Rekord mennyiségű csomagot szállított a Magyar Posta 2015-ben

Minden eddigi rekordot megdöntve, 2015-ben 15,7 millió csomagot szállított a Magyar Posta, ami 2,2 millióval több, mint a 2014-es volumen.

A Magyar Posta Logisztika (MPL) 35 százalékos piaci részesedéssel a belföldi csomag, futár és expressz (CEP) piac piacvezető szolgáltatója. 2015-ben 15,7 millió csomagot szállított a Magyar Posta, ami 2,2 millióval több, mint a 2014-es volumen, és jelentősen meghaladja a piac éves növekedési mértékét. E mellett a nemzetközi forgalomban a Magyar Posta által kezelt csomag és árutartalmú regisztrált levél – mely nemzetközi elektronikus kereskedelemben gyakran alkalmazott áruküldési forma – együttes mennyisége 2015-ben megközelítette az 5 milliót.

posta

Tavaly a webáruházakkal való szerződésállományát tekintve is jelentősen javította pozícióját a posta, a szerződésállomány 30 százalékkal több az előző évhez képest.

posta 2

A Magyar Posta egyedülálló módon, a piaci igényekhez igazodva négyféle csomagátvételi lehetőséget biztosít az ügyfelek számára. A házhoz kézbesítés, a postán történő átvétel, a MOL PostaPonton és a csomagautomatán keresztül történő  átvétel mellett 2015 november óta már 115 Coop PostaPonton is átvehetőek a küldemények. A Magyar Posta tehát ebben a tekintetben is piacvezető, hiszen összesen több mint 2800 fix átvételi ponttal rendelkezik.

posta 3
A Magyar Posposta 4ta 2014-ben elsőként lépett piacra csomagautomatákkal, amelyek kihasználtsága folyamatosan emelkedik. Elsősorban a webáruházakból történő rendelések esetében népszerű ez az átvételi forma. A legkedveltebb automaták a bevásárló központokban és hipermarketekben találhatók. A megrendelők jellemzően a csomagautomatába történő elhelyezést követő első napon veszik át küldeményeiket.

A csomagméretek tekintetében leggyakrabban a kisméretű csomagokat veszik át az automatákon keresztül az ügyfelek, zömében 14.00-16.00 óra között.

A legforgalmasabb nap pedig általában a csütörtök. A csomagautomatáknál lehetőség van az utánvételes küldemények átvételére és csomagfeladásra is az automatákba épített POS terminálok segítségével. Az automatában található bankkártya elfogadó terminál valamennyi chipes és mágnes csíkos VISA, VISA Electron, Mastercard, Maestro vagy American Express bankkártyát kezeli. A Magyar Posta tervei szerint 2016-ban újabb funkciókkal bővíti a Posta csomagautomatákat.

A Magyar Posta a csomagkézbesítőket 2015 év végén POS terminálokkal látta el, így a megrendelt áruk értékének átvételkor történő kiegyenlítésére már készpénzmentes fizetési megoldást is biztosít, amely kártyás vásárlási tranzakciónak minősül.

Logisztikai fejlesztésekposta 5

A Magyar Posta az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a logisztikai terület fejlesztésére. 2013 óta összesen csaknem 600 gépjárművet cserélt le, ebből 2015-re esett 80 tehergépkocsi üzembe helyezése. A posta 2015-ben továbbá 200 új motorkerékpárt és több mint 1100 új kerékpárt helyezett üzembe. A Magyar Posta gépjárműparkjának megújítására a tavalyi évben összesen csaknem 700 millió forintot fordított, amelyet teljes egészében saját forrásból finanszírozott. A korszerűsítésnek köszönhetően a Posta 3700 gépjárműből és motorból álló flottájának életkora 10 évről 8 évre, 9500 kerékpárból álló flottájának életkora 8 évről 6 évre csökkent. A Magyar Posta járművei 2015-ben több mint 80 millió kilométert tettek meg, ez annyit jelent, mintha kétezerszer- megkerülték volna a Földet.

2013-ban a vállalat autói műholdas járműkövető rendszerrel lettek felszerelve az optimálisabb járatszervezés és a hatékonyságnövelés érdekében. Ennek a járatoptimalizációs rendszernek köszönhetően nemcsak a flotta működési és üzemanyag költsége csökkenthető, hanem egyúttal a szállítással járó környezetterhelés is. A Magyar Posta Zrt. mint az ország egyik jelentős járműparkkal rendelkező vállalata, a környezettudatos vezetési stílust és járműhasználatot belső képzések keretében igyekszik beépíteni a vállalati kultúrába, és kiemelt figyelmet fordít a károsanyag-kibocsátás csökkentésére. A Társaság környezetvédelem iránti elkötelezettségét mutatja, hogy 2008–2015 között több mint 20 százalékkal csökkentette a tevékenységéből eredő CO2-kibocsátást.

A Magyar Posta 2015-ben elektromos autókat és motorokat is tesztelt. Az autókat csomagkézbesítési feladatok ellátására, a motorokat futárpostai területen használta a Társaság. A tesztelés eredményeinek értékelése jelenleg is tart, a kapott adatok függvényében hoz döntést a Magyar Posta arról, hogy bővíteni kívánja-e elektromos járművekkel gépjárműflottáját.

Magyar Posta Zrt.

Rekord mennyiségű csomagot szállított a Magyar Posta 2015-ben