Farsangi mulatság az óvodában

A farsang az évközi ünnepek közül a hagyomány, népszokás megismerésének egyik fontos, kihagyhatatlan állomása. Vízkereszt január hónapban lezár egy szakaszt és utat nyit a tavaszi napfordulót megelőző vidám, régi gyökerű farsangnak.

A farsang a tél és a tavasz küzdelmének szimbolikus megjelenítése. Időszaka vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig (húsvét előtti negyvenedik nap) tart. A tavasz közeledtét erősen jelzik a farsangi hagyományok. A gonoszűző, termékenységvarázsló álarcos, alakoskodó szokások (pl.: busójárás, kormozás stb.) az élet folytonosságát, az emberek gyarapodását szolgálták.

Intézményünkben 2016. február 08-án délelőtt tartottuk a farsangi ünnepséget. A rendezvényt megelőző héten csoportonként színes, különböző technikával gyártott díszeket készítettünk, verseket, mondókákat, dalokat, farsangi rigmusokat elevenítettünk fel, illetve újakat tanítottunk, mely során a gyermekek ismerete bővült, érzelemviláguk gazdagodott, kézügyességük és mozgáskultúrájuk fejlődött.

Farsang napján az óvodába a megszokottól eltérő hangulatban, kissé izgatottan érkeztek a gyermekek. Jelmezbe öltözve léptek be a csoportba és üdvözölték az újabb tréfás öltözékben megjelenő társaikat. A délelőtt folyamán a tornateremben minden csoport részt vett a közös felvonuláson, ahol mindannyian örömmel ismerték fel egy-egy híres meseszereplő vagy állatfigura alakját. Ezt követően derűs, farsangi dalokat énekeltünk és vidám zenére táncoltunk. A mulatság mindenki számára tovább folytatódott a csoportszobákban, a közös játékok (székfoglaló, seprűtánc, stb.) megfelelő hangulatot idéztek elő, majd amikor kissé megfáradtak, leülve megkóstolták a szülők által hozott finomságokat.

Ebéd előtt fejeződött be a mókázás, amikor a jelmezeket is kényelmesebb ruhadarabokra cseréltük át.

Sokan másnap is szívesen mesélték az előző napi benyomásaikat, élményeiket.