Gasztro sarok

Ma pár hihetetlenül gyors, de annál finomabb, borral készült kedvenceimet fogom bemutatni. De hogy ne maradjuk desszert nélkül, egy szőlős-boros süti receptet is megosztok önökkel.

Borban párolt

csirkemell

Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemell filé
  • 1 üveg száraz fehérbor (legjobb a chardonnay)
  • 1 tk. szárított tárkony
  • só, bors
  • 3 dl főzőtejszín

A húst apró kockákra, vagy vékony csíkokra szeljük ízlés szerint, sózzuk, borsozzuk. Felforrósítunk egy serpenyőt, melyben vajat és olajat hevítünk. Ha elég forró, akkor beletesszük a húst, és félig átsütjük. Mielőtt kész lenne, ráöntjük a bort – ne sajnáljuk, had lepje el a husit – és hozzáadjuk a tárkonyt is. Fedő nélkül addig forraljuk, míg a bor alkoholtartalma eltűnik, és kb. a fele elpárolog. A csirke már biztosan vaj puha, így hozzáadjuk a tejszínt, ami pár pillanat alatt összesűrűsödik, és készen is vagyunk. Köretnek natúr párolt rizst, vagy széles metéltet ajánlok. Ha igazán ínyencek vagyunk, akkor a még forró ragura tehetünk vékonyra szelt camambert sajtot is.

Tepsis husi, sok-sok zöldséggel

tepsishusiHozzávalók:

  • 15 dkg bacon, vagy házi füstölt szalonna
  • 70 dkg vékonyra szelt tarja, vagy karaj, de még csirkecomb (kicsontozott) is lehet
  • 3 nagyobb fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 4-6 fej champion gomba
  • 3 közepes méretű burgonya
  • 2 db paprika
  • 2 fej paradicsom
  • 1 cukkíni
  • só, bors
  • szárított zsálya és kakukkfű
  • 0, 5 l vörösbor (merlot, vagy kékfrankos)

Fogunk egy jó nagy tepsit és a szalonna csíkokkal kibéleljük. Tegyük a rá a besózott, borsozott hússzeleteket. A zöldségeket mossuk, és szükség esetén hámozzuk meg, majd egy nagy tálba kockázzuk bele mindet. Lehetőleg egyforma méretűek legyenek, és ne túl aprók, mert a hússal együtt kell megsülniük, és ha nagyon apró megéghet, vagy péppé párolódhat. A zöldségeket kevés olaj kíséretében sóval, borssal és a zöldfűszerekkel ízesítsük. Ezután egyenletesen fedjük be a húst a zöldekkel. A bort öntsük a tepsibe, és alufóliával lefedve 190 fokon pároljuk félig készre. Ekkor vegyük le a fóliát, mert a zöldségek is eresztettek levet, és fólia nélkül süssük tovább, míg a hús és a zöldségek is megpuhulnak. Én így magában is nagyon szeretem, de egy kis füstölt sajttal esetleg tejföllel megbolondíthatjuk a már kész egytálételt. Gyakran készítem ezt a fogást, mert nagyon gyors, nem kell órákig állni mellette és nem utolsó sorban hihetetlenül finom.

Szőlő borzselében

szolo_zseleHozzávalók:

  • egy fürt fehér, egy fürt vörös csemegeszőlő
  • 1 tasak étkezési zselatin
  • 1 üveg illatos félédes fehérbor, vagy rozé
  • cukor ízlés szerint

A szőlőt leszemezzük, megmossuk, és a szemeket félbevágjuk. Egy vastagaljú edénybe felmelegítjük a bort a zselével és a cukorral. A szőlőszemeket kis tálakba halmozzuk, ha felforrt a bor, ráöntjük a gyümölcsökre. A tálkákat minimum 1 éjszakára a hűtőben pihentetjük. Fogyasztás előtt félkemény, majdnem folyós tejszínhabbal tálaljuk.

Remélem kipróbálják mindegyik fogást! Jó étvágyat kívánok hozzá!

Végh Beatrix