Boszorkányságok az Emlékházban

Luca napján, december 13-án különleges programra invitáltuk a Ramassetter Vince Általános Iskola alsó osztályos kis diákjait. Tettük ezt azért, mert a Luca napja egy igazán különleges nap, a magyar néphagyományban a legismertebb asszonyi ünnep, melyhez nagyon sok népszokás, babona, hiedelem és varázslat tarozik.

Ezen a varázslatos rendezvényen öt osztály, összesen 120 kisgyerek vett részt, ismerkedtek meg a kapcsolódó hitvilággal, játékos módon, gyakorlati feladatokkal tapasztalták meg a Luca napi boszorkányságokat.

A fiúk kotyoltak, szalmával, botokkal felszerelkezve,  mondókákkal bő termést és jószágszaporulatot ígértek. A jó termést, termékenységet ezen kívül is számtalan módon igyekeztek elősegíteni eleink. Ennek érdekében mi is  Luca-búzát ültettünk, hogy majd a kicsírázott búzaszemekkel az adventi koszorút vagy karácsonyi oltárt lehessen díszíteni,  a következő évi bő termésért imádkozva. A kis szorgos kezek által készültek boszis és cicás árnybábok is.  

A lányok varázsfőzetet készítettek. A boszisapkás lányok a főboszorkány vezetésével kikeverték „Jólét bájitalt”, jóságmag, szorgalompor és okosságfűszer megfelelő arányainak megtartásával és természetesen varázsige segítségével. „Hamu, hamuval, szellem szellemmel, a rosszaságot innen tüntesd el!” Akik ebből a bájitalból fogyasztottak, jövőre csupa ötös osztályzatot kapnak a tanár néniktől.

Luca-pogácsát is sütöttünk erre a napra, a népszokás szerint egyikbe pénzdarabot rejtettünk el. A gyerekek közül  aki ráharapott a pénzecskére, szerencsés lesz jövőre.  

A játékos foglakozás nagy örömmel fogadták a gyerekek. Aktívan, jókedvvel vettek részt minden állomáson, játékos, interaktív módon ismerkedtek meg a karácsonyi hagyománykörhöz szorosan kapcsolódó néphagyománnyal.

Emlékház csapata