Szemét ügyek

Kezdem ott, hogy nagyon szemét ügynek tartottam az úgymond “ingyenes” szemétszállítás bevezetését városunkban. Bármily meglepő, de egész egyszerűen igazságtalan volt. Egy, a felszínen szépnek és nemesnek beállítható intézkedés, aminek ha a mélyére ásunk, nem találunk mást, csak felelőtlen politikai demagógiát, és igenis: igazságtalanságot! Ingyen ugye nincs semmi, a számlát valakinek fizetnie kell. Nyilván mindenki belátja, hogy a kukás autóba is kell gázolajat tankolni, hogy az ott dolgozók bérét is meg kell fizetni. Na most ezt a bizonyos cechet Sümeg Város Önkormányzata fizette, éves szinten kb 50 millió forintot. (Már ha fizette..) Nálunk sokkal gazdagabb települések, városok nem vállalják át ennek a szolgáltatásnak a költségét, én egészen pontosan egy ilyenről se tudok. Testvérvárosunk, Tapolca, ahol pedig sokkal nagyobb adóbevételek álltak és állnak a város rendelkezésére, nos, ott sem jutott ez sem az előző, sem  mostani városvezetés eszébe. De maradjunk a mi városunknál. Csak hogy az arányokkal mindenki tisztában legyen: valamivel több, mint 300 millió forint az adóbevételünk. Ugye nagyon durva, ha ezzel összehasonlítjuk az ötvenet?? Érzi mindenki ugye, hogy nagyon hiányzott a költségvetésből ez a pénz??

De mondhatja most a kedves olvasó, hogy OK, rövidlátó, öngyilkos és felelőtlen politika ez, na de miért is igazságtalan? Nos a következők miatt (szerintem): 1) A 22 ezer forintos segélyből élőnek, és a havi félmilliós jövedelemmel rendelkező városi polgárnak is ingyenes volt, pedig ugye utóbbi simán ki tudta volna fizetni a szemétszállítás díját. 2) Az 50 millió forintot a város mi másból fizetné, mint a rendelkezésre álló bevételekből, és egy ilyen extra kiadáshoz az állandó nadrágszíjhúzás állapotában kellett tartani a várost. Nem is jutott semmire, nem sok utca és járda épült itt 2011 és 2014 között… A minap egy nagyobb közösség kérdezett a város terveiről, illetve, teljesen természetes módon, egy idő után sorolták a megoldandó problémákat: járdák, utak, csapadékvíz, stb.. Előzőleg már szóba került az újra bevezetendő szemétszállítási díj. Nem tudtam megállni, hogy ne jegyezzem meg: Ugye milyen sok helye lett volna annak az 50 milliónak?? Évente!!

Most egyébként éppúgy nem kell fizetni a lakosságnak semmit, mint tavaly. Sőt, most hál’ Isten az Önkormányzatnak sem!! :) Ez a paradicsomi állapot nagy valószínűséggel még őszig, de könnyen lehet, hogy év végéig is fenn fog állni. Hogy miért, hogyan alakult ez így, azt egy következő alkalommal fogom elmondani, mert az felér egy horror elemekkel megtűzdelt kalandregénnyel, és ehhez erőt kell gyűjtenem! :) :)

Addig is minden jót minden kedves blogolvasónak! Ja, és hozzá is lehet ám szólni!! :)

2 hozzászólás


  1. // Válasz

    Tisztelt Polgármester Úr!

    Tény és való, hogy manapság semmi nincs ingyen, viszont ha szemétszállítási díjat kell fizetni városunkban, akkor valamilyen úton-módon fel kellene mérni a háztartások anyagi körülményeit, ugyanis az nem lenne reális, hogy egy egyedülálló kisnyugdíjas is akkora mértékű szemétszállítási díjat fizessen, mint egy 3-4 főből álló háztartás, ahol mindenki keresettel rendelkezik.
    Postai kézbesítőként tisztában vagyok a nyugdíjasaink anyagi helyzetével és szomórúan kell közölnöm, hogy egyik-másik nyugdíjasnak bizony nagyon szegényesek az életkörülményei és nem hónapról-hónapra, hanem napról-napra élnek! És ezen túlmenően az sem lenne reális, ha az a háztartás, ahol egy fő “termel” hulladékot, ugyanannyit fizessen, mint ahol három-négy fő és majdhogynem kifolyik a hulladék a tárolóedényből. Amennyire lehet, ezeket a dolgokat mérlegelni kellene, hogy ne okozzon békés kis városunkban közfelháborodást a hulladékszállítási díj!


  2. // Válasz

    Tisztelt Fazekas úr! Természetesen én is tisztában vagyok azzal, hogy sok kisnyugdíjas (és mások is..) él nagyon szegény körülmények között, és napról napra kénytelenek megküzdeni a létfenntartás nehézségeivel. És természetesen nem is fogom hagyni, ahogy eddig sem hagytam, hogy ezek az emberek végképp kilátástalan helyzetbe kerüljenek! Önkormányzatunk erején felül költ szociális ellátásra.. A szemét-ügyről pedig annyit: mi, a jelenlegi képviselőtestület a másik oldalról igyekszik megfogni a kérdést. Ugyanis gondoljunk bele: hova vezetne az, ha mondjuk az EON, vagy a DRV úgy állapítaná meg a gáz, vagy a víz köbméter árát, hogy külön díjszabást dolgozna ki az egyedülálló nyugdíjasoknak, a minimálbérből élőknek, a munkanélkülieknek, a nagycsaládosoknak, és így tovább?! Itt ugyanarról van szó: lesz egy szolgáltató, aki elviszi a szemetet, és aki ezért díjat kér (természetes módon, szerintem..). Azzal egyébként lesz összefüggése a fizetendő díjnak, hogy ki mennyi szemetet termel, és kell tőle elszállítani, ugyanis, ha úgy látja az ingatlan tulajdonosa, hogy nála kevés szemét termelődik, akkor 60 literes kukát választ, és nem 120 literest, és az jóval olcsóbb lesz neki. Az Önkormányzat az előzőek miatt egyértelműen csak a szociális oldalról tudja megfogni a problémát: éppúgy, mint azokban az esetekben, ha pl valaki képtelen befizetni a villanyszámláját, vagy a vízdíját, eddig is segítséget kérhetett, és ha valóban indokolt volt, kapott is az Önkormányzattól!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.