A téli járművezetés veszélyei

Hó ugyan eddig nem nehezítette a hazai utakon közlekedők életét, ettől függetlenül a téli közlekedés veszélyekkel jár: a rossz látási körülmények, a csúszós, nedves utak miatt változtatni kell a rutinná vált vezetési technikán.
A téli hideg beálltával több a baleset, mivel az autósok a nyáron megszokott tempóban és rutinnal haladnak az utakon, nehezen változtatnak a berögzült szokásokon, holott a megváltozott út- és látásviszonyok miatt a megszokottól eltérő vezetéstechnikai hozzáállás elengedhetetlen a balesetmentes közlekedéshez.
Nagyon fontos a téli gumik használata! A téli gumiabroncsok összetétele, keveréke eltér a nyári gumiabroncsokétól, hiszen sokkal lágyabbak, megtartva rugalmasságukat, így a hideg ellenére is megfelelő tapadást biztosítanak.
Hirtelen fékezni csúszós úton nagyon veszélyes! A kapaszkodók előtt azt a sebességet kell megválasztani, amivel az autó fel tud jutni a dombra. A lejtőn sebességet váltani nem szabad, mert irányíthatatlanná válhat a gépkocsi. Sík terepen is ügyelni kell a sebességváltásra, az előzésre, a kormánykerék hirtelen elmozdítására, mert könnyen megpördülhet a jármű.
Ha megcsúszott az autó, semmiképp ne essenek pánikba! Első teendő: vegyék le lábukat a gázpedálról. A kormányt fordítsák a csúszás irányába, hogy megtalálják az egyensúlyt. Ne fékezzenek, mert akkor a jármű tovább pörög.  
Az utazás időtartamának növekedésével ajánlatos egyre gyakrabban pihenni.
Az útviszonyoknak megfelelő sebesség és a nagy követési távolság a legfontosabb.
A síkos utakon való fékezés mindig teljes összpontosítást követel a vezetőtől. Ha a gépkocsiban nincs blokkolásgátló, a kerekek gyorsan leblokkolnak, a jármű kormányozhatatlanná válik és kicsúszik. Ilyenkor csak az segít, ha a lábukat leveszik a fékről, egyenesbe hozzák az autót. 
Éjszaka, sűrű hóesésben fárasztó és kimerítő a vezetés. Ilyenkor csak a sebesség csökkentése segít. Fontos a világítás! A fényszórókat, valamint a többi lámpát gyakran tisztítsák.
A legfontosabb szabály: közlekedjenek megfontoltan! Legyenek türelmesek és figyelmesek! Tartsák be az elsőbbségadás szabályait! Télen pedig még inkább csökkentsék a sebességet!
 
                                                                                                  Nagy Judit 
megelőzési főelőadó
                                                                                      Tapolcai Rendőrkapitányság