Adventi családi délután

Beszámoló

December 4-én került megrendezésre az Adventi kiállítás és családi délután, melynek keretében közel 70-en gyűltek össze a Kisfaludy Sándor Emlékházban.  A Balatoni Múzeum „Szép jelen, szép csillag…” című tárlatát Gyanó Szilvia, a múzeum néprajzkutatója nyitotta meg. A karácsonyi ünnepkör hagyományait felelevenítő néprajzi anyag, és a 19. századi betlehemek mellett,- melyet Sági János néprajzi író, és Darnay Kálmán régész, muzeológus gyűjtöttek- helyi gyűjtök anyagai is kiállításra kerültek, Csehné Varga Éva Csabrendekről, Csiza Imréné Sümegprágáról hozott csodaszép betlehemeket.

Az adventi tárlat kiegészítő rendezvénye volt, városunkban harmadik alkalommal szervezett Mézeskalács Mustra. A sikeres közösségi programra hat kiállító nevezett, több mint ötven alkotással.

A fiatal korosztálynak kedveskedve, a mézeskalácsok mellett, interaktív tartalommal is készültek a szervezők. A karácsonyi ünnepkörről, további különleges Betlehemekről és a kis sümegi Betlehem restaurálásáról kisfilmeket vetítettek az időszaki kiállító teremben.

A megnyitó után elkezdődött a családi készülődés az ünnepre, rendhagyó módon a kiállító termekben. Az első adventi családi délutánon, a második gyertyagyújtást követően, a gyerekek Bardon Réka csuhéfonóval, a Népi iparművésszel sajátíthatták el a csuhécsillagok és angyalkák készítését. Kovácsné Tibola Márti és Illésné Pujszter Hajnalka pedig a mézeskalács díszítés praktikáiba vezette be az alkotni vágyókat.

A harmadik adventi gyertya meggyújtása után 2016. december 11-én, második alkalommal közel 100-an gyűltek össze az Emlékházban. A családi délutánt a Kompanik Zsófia Óvoda Maci csoportjának betlehemi játéka nyitotta meg, Tobak Erzsébet és Véghné Ildikó óvó nénik vezetésével. Sok kis pásztor és angyalka éneke, játéka töltötte meg élettel az Emlékház udvarát. Ezt követően a gyerekek a mézeskalács díszítés mellett, a gyöngyfűzés technikájával ismerkedhettek meg, Czipp Rózsa gyöngyfűző segítségével.

A rendezvény mindkét alkalommal meghitt, karácsonyi hangulatban telt. Az Emlékház kollégái meleg, illatozó teával is kedveskedtek a látogatóknak.

Emlékház csapata