Gasztro sarok
Ma pár hihetetlenül gyors, de annál finomabb, borral készült kedvenceimet fogom bemutatni. De hogy ne maradjuk desszert nélkül, egy szőlős-boros süti receptet is megosztok önökkel.
Borban párolt
csirkemell
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemell filé
- 1 üveg száraz fehérbor (legjobb a chardonnay)
- 1 tk. szárított tárkony
- só, bors
- 3 dl főzőtejszín
A húst apró kockákra, vagy vékony csíkokra szeljük ízlés szerint, sózzuk, borsozzuk. Felforrósítunk egy serpenyőt, melyben vajat és olajat hevítünk. Ha elég forró, akkor beletesszük a húst, és félig átsütjük. Mielőtt kész lenne, ráöntjük a bort – ne sajnáljuk, had lepje el a husit – és hozzáadjuk a tárkonyt is. Fedő nélkül addig forraljuk, míg a bor alkoholtartalma eltűnik, és kb. a fele elpárolog. A csirke már biztosan vaj puha, így hozzáadjuk a tejszínt, ami pár pillanat alatt összesűrűsödik, és készen is vagyunk. Köretnek natúr párolt rizst, vagy széles metéltet ajánlok. Ha igazán ínyencek vagyunk, akkor a még forró ragura tehetünk vékonyra szelt camambert sajtot is.
Tepsis husi, sok-sok zöldséggel
Hozzávalók:
- 15 dkg bacon, vagy házi füstölt szalonna
- 70 dkg vékonyra szelt tarja, vagy karaj, de még csirkecomb (kicsontozott) is lehet
- 3 nagyobb fej vöröshagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 4-6 fej champion gomba
- 3 közepes méretű burgonya
- 2 db paprika
- 2 fej paradicsom
- 1 cukkíni
- só, bors
- szárított zsálya és kakukkfű
- 0, 5 l vörösbor (merlot, vagy kékfrankos)
Fogunk egy jó nagy tepsit és a szalonna csíkokkal kibéleljük. Tegyük a rá a besózott, borsozott hússzeleteket. A zöldségeket mossuk, és szükség esetén hámozzuk meg, majd egy nagy tálba kockázzuk bele mindet. Lehetőleg egyforma méretűek legyenek, és ne túl aprók, mert a hússal együtt kell megsülniük, és ha nagyon apró megéghet, vagy péppé párolódhat. A zöldségeket kevés olaj kíséretében sóval, borssal és a zöldfűszerekkel ízesítsük. Ezután egyenletesen fedjük be a húst a zöldekkel. A bort öntsük a tepsibe, és alufóliával lefedve 190 fokon pároljuk félig készre. Ekkor vegyük le a fóliát, mert a zöldségek is eresztettek levet, és fólia nélkül süssük tovább, míg a hús és a zöldségek is megpuhulnak. Én így magában is nagyon szeretem, de egy kis füstölt sajttal esetleg tejföllel megbolondíthatjuk a már kész egytálételt. Gyakran készítem ezt a fogást, mert nagyon gyors, nem kell órákig állni mellette és nem utolsó sorban hihetetlenül finom.
Szőlő borzselében
- egy fürt fehér, egy fürt vörös csemegeszőlő
- 1 tasak étkezési zselatin
- 1 üveg illatos félédes fehérbor, vagy rozé
- cukor ízlés szerint
A szőlőt leszemezzük, megmossuk, és a szemeket félbevágjuk. Egy vastagaljú edénybe felmelegítjük a bort a zselével és a cukorral. A szőlőszemeket kis tálakba halmozzuk, ha felforrt a bor, ráöntjük a gyümölcsökre. A tálkákat minimum 1 éjszakára a hűtőben pihentetjük. Fogyasztás előtt félkemény, majdnem folyós tejszínhabbal tálaljuk.
Remélem kipróbálják mindegyik fogást! Jó étvágyat kívánok hozzá!
Végh Beatrix