjszakára a fokhagymás, sós tejbe áztatjuk. A pihentetés után szárazra töröljük a húst, sóval, borssal megszórjuk, majd az oldalát körbetekerjük a baconnel, amit egy fogpiszkálóval rögzítünk a húshoz. Kevés vaj-olaj keveréket hevítünk egy magasabb falú serpenyőben, majd a húsok mindkét felét megpirítjuk. Nem kell átsütni, mert ha kevés színt kapott a hús, felöntjük kevés vízzel, vagy könnyű száraz fehérborral és puhára pároljuk a húst. Amíg puhul a hús, az erdei gombákat felszeleteljük és a hagymával együtt addig sütjük, míg elfő a gomba leve. Ha már pirul a gomba, felöntjük a tejszínnel és gazdagon meghintjük a petrezselyemmel. A húsokat is zsírjára sütjük, kitesszük egy tálba, majd a gombás raguval nyakon öntve tálaljuk. Köretként burgonyapürét, vagy rizst ajánlok hozzá.

Természetesen a desszert sem maradhat el! Tavaly szinte az összes tipikus karácsonyi édesség receptjét megosztottam Önökkel, idén kicsit a felnőttekre hangolódva ünnepi likőröket és azok elkészítését fogom bemutatni. Ki tud ünnepibb hangulatot elképzelni, mint mikor bontjuk az ajándékokat, és közben kellemes édes likőröket kortyolgatunk?

Bailey’s házilag (kb. 1 liter lesz az elkészült ital)

Hozzávalók:

  • 0,5 l tejszín
  • 1 dl tej
  • 7 dkg cukor
  • 35 dkg sűrített tej
  • 1 dl frissen főzött fekete kávé
  • 4 dl (lehetőleg ír) whisky
  • Vanília kivonat vagy 2-3 tasak vaníliás cukor

Elkészítés:

A cukrot egy nagyobb edénybe karamellizáljuk lassú tűzön, de vigyázzunk, nehogy odaégjen! Amikor a cukor szép aranybarna, hozzáöntjük a tejszínt és addig kevergetjük, míg a karamell felolvad. Keverjük hozzá a többi hozzávalót forrásig hevítsük, közben gyakran kevergessük, majd a tűzről levéve, ha kicsit hűlt adjuk hozzá a whisky-t is. Készen is vagyunk!

likorKókuszlikőr

Hozzávalók:

  • 4 dl vodka
  • 40-50 dkg cukor
  • 1,5 l tej
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A tejet felforraljuk, majd a kókuszreszelékkel együtt lassú tűzön egy óráig főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, majd ha kihűlt a vodkát is. Ezzel is megvolnánk!


Kávélikőr

Hozzávalók:

  • 5 dl tejszín
  • 4 ek. kristáylcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 tubus sűrített tej
  • 1 dl fekete kávé
  • 3,5 dl whisky

Elkészítés:

A kristálycukrot karamellizáljuk. Amíg pirul, megmelegítjük a tejszínt is. Mikor a cukor már szép arany színű, hozzáadjuk a tejszínt és lassú tűzön, állandóan kevergetve felolvasztjuk a karamellizált cukrot. Hozzáadjuk a sűrített tejet, a cukrot és a kávét, ismét felforraljuk, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ha már kihűlt, hozzáöntjük a whisky-t , alaposan összekeverjük, és már fogyaszthatjuk is!

A krémlikőröket fogyassza mindenki felelősséggel, és használat előtt ne feledjük őket alaposan felrázni!

Remélem a mostani receptek közül is valamennyit elkészítik! Jó készülődést kívánok minden kedves olvasónknak, boldog, meghitt perceket a családjukkal, barátaikkal!

Boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánok, valamint sikerekben, eredményekben gazdag újesztendőt!

Végh Beatrix