Első körben a sümegi fejlesztések

2014-ben döntött a magyar kormány a Nemzeti Kastélyprogramról, 2015-ben pedig a Várprogramról, Kormányhatározat született a budai Várról is, Hauszmann-terv néven. Mi valósult már meg? Mi várható 2016-ban, a három programban? Erről kérdezte L. Simon Lászlót, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkárát a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsora.

„Minden területen nagy erőkkel haladunk előre. De azt ne felejtsük el, hogy ennek a munkának mégiscsak az a megalapozása, hogy nagyon komoly műemléki dokumentáció és tudományos kutatómunka folyik. Enélkül nem tudjuk fölújítani szakszerűen a műemlékeket. Ne felejtsük el, hogy itt nem arról van szó, hogy mi fölújítunk műemlékeket szépen, és aztán otthagyjuk őket fölújítva. Az a feladatunk, hogy a szakszerű fölújítás után megfelelő tartalommal töltsük meg a műemléképületeket. Legyen bennük olyan kiállítás, legyen bennük olyan vendéglátás, szolgáltatás, ami turizmust lesz képes generálni. Éppen azért tette kötelezővé számukra a kormány azt, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram fejlesztései kapcsolódjanak össze valamilyen szálláshelyfejlesztéssel is. Ezt nem ebből a pénzből tennénk meg, amit a kastélyokra, meg amit a várakra fordítunk, mert az nem fordítható szálláshelyfejlesztésre, de azt írta elő számunkra a kormány, hogy vonjuk be azokat a szakmai szereplőket, akik a mi turisztikai fejlesztéseinkhez kapcsolódóan szeretnének vagy tudnának alacsonyabb meg magasabb osztálybesorolású szálláshelyeket is fejleszteni. Hiszen egy vár esetében lehet, hogy sokkal jobban járunk, hogy ha jó minőségű, de mégiscsak olcsón elérhető szállásokat csinálni, hogy a gyerekek, az iskolások, az osztálykirándulások számára nyújtsunk programot.

Nyilvánvalóan vannak olyan nagyon szép elegáns kastélyok, ahol meg a magasabb árkategóriájú, magasabb komfortú szálláshelyekre lesz szükség. Tehát az egyik legfontosabb dolog az, hogy fenntartható, turizmusgeneráló műemlék-felújításokat valósítsunk meg.

Melyikhez kezdenek hozzá ebben az évben? –tette fel a kérdést az újságíró.

„Talán kiemelhetjük a sümegi püspöki palotának a felújítását. Első körben már kívülről gyönyörűen megújult a püspöki palota. Ehhez kapcsolódóan a közvetlen szomszédságában található vár is a Nemzeti Várprogram egyik kiemelt projektje. Ott vannak kiemelt projektjeink, amelyre különösen sok pénzt szeretnénk fordítani. A már említett Diósgyőr, Eger, Sümeg, a Kisvárda. Tehát itt van jó pár olyan vár, amire nagyon oda szeretnénk figyelni, mert méltóak rá, építészeti, kulturális szempontból is. Vagy mondhatom az iszkaszentgyörgyi kastélyt, amely egy nagyon érdekes kastély. Jó pár olyan értéket fogunk megmenteni, amelyre kevésbé figyeltünk oda az elmúlt években.”