Iskolások színházi előadása

2017. június 14-én délelőtt meghívást kaptak az óvodások a sümegi Kisfaludy Sándor Művelődési Központba, a Bókkon Gyula színkörvezető által megrendezett 4 felvonásos előadás megtekintésére. A Csipkerózsika című darabot a Ramassetter Vince Általános Iskola felső tagozatos tanulói adták elő, ami a gyermekek számára ezáltal még hatásosabb volt. A Csipkerózsika az egyik legismertebb tündérmese, ami a Grimm-fivérek nevéhez fűződik.
A híres német testvérpár az összes többi, hozzájuk kötött meséhez hasonlóan ezt a történetet is a népi folklórból gyűjtötte az 1800-as években. A mesét először egy francia író, Charles Perrault jegyezte fel és adta ki, 1697-ben.
Az eredeti verzió a Grimmék nyomán elterjedt mai változathoz képest az első oldalakon még csak apró részletekben tér el: nem annyi tündér-keresztanyát hívnak meg a keresztelőre, másik születésnapra szól az átok, és hasonlók. Aztán eljut a mese addig, hogy jön a szőke herceg a fehér lovon, és a gyerekmese hirtelen egészen másba fordul át. Míg a mai változatban a herceg az igaz szerelem csókjával ébreszti fel, az eredetiben egészen más vonalon zajlik a történet.
A mese alaptörténete bár mindenki számára ismert volt, mégis különleges módon sikerült megjeleníteni azt a találó, egyénileg elkészített díszletek és jelmezek segítségével.
Balogh Ildikó
óvodapedagógus