Rendőrségi hírek

2017. januári összesített rendőrségi hírek

 

Elfogták a körözött férfit

Vigántpetenden fogták el a rendőrök azt a 40 éves férfit, aki ellen elfogatóparancs volt érvényben.
Molnár Tibor rendőr főtörzszászlós körzeti megbízott és járőrtársa 2016. december 29-én 5 óra 45 perckor egy vigántpetendi ingatlanban igazoltattak egy 40 éves devecseri lakost. Az intézkedés során a rendőrök megállapították, hogy O. M. szabálysértés elkövetése miatt kiszabott elzárás büntetését nem kezdte meg, ezért ellene a Veszprémi Járásbíróság elfogatóparancsot bocsátott ki.
Az egyenruhások a férfit elfogták és a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállították.

 

                                                                                              Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Az újév első perceiben bántalmazták

A tapolcai rendőrök garázdaság miatt indítottak nyomozást az ügyben.
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2017. január 1-jén 0 óra 25 perckor érkezett a bejelentés, hogy Tapolca egyik utcájában verekedés tört ki.
A rendőrök azonnal a helyszínre vonultak, ahol a sértettet találták, a tettesek gépkocsival elmenekültek a helyszínről. A tanúk elmondása, illetve a térfigyelő kamerarendszer felvételeinek elemzése alapján a nyomozók beazonosították a támadókat.
A 31 éves H. R. tapolcai lakost 2017. január 2-án a délelőtti órákban otthonában fogták el az egyenruhások, társa ellen a Tapolcai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya elfogatóparancsot bocsátott ki. A 26 éves T. R. tüskevári lakost másnap állították elő a rendőrségre, őrizetbe vették és gyanúsítottként hallgatták ki.
A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a két férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2017. január 1-jére virradó éjszaka, nem sokkal éjfél után Tapolca belvárosában saját háza előtt minden előzmény nélkül rátámadtak egy 42 éves férfira, meglökték és több alkalommal megütötték. Az egyik támadó a sértett háza előtt parkoló személygépkocsi oldalát is elkezdte rugdosni. Ezek után a két gyanúsított elindult a személygépkocsijához, majd ismét visszamentek a sértetthez és újból rátámadtak a 42 éves férfira.
A 31 éves H. R. tapolcai és a 26 éves T. R. tüskevári lakosok ellen garázdaság vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja le a nyomozást a Tapolcai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya.

 

                                                                                                Nagy Judit
                                                                                         megelőzési főelőadó
                                                                                  Tapolcai Rendőrkapitányság

 

Engedély nélkül vitték el az autót

Jármű önkényes elvétele bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást a Tapolcai Rendőrkapitányság két fiatalkorú ellen.
A rendelkezésre álló adatok alapján 2016. december 28-án reggel 5 óra körüli időben egy csabrendeki nőtől érkezett bejelentés a rendőrségre, hogy a családi házuk mögött található garázsból az indítókulccsal és a forgalmi engedéllyel együtt eltűnt a személygépkocsijuk.
A bejelentést követően a járőrök azonnal adatgyűjtésbe kezdtek és a jármű felkutatására indultak, melyet a település egyik utcájában sértetlen állapotban meg is találtak.   A nyomozás során egy 17 éves sümegi és egy 16 éves csabrendeki fiatalkorú került a rendőrség látókörébe, akiket két nappal később a rendőrök elfogtak és gyanúsítottként hallgattak ki.
A két fiatal elmondása szerint Pápára szerettek volna eljutni, ezért vitték el engedély nélkül a csabrendeki ingatlan garázsából a személygépkocsit. Hazajövet a település általános iskolája elé parkolták le a járművet, hogy annak tulajdonosa másnap könnyen észrevegye, mert visszavinni már nem merték.
A Tapolcai Rendőrkapitányság a két fiatalkorú ellen jármű önkényes elvétele bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást.
 
                                                                                                Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Gyalogost ütött el

A tapolcai rendőrök bíróság elé állítási javaslattal fejezték be a nyomozást.
Közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Tapolcai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya az 59 éves V. kisgörbői lakos ellen.
A nyomozás adatai alapján a férfi 2016. november 10-én 17 óra 5 perc körüli időben személygépkocsival közlekedett Sümeg belterületén. Haladása során az egyik kereszteződéshez érve nem adott elsőbbséget egy 59 éves helyi lakosnak, aki a kijelölt gyalogátkelőhelyen akart áthaladni. A sofőr gépkocsijával elütötte a gyalogost, aki az elsődleges orvosi szakvélemény alapján nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.
A Tapolcai Rendőrkapitányság a nyomozás során keletkezett iratokat bíróság elé állítási javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.

 

                                                                                              Nagy Judit
                                                                                       megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Szembe tolták a lopott segédmotor-kerékpárt a rendőrautóval 

A járőrök fél órán belül elfogták a két tapolcai elkövetőt.
A rendelkezésre álló adatok alapján a 34 éves O. F. és a 43 éves F. J. tapolcai lakosok megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy 2017. január 4-én 16 óra körüli időben egy családi ház előtt parkoló segédmotor-kerékpárt tulajdonítottak el.
A rendőrségre 2017. január 4-én 16 óra 35 perckor érkezett a bejelentés, hogy egy tapolcai ingatlan elől eltulajdonítottak egy segédmotor-kerékpárt. A bejelentést követően Kompos Szabolcs rendőr főtörzsőrmeter körzeti megbízott azonnal indult a helyszínre, amikor a város egyik utcájában feltűnt számára, hogy két férfi egy, a bejelentésben szereplő járműhöz hasonló segédmotor-kerékpárt tol.
Igazoltatta a két férfit, akik már a helyszínen elismerték a bűncselekmény elkövetését. Gyanúsítottként történő kihallgatásuk során elmondták, hogy egyikőjük fiának tetszett meg az a motor, ők pedig eltulajdonították. Később azonban meggondolták magukat és próbálták visszajuttatni a tulajdonosának, csak közben elfogták őket az egyenruhások.
O. F. és F. J. ellen lopás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a Tapolcai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya.
 
                                                                                                                        Nagy Judit
                                                                                                               megelőzési főelőadó
                                                                                                        Tapolcai Rendőrkapitányság

Két órán belül elfogták

Magánlaksértés bűntette miatt nyomoznak a tapolcai rendőrök egy 50 éves férfi ellen.
A rendelkezésre álló adatok alapján a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2017. január 5-én 21 óra körül engedély nélkül, fejszével a kezében próbált bejutni felesége testvérének lakásába.
A gyanúsított először fejszével betörte a Tapolca környéki családi ház bejárati ajtajának zárszerkezetét, majd a nála lévő szerszám élét belevágta az ajtóba. Mindeközben folyamatosan szidta és trágár kifejezésekkel illette az ott tartózkodó feleségét.
A járőrök a bejelentést követően forró nyomon indultak a férfi felkutatására, akit két órával később a település egyik ingatlanának teraszán megtaláltak. Az egyenruhások az elkövetőt igazoltatták, majd elfogták és előállították a Tapolcai Rendőrkapitányságra.
Az 50 éves férfi ellen magánlaksértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Tapolcai rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást indított.
 
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Ittasan és vezetői engedély nélkül ült volán mögé

Ittasan vezettet és nem volt vezetői engedélye annak a 43 éves hévízi nőnek, akit Csabrendeken fogtak el a rendőrök.
A rendelkezésre álló adatok alapján Nagy Zoltán rendőr főtörzsőrmester körzeti megbízott és járőrtársa 2017. január 9-én 15 óra 55 perckor Csabrendek belterületén állították meg egy személygépkocsi vezetőjét igazoltatás céljából. Az intézkedés során a 43 éves hévízi nő a vezetői engedélyét nem tudta átadni az egyenruhásoknak, ugyanis azt korábban már bevonták. Az alkoholszondás vizsgálat pedig kimutatta, hogy a vezetés megkezdése előtt szeszesitalt fogyasztott.
Ezt követően a rendőrök a járművezetőt elfogták, és előállították a Sümegi Rendőrőrsre.
A 43 éves nő ellen járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja és engedély nélküli vezetés szabálysértés miatt indított eljárást a Tapolcai Rendőrkapitányság.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Ittas állapotban okozott balesetet

A tapolcai rendőrök bíróság elé állítási javaslattal zártak le egy ittas járművezetés miatt indult nyomozást.
Egy 43 éves lesenceistvándi nő 2016. december 21-én 19 óra körül személygépkocsival közlekedett Tapolca belterületén. Haladása során a gépjármű a jeges útszakaszon megcsúszott, áttért a másik forgalmi sávba, majd az útpadkára felhajtva egy lámpaoszlopnak ütközött. A balesetben személyi sérülés nem történt. A rendőri intézkedés során kiderült, hogy a személygépkocsi sofőrje ittas állapotban közlekedett.
A 43 éves lesenceistvándi lakos ellen járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Tapolcai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya befejezte, és az ügy iratait bíróság elé állítás kezdeményezésével küldték meg az illetékes ügyészségnek.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Fokozott figyelem a hideg időjárás miatt

A tapolcai rendőrök továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak az egyedül élők biztonságára.
A rendőrök rendszeresen és visszatérően ellenőrzik azokat a területeket, ahol fedél nélküli, vagy idős, egyedülálló emberek élnek és amennyiben szükséges, értesítik a polgármesteri hivatal, a karitatív szervezetek, vagy a mentőszolgálat munkatársait.
Bognár Bálint rendőr főtörzsőrmester körzeti megbízott 2017. január 10-én délután kereste fel a Tapolca-Diszel és Nemesgulács külterületén lakó idős, egyedül élő személyeket. Elbeszélgetett velük és érdeklődött van-e elegendő tüzelőjük, illetve az ellátásuk megoldott-e.
Az időjárási előrejelzések alapján továbbra is rendkívüli hideg várható, ezért Tapolcai Rendőrkapitányság kéri a lakosság segítségét, hogy amennyiben lakókörnyezetükben valaki segítségre szorul, hívják a 112-es központi segélyhívó számot!
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Közös fokozott ellenőrzés az erdőkben

A Tapolcai Rendőrkapitányság ismét fokozott ellenőrzést tartott a Bakony Erdő Zrt. Monostorapáti Erdészetének területein a polgárőrség és az erdészetek munkatársainak bevonásával.
A 2017. január 10-én 14 órai kezdettel megrendezett akció célja, az erdészeti, természetvédelmi szabálysértések, rongálások, falopások, egyéb tulajdon elleni szabálysértések elkövetésének megelőzése, továbbá az erdőterületeken tartózkodó gyalogosok ellenőrzése volt. Az eligazításon Molnár Tibor rendőr főtörzszászlós körzeti megbízott köszöntötte a megjelenteket, majd a feladatszabás után a rendőrök, a polgárőrök és az erdészek közösen vizsgálták át Hegyesd, Sáska, Zalahaláp, Nyirád, Taliándörögd, Kapolcs, Monostorapáti, Vigántpetend, Szőc, Monoszló és Balatonhenye települések erdeit.
A rendőrök összesen 7 tűzifát szállító jármű vezetőjével szemben intézkedtek, hiányosságot egy esetben tártak fel.  Összesen 18 személyt igazoltattak, akik a fakitermeléshez szükséges okmányokkal mindannyian rendelkeztek.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Toborzás és bűnmegelőzés Badacsonytomajon

A badacsonytomaji művelődési házban várták a határvadász iránt érdeklődőket a rendőrök. A toborzás mellett bűnmegelőzési tanácsokat is adtak az egyenruhások.
A Tapolcai Rendőrkapitányság toborzó csoportja 2017. január 10-én 10 órai kezdettel Badacsonytomajon, az Egry József Művelődési Házban várta a határvadász-képzés iránt érdeklődőket. A rendőrségi standot felkeresők a Készenléti Rendőrség munkatársától is tájékoztatást kaptak a jelentkezés feltételeiről, a képzésről és a juttatásokról.
A toborzó csoport tagjai ezen kívül a betörések, trükkös lopások megelőzési lehetőségeiről is tájékoztatták az állampolgárokat.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Toborzó nap a Tapolcai Rendőrkapitányságon

A Tapolcai Rendőrkapitányság 2017. január 13-án délelőtt várta a rendőri hivatás iránt érdeklődő fiatalokat.
A Tapolcai Rendőrkapitányság végzős középiskolások számára szervezett toborzó napot. A rendezvényre olyan fiatalok látogattak el, akik érdeklődnek a rendőri pálya iránt. A tanulók előadásokat hallgattak meg arról, hogy milyen feltételnek kell megfelelnie annak, aki rendőr szeretne lenni. Az elméleti tudnivalókon túl a diákok megnézhettek egy kisfilmet is a rendőrség mindennapjairól és megtekinthették a rendőri fegyvereket, védőruházatokat. Ezt követően az épületben tett séta során fellátogattak a fogdára, ahol érdeklődve hallgatták a fogvatartottak körülményeiről szóló előadást.
A program végén a tanulók átvehették a felvételi egységcsomagot, amelyekből bővebben tájékozódhatnak a rendészeti képzésekről, a felvételi követelményekről és a jelentkezési határidőről.

 


Kidöntött egy jelzőtáblát is az ittas sofőr

Bíróság elé állítási javaslattal zárult egy sümegi férfi ügye, aki ittasan okozott balesetet a városban.
A nyomozás adatai szerint a gyanúsított 2016. október 28-án 8 óra 50 perc körüli időben Sümeg belterületén közlekedett személygépkocsijával. A sofőr az egyik kereszteződéshez érve balra kívánt kanyarodni, azonban a jármű jobb első kerekével felhajtott a járdára és kidöntött egy közúti jelzőtáblát. A baleset következtében a férfi könnyű sérüléseket szenvedett.
A sümegi járőrök a helyszínelés során a járművezetőt alkoholszondás vizsgálatnak vetették alá, mely pozitív értéket mutatott.
A Tapolcai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya az 54 éves sofőrrel szemben az ittas járművezetés vétség meglapozott gyanúja miatt folytatott eljárást befejezte, és az iratokat a napokban bíróság elé állítás kezdeményezésével küldték meg a Tapolcai Járási Ügyészségnek.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Nem nyújtott segítséget a kerékpáros

A Tapolcai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vádemelési javaslattal fejezte be a segítségnyújtás elmulasztás bűntett gyanúja miatt indított nyomozást.
A nyomozás adatai szerint egy 58 éves ösküi férfi 2016. szeptember 23-án 11 óra 55 perc körüli időben kerékpárjával hajtott le a Szent György-hegyről Raposka külterületén, majd kanyarodás közben nem adott elsőbbséget egy 61 éves szigligeti férfi által vezetett személygépkocsinak.  A sofőr azonnal fékezett, majd jobbra rántotta a kormányt, melynek következtében elvesztette uralmát járműve felett és a gépkocsi vízelvezető árokba borult. A 61 éves szigligeti férfi könnyű sérüléseket szenvedett, az 58 éves kerékpáros pedig megállás és segítségnyújtás nélkül Hegymagas irányába elhagyta a helyszínt.
A Tapolcai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya a segítségnyújtás elmulasztás bűntett gyanúja miatt indított eljárást befejezte. Az ügy iratait vádemelési javaslattal küldték meg a Veszprémi Járási Ügyészségnek.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

Ittasan vezetett – lezárták a nyomozást

Egy ittas járművezetés miatt indított nyomozást zártak a napokban a tapolcai rendőrök.
A Sümegi Rendőrőrs járőrei 2016. december 10-én 23 óra 10 perckor Sümeg belterületén intették le egy személygépkocsi vezetőjét, hogy ellenőrizzék az iratait és alkoholszondás vizsgálatnak vessék alá.
Az intézkedés során kiderült, hogy a 36 éves veszprémi sofőr a vezetés megkezdése előtt alkohol tartalmú italt fogyasztott. Az egyenruhások a férfit előállították a Sümegi Rendőrőrsre és ellene járművezetés ittas állapotban vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.
A 36 éves férfival szemben folytatott nyomozást a Tapolcai Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya bíróság elé kezdeményezésével fejezte be, és az ügyben keletkezett iratokat átadták az illetékes ügyészségnek.
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

A jégen tartózkodás szabályai

Ahogy a nyári fürdési idénynek megvannak az áldozatai, sajnos az előírások figyelmen kívül hagyásával a jeges vizek is szedik áldozataikat.
A jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 12 cm-t. 
TILOS a szabad vizek jegén tartózkodni:
– éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
– kikötők területén,
– és folyóvizeken!
– Ha a jégen tartózkodása során gyanús ropogást, recsegést hall, azonnal feküdjön minél nagyobb testfelülettel a jégre és próbálja meg a legközelebbi biztos pontot hason csúszva elérni.
– Beszakadás esetén a kihűléstől való félelem és az esetleges pánik miatt az ember ösztönösen mozgásba kezd, de mégis igyekezzünk kerülni a felesleges mozdulatokat
– Ilyen esetekben sajnos a kihűlés és a végtagok elgyengülése a legnagyobb ellenség, az ilyen vízben ez akár 10-15 perc után is megtörténhet. Emellett a jéghideg víz alatt oxigén nélkül az átlagember néhány másodpercig bírja csak.
Fontos, hogy ha partot értünk, azonnal menjünk meleg helyre, szárítkozzunk meg, testünket töröljük szárazra, igyunk forró, meleg italt.
Nem lehet elégszer felhívni rá a figyelmet, hogy soha ne kezdjünk felelőtlenül mások mentésébe, mert ezzel saját életünket is kockáztatjuk, emellett további jégbeszakadások történhetnek, így nemhogy segítünk, sokkal inkább csak tetézzük a bajt.
A jégen tartózkodás szabályainak megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője helyszíni bírságot szabhat ki. Az ilyen szabályszegést elkövetőt figyelmeztethetik is, de vele szemben szabálysértési feljelentést is tehetnek.

 

Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság

A téli járművezetés veszélyei

Hó ugyan eddig nem nehezítette a hazai utakon közlekedők életét, ettől függetlenül a téli közlekedés veszélyekkel jár: a rossz látási körülmények, a csúszós, nedves utak miatt változtatni kell a rutinná vált vezetési technikán.
A téli hideg beálltával több a baleset, mivel az autósok a nyáron megszokott tempóban és rutinnal haladnak az utakon, nehezen változtatnak a berögzült szokásokon, holott a megváltozott út- és látásviszonyok miatt a megszokottól eltérő vezetéstechnikai hozzáállás elengedhetetlen a balesetmentes közlekedéshez.
Nagyon fontos a téli gumik használata! A téli gumiabroncsok összetétele, keveréke eltér a nyári gumiabroncsokétól, hiszen sokkal lágyabbak, megtartva rugalmasságukat, így a hideg ellenére is megfelelő tapadást biztosítanak.
Hirtelen fékezni csúszós úton nagyon veszélyes! A kapaszkodók előtt azt a sebességet kell megválasztani, amivel az autó fel tud jutni a dombra. A lejtőn sebességet váltani nem szabad, mert irányíthatatlanná válhat a gépkocsi. Sík terepen is ügyelni kell a sebességváltásra, az előzésre, a kormánykerék hirtelen elmozdítására, mert könnyen megpördülhet a jármű.
Ha megcsúszott az autó, semmiképp ne essenek pánikba! Első teendő: vegyék le lábukat a gázpedálról. A kormányt fordítsák a csúszás irányába, hogy megtalálják az egyensúlyt. Ne fékezzenek, mert akkor a jármű tovább pörög.  
Az utazás időtartamának növekedésével ajánlatos egyre gyakrabban pihenni.
Az útviszonyoknak megfelelő sebesség és a nagy követési távolság a legfontosabb.
A síkos utakon való fékezés mindig teljes összpontosítást követel a vezetőtől. Ha a gépkocsiban nincs blokkolásgátló, a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válik és kicsúszik. Ilyenkor csak az segít, ha a lábukat leveszik a fékről, egyenesbe hozzák az autót. 
Éjszaka, sűrű hóesésben fárasztó és kimerítő a vezetés. Ilyenkor csak a sebesség csökkentése segít. Fontos a világítás! A fényszórókat, valamint a többi lámpát gyakran tisztítsák.
A legfontosabb szabály: közlekedjenek megfontoltan! Legyenek türelmesek és figyelmesek! Tartsák be az elsőbbségadás szabályait! Télen pedig még inkább csökkentsék a sebességet!
Nagy Judit
megelőzési főelőadó
Tapolcai Rendőrkapitányság