Újrahasznosított fólia gyártásába kezd a sümegi műanyag feldolgozó cég

Újrahasznosított anyagból készülő, UV-álló fólia gyártásába kezd a sümegi műanyag feldolgozó cég, mintegy 220 millió forintos uniós támogatással – tájékoztatott a cég kereskedelmi- és termelési igazgatója.

Zámolyi Norbert elmondta, hogy a csömöri székhelyű Everplast Hulladék Újrahasznosító Zrt. Sümegen működő telephelyén, a műanyag alapanyag granulátum gyártáshoz, valamint a mezőgazdasági és ipari fóliagyártáshoz szükséges technológiai gépsort vásárolnak, a beruházás három új munkahelyet teremt.

Hozzátette: az új termék környezetkímélő, a gyártás során alkalmazott UV stabilizátornak köszönhetően nő a fólia élettartama, hiszen ellenálló a napsugárzással szemben.

A termelési igazgató felidézte: a cég csömöri székhelyén, közel 20 éve foglalkoznak műanyag újrahasznosítással, regranulátum és darálék termelésével.

A sümegi telephely 2010 februárjában alakult száz százalékban magyar tulajdonú vállalkozásként, műanyag hulladékok újrahasznosításával feldolgozásával, regranulátum készítésével foglalkozik – fűzte hozzá.

A termelés 2011-ben indult, akkor havi 250 tonna terméket állította elő, egy regranuláló sorral, 2011 végére a cég megduplázta a termelést, 2013-ban megközelítette az 1000 tonnát havonta, 2014-re elérte a havi 1500 tonnás termelési kapacitását, ami éves szinten közel 18 ezer tonna minőségi regranulátum gyártását jelenti. Jelenleg 103 munkatárs dolgozik Sümegen, ahol évente 2500-3000 tonna műanyag csomagolási hulladékot hasznosítanak újra – összegezte Zámolyi Norbert.

A cég 2014-es árbevétele 2 milliárd 567 852 forint, az eredmény pedig 71 millió 581 ezer forint volt. A vállalat fő partnerei: a Szőlősplast Kft, az Extra Plast Kft., a Poliext Kft., és a Zolta Plast Kft. – közölte.

Zámolyi Norbert arról is beszélt, hogy a vállalat legújabb, kéthelyi telephelyén 2015 közepén indult meg a regranulátum gyártása, havi 150 tonnát állít elő az ott dolgozó 30 munkatárs.